Wednesday, September 11, 2013

mirror

wahahaha 3 bulan tak update blog. sori ye, sangat busy.

letak lirik je lah kat sini, copy paste jek. senang.

tgh suka lagu ni. agak susah nak nyanyi semasa driving sbb tatau lirik. :-P


Mirror
Justin Timberlake
Aren't you somethin' to admire
Cause your shine is somethin' like a mirror
And I can't help but notice
You reflect in this heart of mine
If you ever feel alone and
The glare makes me hard to find
Just know that I'm always
Parallel on the other side
Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go
Just put your hand on the glass
I'm here tryin' to pull you through
You just gotta be strong
I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you, baby, it was easy
Comin' back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside me
And now it's clear as this promise
That we're making
Two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me
Aren't you somethin', an original
Cause it doesn't seem really as simple
And I can't help but stare, cause
I see truth somewhere in your eyes
I can't ever change without you
You reflect me, I love that about you
And if I could, I
Would look at us all the time
Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go
Just put your hand on the glass
I'm here tryin' to pull you through
You just gotta be strong
I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you, baby, it was easy
Comin' back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside me
And now it's clear as this promise
That we're making
Two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me
Yesterday is history
Tomorrow's a mystery
I can see you lookin' back at me
Keep your eyes on me
Baby, keep your eyes on me
I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you, baby, it was easy
Comin' back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside me
And now it's clear as this promise
That we're making
Two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me
You are, you are the love of my life [x10]
Baby, you're the inspiration for this precious song
And I just wanna see your face light up since you put me on
So now I say goodbye to the old me, it's already gone
And I can't wait wait wait wait wait to get you home
Just to let you know, you are
You are, you are the love of my life [x8]
Girl you're my reflection, all I see is you
My reflection, in everything I do
You're my reflection and all I see is you
My reflection, in everything I do
You are, you are the love of my life [x16]

Friday, June 7, 2013

2 years of bfeeding journey

happy 2nd birthday to syazwan!

utk breastfeeding mothers macam kami ni, umur 2 tahun ni mmg ditunggu-tunggu utk award diri masing2 dengan degree of breastfeeding. pastu sendiri checklah layak dapat 1st class degree ke, 2nd class upper ke lower ke, 3rd class ke ataupun dropped out. takpe kalau yg dropped out tu, boleh cuba lagi. better late than never. ;-)

ok. tarik nafas. rasanya this is gonna be a looong entry. sebenarnya dah lama ingat nak tulis, tapi aku cam segan jugak. tapi benda yg baik buat apa nak segan kan?

ok aku nak citer pengalaman aku sendiri.

sebelum lahir:
persiapan memang kena ada. pump dah beli siap2. stok botol 10 biji jek. lepas bersalin baru beli lebih kot.



0-6 bulan:


alhamdulillah syazwan nak dan kuat jugak minum susu. 

& alhamdulillah jugak kali ni mak aku tak paksa2 aku bagi susu formula kat syazwan, macam dia buat masa syamiel kecik2 dulu. mungkin sebab dia tengok aku dah mula buat stok susu & freezer dia dah mula penuh.

cabaran utama masa ni ialah mak aku asyiklaa suruh bagi air masak kat syazwan. bila syazwan ada kuning sikit, makcik tukang urut pulak lagi menambah. dia kata doktor pun kata baby kena minum air masak. bila mak aku dengar makcik tu cakap camtu, lagila dia syok kan. aku? senyum je. buat bodo je. aku tetap taknak bagi syazwan minum air masak.

utk ruang simpanan pulak, aku tak beli deep freezer (deep freezer lebih bagus. susu tahan 6 bulan). tapi aku beli peti ais 2 pintu biasa yg agak besar gak la freezernya.

sepanjang dalam tempoh cuti 3 bulan, everytime baby tido je, aku akan cuba pump n buat stok.

lepas abis cuti panjang, aku pun start masuk keje. masa keje, kena disiplin gak la pump ikut time. alhamdulillah aku ade geng mengepam. 4 orang semuanya dlm unit aku saja. so bila ada geng ni, semangat pun tak hilang. alhamdulillah jugak bos kami very supportive dan tak marah kalau aku tak ada kat tempat duduk aku. kalau urgent nak carik aku, dia akan masuk bilik mengepam carik. hehe.

