Monday, July 11, 2011

updates: sebulan dlm pantang

1. utk yg ke-2 kalinye dlm pantang nih, aku kurang sikit berdisiplin. bertungku semua kene buat sendiri, so selalu mcm skip. huhu. tapi ubat yg hospital bagi berjaya habis on time (mase dulu tu, tak abis pun). stoking masih pakai selalu, boring dowh.

2. org kata mase dlm pantang adalah waktu utk menonton drama melayu (sinetron atau telenovela gua tak layan ye). kalau masa dlm pantang bersalin syamiel dulu, aku cume addicted ngan satu citer je: sindarela, tapi masalahnye, berpantang yg sekarang ni, aku masih takde citer melayu yg aku addicted to. camna nih? pantang dah nak abis dah. huhu (hello...perlu ker?). tapi bile dipikir balik, dalam tempoh 5 tahun ni, aku cuma follow dua drama melayu: sindarela (2008) ngan adamaya (2010). adamaya tu aku follow masa tengah mc 2 minggu sakit mata. ok now baru aku perasan, aku hanya akan follow drama melayu bila aku MC panjang. haha.

3. astro kat umah mak bapak aku ni takde star world. aduhhh mati kutu jugak la. itu feveret cenel aku (macamla tak boleh amik smart card dari umah aku je kan. malasla...dah nak abes pantang dah).

4. syamiel dah boring lama sgt dok umah atuk opah. asik tanya bila nak balik umah kite. mama pun dah tak sabar nak balik ni syamiel....

5. alhamdulillah percubaan utk fully bf syazwan setakat ni masih positif. sori ye syamiel mase syamiel dulu mama kurang persediaan, tapi walaupun campur ngan formula, tetap direct bf sampai syamiel umur 2 tahun 8 bulan. cuma masalah perobelemnye skarang ni, gangguan utk menyetopkan exclusive bf syazwan tetap ade. datangnye tak lain tak bukan dari mak sendiri (seperti kes2 kawan lain). hari2 dok suruh bagi air kosong kat syazwan (baby yg fully bf tak perlu diberi air kosong). tempat utk mengadu ialah biasanye wawa. thanks wawa.

6. mase syamiel aritu, kitorang plan taknak ajar pakai buaian n isap pacifier. mmg byk dugaan. tapi alhamdulillah berjaya. skrg ngan syazwan, pun sama gak. pastu dugaan terbesar pun dtg dari mak sendiri gak asik dok suruh beli buaian. n ade gak suh belikan puting baby. lalalala....

7. kali ni dah terer sikit mandikan ngan siapkan baby semua aku buat sendiri. kalo dulu mase syamiel, mak yg mandikan. skrg dah terer sikit. tp kekadang mak tolong gak. ayahsyamiel pun tolong gak.

8. eh ayat sebelum ni aku gune nama 'ayahsyamiel'. kecik ati syazwan kang. tapi nak guna nama apa kat blog skrg ek?

9. syamiel kuat merajuk skrg. bukan skrg je, sejak 3-4 bulan lepas lagi dah start dah.

10. kitorang masih lagi kelam kabut menghandle anak 2 org. harap2 lepas ni makin ok.



14 comments:

Kazaztan Team said...

dua2 hero...siap sedia dr segi mental & fizikal...ehehhehe...

suez said...

kazaztan:
hurm...another friend of mine (pun ada 2 boys) pun wish ayat sebijik cam kakzai. gitu sekali ke? hmm takutt.

Kazaztan Team said...

iye...selalu ye si adik agak aktif dr si abg...tp bila depa dah bergabung leh runtuh umah...ehehhehe...

Lynn Nasir said...

takdenya syazwan nak jeles..dia tak reti baca lg :p

r.i.t.a said...

sue,
smoga tabah. mmg akan byk dugaan. yg penting hati musti kebal.

@tune® said...

bizi eh?
ermm...pantang aku kalau dlm pantang xcukup tido..hehehhe

kuizikel said...

hehehe, air masak tu mmg dugaan terbesar... jalan selamat buat tatau. klu balas kecik hati pulak... haih, diluah mati emak ditelan mati bapak, sesuaikah peribahasa ini? hehehe

cuti 2 bln ke 3?

Adwawa3 said...

all the best sue, sama2 la kita membiasakan diri dgn 2 anak nie & sama2 la kita terus fully BF anak kita...:-)

armouris said...

lagi info tentang berpantang di SIHAT SELALU - Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang Dengan Tungku Elektrik

azq said...

bab 'minum air masak' dan kes 'buai' tu sama la... i feel u...

suez said...

kazaztan:
hurmmmm....

lynn:
eh mane ko tau?

rita:
aduh...sorang lagi kwn yg ada 2 boys buat aku cuak. heheh.

atun:
mmg susah nak cukup tido. tak cukup masa ar padahal ramai kata masa pantang byk masa free. mananye??

azq:
kan? tapi tu la, nak membantah lebih2, kang jadi anak derhaka pulak. tapi kadang2 terlepas jugak bila dah tension tu. sori mak.

suez said...

eh aku terskip publish 12 july punya comment la:

kuizikel:
kann?? ramai rupenye geng. tension wooo. ari2 dok ulang mende sama. dahla aritu tukang urut pun bersatu ngan mak jugak suruh bagi air masak. best yer ade partner.
cuti 3 bulan laaa...maksimum. heheh. tapi aku sebenarnye nak amik cuti 85 hari je. boleh ke ek?

wawa:
thanks for your support, my fren!

armouris:
eh macam best je tungku elektrik? saya memang malas sikit bab nak panaskan tungku atas dapur ni. tapi tak kene karen ke nanti? lagi satu...ala saya dah nak abes pantang dah. kalau awal aritu dah tau, dah order kot.

SempoiCouple said...

c'mon sue..u can do it..so far kbib masih betahan bf adam..la ni.. lagi dugaan..nak posa..susu menyusut..kita sama2 bg semangat yer!!.chaiyo2x..

suez said...

sempoicouple (apekah?):
semangat semangattt!
hurm ok tetibe rase cuak nak pose ni. inilah masenye utk buat stok byk2 sebelum masuk keje lepas raye nanti. ermmm....

Related Posts with Thumbnails