Tuesday, March 22, 2011

lagi-lagi ptptn

malam tadi aku dapat surat tawaran ujrah ptptn.

dia bagi amaun baru yg kene dibayar tiap2 bulan, potong gaji.

amaun yg diberi tu lebih sikit dari amaun yg aku bayar tiap2 bulan sekarang ni.

tapi calculation dia dikira ikut baki jun 2008. sah2 mase tu aku sangat tak membayar. waktu tu kan kampeni m*sc tengah gaji tak on time n tak full sepanjang 2007-2008. mmg terpaksa ptptn ditinggalkan.

tapi 2009-sekarang ni aku rajin la jugak bayar ptptn. walaupun kdg2 bila sesak tu, terpaksa gak diabaikan. heheh.

tapi ape jadik ngan payment yg aku buat dari 2009-sekarang tuh? bila dia nak kira balik? mmg dia kata akan cepat setel, tapi?

patut ke sign ujrah ni? ok aku ade homework baru kene dibuat. kene compare mane lagi untung, bayo macam sekarang atau sign ujrah ni n ikut amaun yg dia bagi, ikut utang aku tahun 2008.

jom bukak excel, bukak calculator, bukak sempoa.

ok jom tengok formula pengiraan:

apsal aku rasa calculation ni lagi susah dari soalan add math spm?


tetibe rase nak kidnap sorang akauntan ptptn, pastu aku nak suruh dia tolong calculatekan.

update 2011: aku sekarang tak pening pasal ptptn dah. sebab dah buat potongan gaji tiap2 bulan (ada gaya iklan tv tak?). see. kami bukanlah golongan tak sedar diri berhutang tapi takmo bayar. kami suci tau.

10 comments:

Che Kay said...

hahaha ada kenal ke sorang dua kat ptptn tu?

btw surat tawaran ujrah tu cenner? apa tajuk surat dia? aku ada juga dpt surat yang tunjuk amount kena baya sekian2. tapi kaedahnya amount yg dia tunjuk masa aku pinjam utk degree. ada la dlm 8rib. kaedahnya total semua dgn diploma ada 20rib~ cenner tu?huhu. eh boleh la join sekaki bile ko dah kidnep sorang. hehe

Ibu said...

komplikated sungoh pengiraan tuh. penin gak klu utang keliling komputer nih kn.

bb7ady said...

aku dah sign & hantar borang Ujrah ini.

kalo ikut ape yg PTPTN reply pertanyaan aku, katenye dorng akan reconcile balik dgn ape yg kite bayar dlm tempoh antara jun2008 tu ke hari ini. so calculate la samada amaun yg kite byr tu lebih atau kurang.

cth kalo kna byr 300/month bermula jun 2008, sehingga Dec2010, maka kena 300x31bulan = amaun ni sama tak ngan ape yg kite bayar? kalo kurang, means kena top up la kot.

ntah la aku blasah je. sbb kalo nk kire untung, kena byr sedebuk semua skali. tapi kalo nk byr ansuran, aku rase better ujrah sbb dia kurangkan kos pentadbiran aku yg skang ni 120++. huhu

apepon sile lah kaji pro & cons. ade gak org tanak sign ujrah ni kan.

@tune® said...

aku pon tatau ...kene kire betul² sbb mcm xde keuntungan..macam same..tp tatau la long term kn..

kuizikel said...

aku pon bila dpt twrn ujrah, lebih sket kena bayo, tah aku pon blur n malas buat kajian.. print je surat tu tapi tak anto lagi. klu dah dpt cara kira@ kidnap akauntan ptptn, tolong share..hehehehe

suez said...

che kay:
erk. takde lak kenal org kat ptptn.

tajuk surat tawaran ujrah tu: 'PER: PERMOHONAN PERTUKARAN KOS PENTABIRAN DARI 3% KEPADA 1% (UJRAH)'.


ibu:
biasela, nak jadik orang kaya, kenela banyak utang. (erk, ye ke? nak gi tanya org kaya sat).


bb7ady:
bagus2 ko dah sign n antar. eh aku nak gi matikan setem nanti, bleh jumpe ko kan? hehe....

aku dah buat calculation (tak pasti tepat ke tak), nampaknye kalau ngan ujrah lagi jimat n lagi cepat setel.

a'ah ade gak org yg taknak sign ujrah ni. sbb malas nak pikir katanye. tapi aku rasa cam kene gak pikir.


atune:
aku dah kira. kalau ikut perkiraan aku yg tak terer add math ni, dengan ujrah lagi jimat n cepat setel.


kuzikel:
aku dah kira, tapi malu nak share, sbb mcm tak tepat 100% jek. tapi nampaknya ujrah is the winner lah. marilah kite mengisi borang yg dah diprint itu. ;-)

Che Kay said...

bestnye kamu sudah dapat surat tawaran ujrah. mungkin surat saya kat bawah2 gitu~ hehe

mem said...

kalau bende tu okeynnt ko cite yeeeee

suez said...

che kay:
tak lama lagi ko dpt le tu.

mem (hi!):
ko nak aku cite pasal mende tu ok sebelum aku sign ke selepas aku sign? kalau sebelum ni, aku rasa macam ok je.

bb7ady said...

sue, kalo nak matikan setem nnt, aku buleh tolong. ;)

Related Posts with Thumbnails