utk jadual pam pulak, kat ofis pam tiga kali, pagi, tghari n petang. jarak dalam 4 jam. agak ngelat sikit sebab lebih afdhalnya setiap 3 jam. malam sebelum tidur pam sekali n bangun dari tidur pun pam sekali.

bila dah start membuat stok dari opis, stok pun makin banyak bertambah. tapi stok juga berkurang sbb dah buat bekal ke nursery. so kena lebih rajin. konsep demand vs supply kena diikuti. utk memastikan banyak supply, kena ada lebih demand. untuk nak mewujudkan lebih demand, kena kerap mengepam lah.

stok masa syazwan umur 4 bulan
(update: banyak risiko sebenarnya post gambar susu ni kan? kecaman sangat banyak. tapi utk aku, aku share sbb nak bagi semangat kat kawan2 lain. sebab aku dulu pun takde semangat, tapi bila ada kawan aku tunjuk gambar camni, semangat tiba2 jadi tinggi & ada determination.
kalau ada nak kecam jugak, terpulanglah. mungkin maksudnya post ini bukan utk korang dan sila baca post lain yg lebih sesuai)

kalau keluar jalan-jalan pulak, aku akan pastikan aku sentiasa bawak nursing cover dalam handbag. so, anytime, anywhere saja bila syazwan nangis nak susu, boleh terus sarung nursing cover n bagi dia susu.

sehinggalah ke syazwan dah umur genap 6 bulan, alhamdulillah n syukur sangat berjaya grad dengan first class: syazwan membesar dengan susu ibu secara eksklusif (maksud eksklusif: susu ibu sahaja tanpa sebarang makanan or minuman lain sepanjang 6 bulan tu).

tapi baru berjaya utk 6 bulan. jauh lagi perjalanan nak ke dua tahun...



7bulan - 12 bulan:



syazwan dah start makan solid food. biasanya dia makan bubur. kalau mama malas masak bubur, mama buat nestum (without formula milk) dicampurkan dgn susu mama. (updated 2015: masa syazwan ni, mama kurang ilmu pasal processed food. masa syauqi pula, no more processed food for babies. takde nestum dah. bubur atau puree sahaja).

pasal nursery pulak, masa survey nursery, memang kena make sure diorang pandai handle susu ibu yg kita bekalkan. so far, nursery ok la bagi susu, takde lak apa2 yg pelik. cumanya bila petang2 tu kalau syazwan tak abis susu n aku rasa botol yg dia bawak balik tu, macam panas sangat, macam dia over panaskan susu tu. byk kali jugakla lepas tu aku pesan make sure panaskan dgn air suam, bukan air panas, siap tampal nota cara panaskan susu kat buku nota parents-pengasuh, tapi rasa cam still panas, tak suam. sebabnya kalau susu ibu dipanaskan dgn panas sgt, khasiat susu berkurang, n rasa pun mungkin akan jadi tak sedap. tapi aku cuba bersabar lagi la dgn pengasuh2 situ sbb bukan senang nak carik nursery yg bagus kan.

satu kemalasan aku bila start keje ialah untuk membasuh botol2 yg banyak setiap malam. nak basuh parts of corong pam tu saja dah 8 ketul, storage bottle 7-9 botol sehari, setiap storage botol tu pulak terdiri dari 3 parts, botol yg digunakan untuk minum susu lagi 4 parts. totalnya 39 parts yg perlu dibasuh setiap malam. selama dua tahun. phew.

utk stok susu pulak, alhamdulillah masih banyak. kerajinan mengepam masih tinggi. so 6 bulan yg kedua ni kiranya berjaya jugalah. alhamdulillah.



12 bulan - 18 bulan:


7 jun 2011, syazwan genap 1 tahun. first birthday nih, sure mama excited gila nak sambut birthday pertama budak yg membesar dgn susu ibu nih.

tapi ada satu tragedi plak: masa nak amik dia balik dari nursery petang hari birthday tu, babysitter nursery tu cakap "puan, syazwan ni dia taknak susu ibu lah, tapi tadi kami bagi dia susu formula, dia nak minum. maksudnya dia suka lah susu formula".

dengar dia cakap gitu, rasa nak luruh jantung.

masih cool, aku tanya balik "awak bagi dia susu formula siapa?", n dia jawab "kami bagi dia susu formula budak lain. takpe kan? dia dah setahun dah kan, dah tak payah minum susu ibu dah"

ok aku rasa panas. suka hati dia je bagi susu formula anak org lain. satu salahnya, susu tu susu formula, utk aku yg bersemangat nak bagi susu ibu sepenuhnya ni, perkataan 'susu formula' tu seboleh2 taknak sebut dah, apatah lagi nak guna. salah nombor dua plak, dia bagi susu anak orang lain, which mak bapak budak tu taktau pun. sure dia marah punya kalau dia tau penat2 dia beli susu utk anak dia, tiba2 nursery bagi kat anak org lain.

rasa nak marah masa tu jugak. tapi aku cakap baik2 je la. next time jgn bagi susu org lain lagi.

esoknya aku buat lagi nota panjang dalam buku nota parents-pengasuh, tolong jangan bagi susu formula org lain, kalau syazwan taknak minum susu yg aku bekalkan, takpelah, at least dia dah start makan, so takdela dia lapar. n tolong make sure susu dipanaskan dengan air suam, bukan air panas. sbb antara penyebab rasa susu jadi tak sedap ialah sebab dipanaskan dengan air panas.

bulan july, terus tukar nursery. pun boleh handle susu ibu. harap2 nursery baru ni bagus.

walaupun selepas kejadian satu hari tadi tu, so satu hari je lah syazwan minum susu formula. memang rasa bengang, tapi nak buat camana, dah jadik. so sehingga syazwan setahun setengah, kami masih berjaya bagi dia minum susu ibu sahaja selain makanan lain. alhamdulillah.



18bulan - 24bulan:





tiba2 aku banyak pulak kena outstation. bila outstation, stok dalam freezer makin banyak dikeluarkan sebab kena guna sepanjang hari dari siang kat nursery sampai malam. sebab mama takde dengan dia utk bagi susu direct kan. pastu pulak, masa mama outstation, jadual mengepam dah tak berapa nak konsisten sebab bergerak ke sana ke mari.

selain dari tu, masalah penyakit M (malas) pun ada juga. kat rumah, memang jarang sangat mengepam (mungkin rasa malas tu sebab dapat sikit je susu sebab syazwan baru lepas minum direct). tapi kat opis masih rajin mengepam tiga kali.

akibatnya, stok susu merudum gila. sampaila stok dalam freezer dah habis, n stok yg dikumpul satu hari tak berjaya menampung keperluan hari esoknya untuk bekal dia kat nursery.

jadinya, dari asalnya aku bekalkan 4 botol susu ibu pada syazwan ke nursery, makin berkurang jadi 3 botol susu ibu + 1 botol fresh milk. lepas tu, makin nak ke umur 2 tahun, dah jadi 2 botol susu ibu + 2 botol fresh milk. biasanya fresh milk yg aku gunakan adalah dari brand Farm Fresh, sebab packaging dia cantik dan rasa dia sedap. hehe.

malam2 masih lagi menyusu direct. weekend atau bila aku ada dgn syazwan, memang akan bagi direct jugalah. bila kat ofis, masih mengepam tiga kali.

agak kecewa jugaklah sbb dalam quarter ke-4 journey ni, terpaksa campur dengan fresh milk, tapi aku rasa pencapaian kali ni much better lah dari masa menyusukan syamiel dulu.

walaupun syamiel dulu menyusu sampai 2 tahun 8 bulan, tapi cuma direct je. umur dia 5 bulan aku dah stop mengepam kat ofis n stop hantar bekal ke nursery. tapi punca utamanya ialah kurang knowledge. nanti bila free, aku tulis entry lain plak pasal experience menyusu syamiel. menarik jugak ceritanya.

thanks a lot to encik jebi sebab support breastfeeding. rajin bagi kata-kata semangat, rajin susun stok susu, carik ice pack, cooler bag mana yg sesuai utk dibeli, rajin buat labeling, rajin panaskan susu masa mama outstation dan macam2 rajin lagilah.

thanks juga pada kawan2, especially wawa, suzie, pn taro, bosses dan raamai lagilah sbb banyak bagi support.


cabaran2 breastfeeding & cara atasi:
- penyakit malas: kena sentiasa kuatkan semangat. tu je. aku pun fail gak bab malas ni. hehe.
- luka: sama ada melecet sebab pump ataupun sebab baby gigit. sapukan lanolin cream. biasanya lepas sapu sekejap je pastu dah tak sakit dah.
- nursery tak pandai handle susu ibu: kena cepat2 cari nursery/babysitter yang pandai handle susu ibu.
- lack of knowledge: kena rajin2 google, tanya orang. jangan malu nak tanya ye.
- lack of preparation: berkaitan dgn lack of knowledge jugaklah. so bila dah ada knowledge, bolehla nak prepare kan?
- lack of support: especially dari family terdekat. kalau mak/mak mertua yg tak support, memang sangat sangat sangat mencabar. nak kena hormat mereka and at the same time tak ikut cakap mereka. hehe good luck. mak aku tak support sangat, tapi berjaya diatasi. mak mertua pulak ok, support je. tapi kalau hasben yg tak supportive, lagilah super duper mencabar. good luck. yg penting, kena kuatkan semangat, insya allah boleh lawan semua kata-kata negatif orang sekeliling.
- people who make fun of breastfeeding: biasanya dari kawan2 especially guys la. kamon guys, maybe u think that it is funny to say those words, tapi sebenarnya membuatkan org sakit hati. orang buat benda baik pun boleh jadi bahan gelak. loser.
- selain dari yg make fun seperti di atas, ada pulak yg pandang hina pada org yg breastfeed baby especially yg breastfeed in public. as long dia cover semua, ada masalah ke? mungkin kot ada masalah utk org yg melihat, tapi masalah yg lebih besar dihadapi oleh the mother tu ialah baby dia tengah lapar n nak susu sekarang juga. mungkin pada masa tu, dia tak sempat nak ke nursing room. semua orang ada masalah masing2 kan? kalau yg tak pakai nursing cover plak, mungkin biasanya dia bawak nursing cover, tapi hari tu je dia basuh nursing cover n lupa nak bawak, so dia kenalah utamakan baby dia yang lapar tu.

akhir kata dari saya,
breastfeeding is easy, but never ever take it easy!

Tuesday, May 28, 2013

mike & sulley for my kiddos

dah 2 tahun mama buat bisnes tupperware, tapi belum berjaya lagi jumpa n beli tupperware specific for my kids. kesian diorang. selalu diorang dok main je tupperware orang lain. bukan sebab apa. belum ada yg mama berkenan sangat nak jadikan diorang punya.

niat di hati memang nak belikan tupperware yg ada printed character. maklumla kalau yg printed ni exclusivity dia lain sikit. nak jual pun senang. harga kekal mahal pun takpe, kalau ada peminatnya, dia sanggup beli. itulah specialnya tupperware.  ;-)

contohnya:

disney. oklaa tapi macam tak cukup ummph.

pooh. errr....

princesses for my boys? konfem la tidak.

mickey & minnie. takkan syazwan nak pakai minnie?




tunggu punya tunggu punya tunggu....




aritu nampak shrek punya barang kat kedai tupperware, tapi not for sale. lagipun skrg tgh takde cite shrek.

tiba2 dalam catalog paling latest ni....

wow. ini lah yg kita tunggu2



owh. rupanya ada movie monsters university bulan jun ni masuk cinema. baru tau. punyalah tak mengikuti perkembangan wayang sekarang nih. :-P


dan ini muka2 gembira budak2 ni:


syamiel suka hijau. so dia amik mike.

syazwan redha je. sulley pun kiut.


:-D

dan diorang pun sekarang lebih bersemangat nak bawak bekal makanan pegi sekolah n habiskan makanan yg dibawak. harap2 semangat tu tak hilang la yek


berminat nak beli monsters inc. sulley & mike lunch set? contact saya sekarang, sebab stock sangat limited! ;-)

Thursday, May 16, 2013

birthday partiess

bila ramai kawan2 yg anak dah besor2, ramailah yg jemput ke birthday party anak masing2. seperti biasa, kami yang pantang dijemput akan pegi kalau takde hal lain.

tapi nampaknye syamiel yg paling enjoy birthday parties, sebab dia dapat main games & dapat hadiah. eh ni besday sape sebenanye nih? haha.

case 1:
birthday anak usop (opismate)
bangi
oct 2011 (bapak lamaaa. amik setahun setengah utk aku update blog psl ni. haha)
tema: pink + white

selamat syamiel ada baju pink. tapi bukan kami belikan. baju wakaf dari abang aku. baju anak dia. setakat ni aku tak pernah lagi belikan baju pink utk my boys. haha.


tengah pelik tengok minnie mouse jantan. hahah.



first time main musical chair. top 2. haha (dengan bantuan minnie mouse)



game lambung belon berisi air plak. yang ni syamiel menang.

case 2:
birthday anak2 dr. aisya (schoolmate CBN)
alam impian, shah alam
mei 2013
tema: construction site (tapi guests tak diberitahu. tuan rumah je pakai pakaian construction)

game 1: tiup belon sampai pecah. syamiel menang. masa ni syamiel dah berjaya pecahkan belon.


dapat adiah dari auntie dr aisya



teruja sungguh budak berdua nih



game 2: tiup gula2 dalam tepung (ayah dan anak). sila tengok ayah yg baju kotak2 tu. agak kejam paksa anak dia je yg tiup tepung. haha.


syamiel...tak perlulah buat peace sign dalam semua gambar....


game 3: balut mumia.




musical chair. kali ni syamiel dah pandai sikit main. tapi ada budak lain yg lebih pandai main.


bersama hadiah2 yg dimenangi. kat tangan kanan syamiel tu plastik sampah. bukan hadiah ye. ramai yg konfius tengok gambar ni. hehe.


kpd yg menjemput, thanks guys!

Tuesday, April 2, 2013

patriotism

kali terakhir mama pegi tugu negara adalah pada tahun 1987 kot?

selepas 26 tahun baru tergerak nak datang sini balik, bersama tiga orang yg first time datang tugu negara. ;-)



apples of our eyes


dengan tugu




bersungguh dia suruh amik gambaq dia kat sini



errr...visit tugu negara tapi pakai t-shirt singapore? maafkan kami, excited pakai t-shirt baru.



tiba2 this lady from china datang dekat syazwan n pegang2 syazwan. pastu kuarkan kamera n amik gambar syazwan. pastu mintak tolong amikkan gambar dia dgn syazwan. mama layankan ajelahh.



mebi dia geram sbb syazwan suka buat gaya gini



yg ni group yg lain plak sibuk nak bergambar ngan diorang. pun visitor from china gak. errr tourism malaysia nak lantik budak berdua ni jadi duta tourism tak? boleh kaya nih.



lusanya, istana negara pulak.




huhu

bercakap psl tugu negara n patriotism tadi, teringat pada hero-hero negara di lahad datu. al-fatihah.

Thursday, March 14, 2013

siapa bunuh syukur

petikan dari tulisan fynn jamal:

kadang2 tengok orang yang hidup tak usaha, tak susah payah, tak berterik nyawa, tak berperah darah dapat hidup senang dan mudah--
rasa macam tak adil.

ye lah.
kita macam nak mampus keluar pagi balik petang,
dah buat SEMUA benda dalam buku teks dalam chapter "mahu berjaya dalam hidup"--
rajin, cekal, tekun, berusaha--
SEMUA--
masih rasa malang.

rasa iri.
benci.
busuk hati.

kenapa dia?
KENAPA tidak kita?

kemudian kita pergi cermin.
tengok setiap inci muka kita.
lalu cakap--
"kesian kau".

*pause*
selalu, kan?
:)

sekarang.
alang2 sedang tengok cermin.
kira.
ada berapa hidung? satu?
ada berapa mata? dua?
ada berapa telinga? dua?
ada berapa mulut? satu?
ada berapa dagu? satu?

aku boleh listkan lebih seratus benda yang CUKUP kat bahagian muka sahaja.

mari jadi orang bersyukur.

kalau kita tiba2 terlupa bagaimana--
ingatlah--
PASTI ada orang yang lebih susah dari kita.

ustaz kazim pernah cakap--
kalau kita hendak memperbagus diri dalam perihal dunia--
selalulah membandingkan diri dengan orang kurang rezekinya berbanding kita dalam dunia.

kita bising kereta kita buruk.
nasib baik.
ada orang naik motor.
kita bising motor pancit selalu.
nasib baik.
ada orang naik rapidkl.
kita bising rapidkl asyik rosak.
nasib baik.
ada orang naik basikal.
kita bising basikal penat.
nasib baik.
ada orang jalan kaki.
kita bising kaki bengkok.
nasib baik.
ada orang kaki kena potong sebab diabetes.
kita bising kaki dah tak ada.
nasib baik.
ada orang dah meninggal dah pun.

jangan suka membandingkan diri kita dengan orang yang lebih hebat dari kita dalam dunia.
kita takkan belajar puas.

unstaz kazim cakap lagi--
kalau kita hendak memperbagus diri dalam perihal agama--
selalulah membandingkan diri dengan orang yang lebih tinggi berbanding kita agamanya.

sayangnya, kita semua selalu terbalik.
bab dunia, kita bandingkan diri kita dengan yang lebih megah.
bab akhirat, kita bandingkan diri dengan yang lebih parah.

contoh.
aku baca quran seminggu sekali.
ok la dari dia.
baca quran sekali setahun je. masa ramadhan.

aku baca quran sekali setahun je. masa ramadhan.
ok la dari dia.
baca quran pun tak pernah. muqadam pun tak habis.

aku baca quran pun tak pernah. muqadam pun tak habis.
ok la dari dia.
dia langsung tak kenal huruf jawi.

hahaha.
kita ini manusia pelupa, kan?
:)

sorry, rabbi.
kami cuba tak buat lagi.

selamat selasa.
dan syukurnya!
kita masih ada nyawa.


yep fynn. betul sangat2. kita kena bersyukur. 

tapi dalam dok syukur ni. ada satu pembunuh bersiri yg kerjanya membunuh rasa syukur tu.

contoh 1:
Puan V dan Encik M (bukan pangkal nama sebenar). dah kawen 5 tahun tapi belum rezeki nak ada baby. 
mereka bersyukur. at least marriage life mereka bahagia. 
tapi dalam dok bersyukur, ada plak golongan2 yang hari2 dok perli "bila ko ni nak ada baby ni?", "huh, korang ni tak pandai kot?", "ha tengok anak makcik, baru kawen setahun dah dpt dua baby. ko ada?". 
boleh rasa tak yg walaupun Puan V dan Encik M ni bersyukur tapi mula la rasa macam nak ilang rasa bersyukur tu?

contoh 2: 
Encik Q (bukan pangkal nama sebenar juga). dah keje 10 tahun. gaji boleh tahan besar. masih bujang. kenderaan yg ada cuma motor kapcai cabuk je. duit gaji banyak dihabiskan untuk tanggung adik-adik yg masih belajar kat kampung.
dia bersyukur. at least dia masih ada kerja. masih ada transport nak pegi keje. tak payah nak bersesak2 naik rapid kl. 
tapi dalam dok bersyukur, hari2 dia kena panas telinga dengan kawan2 dok perli "ko ni camana nak tekel awek, kete pun takde", "ko ni kedekut sangat kot, gaji besar buat simpan peti besi je", ataupun lebih kejam lagi, siap tukar tajuk dalam group whatsapp dengan topik 'kenapa En. Q tak beli2 kereta' pastu bantai gelak ramai2.
boleh rasa tak yg walaupun asalnya Encik Q ni bersyukur tapi mula la rasa macam nak ilang rasa bersyukur tu?

dua case je lah aku bagi kat sini. byk lagi kes2 lain, contoh ayat "ko ni sampai bila nak pakai handphone zaman purba ni, orang sekarang paling koman pun smartphone samseng tau" ataupun "tukarlah handbag tu, buruk sangat aku tengok". tapi kalau "ko ni mengaji quran sebulan sekali je ke? bawak2 la mengaji seminggu sekali" jarang pulak dengar kan? kalau ada, bagus jugak.

lain la kalau sambil ko cakap tu, ko hulur cash dalam beberapa ribu ringgit utk dia spend beli benda2 yg ko suruh tu. macamla dia takleh fikir sendiri kan? maksudnya dia tak mampu la tu. kalau dia mampu, mesti dia pun dah ada semua. takyah tolong ajar pun takpe.

kepada pembunuh2 bersiri seperti ni, ye kite faham kadang2 itu cuma ayat2 ice breaker sahaja. takde niat pun nak sakitkan hati. tapi dalam dok ice breaking, rupe2nya orang tu menangis dalam ati.

peringatan ni utk aku sendiri jugak. kadang2 aku pun tertanya soalan2 camtu, kdg2 dalam gurau. tapi sekarang dah sedar sikit n dah kurangkan or takdekan langsung. contoh utk yg contoh no 1 tadi tu. tolonglah haramkan soalan 'bila nak ada baby tu' pada pasangan yg belum ada anak tak kisahlah dia baru kawen sebulan ataupun 10 tahun. sbb aku dulu pun 2 bulan je kot merasa belum ada baby tapi dia punya tension bila org bertanya tu memang hebat. so aku yg 2 bulan saje ni pun dah cukup tension, inikan plak yg 2 tahun atau 12 tahun. so takyahlah sebok2 tanya ye. itu kan rezeki dari tuhan.

mari mencari ice breaker lain, contoh: "jom mengaji?", atau "eh hari tu ko sedekah bagi cheque besar2 masuk paper kan, apekata kali ni ko senyap2 je sedekah kat mebeng2u?" (eh takyahla. ni macam kasar jugak). tapi kena hati-hati jugak, kang kene cop serbanista plak. hurm..

Thursday, March 7, 2013

5 tahun di sini

tahun 2008 aritu aku masuk kerja sini.

aku mmg zero knowledge utk berada dalam kalangan org2 seperti di sini.

sangat tak reti macam mana nak adapt in.
tak reti nak taip email dgn gaya bahasa yg skema. oh ye, semua email berbahasa melayu rasmi.
berbaju kurung setiap hari.
kekok sungguh rasanya.

masa mula berkenalan ngan kawan2 baru kat sini, pun kekok juga. selama ni ngan opismet lama semuanya aku bantai 'aku-kau'. tiba2 kat sini kena tukar jadi 'saya-awak'. aku okay lagi saya-awak, asalkan aku tak kena sebut nama aku sebagai kata ganti diri. bayangkan kalau aku kena cakap "sue rasa kan sue nak pegi makan la". mau aku sendiri muntah hijau dengar ayat sendiri.

orang kata, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak (eh menguak tu camana bunyinye ek?).

aku pon tak tau la aku berjaya mengembek dengan betul ke tidak. aku rasa aku cuba mengembek tapi at the same time aku memberi influence utk diorang menguak pula. hahaha. (ok sila bayangkan aku adalah kerbau yg masuk ke kandang kambing)

sedar tak sedar, dah 5 tahun bersama ngan kawan2 sini.

jujurnya aku dah rasa adanya bonding dengan colleagues kat sini.
dari segi kerja, hurm. masih banyak lagi aku kena belajar. banyak mende aku kena improve lagi.

selamat ulangtahun ke-5 bekerja di sini. :-)



ps: kat sini 5 tahun. dah masuk alam pekerjaan nak masuk 9 tahun. i am olddd!

Tuesday, February 26, 2013

Universal Studios Singapore 2013

kepenatan pegi legoland belum habis lagi (baru 3 minggu lebih), kami turun selatan lagi. kali ni ke seberang tambak johor plak...universal studios singapore!

asalnya plan nak pegi sejak syazwan belum lahir lagi. tapi tak jadi pegi, tunggu syazwan lahir dululah. lepas syazwan dah lahir, tunggu syazwan besar sikitlah. so ni syazwan dah besar sikit, baik cepat2 pegi. lagipun sikit lagi passport syamiel dah nak expired.

kami bertolak selepas ofis hour hari jumaat, sebab encik jebi keje. so aku yg cuti ni kenelah sorang2 bawak syazwan pegi imigresen utk buat passport si kecik tu. gile lasminit, arini nak travel, arini baru nak wat passport. huhu...

mmg plan lasminit gile. kami decide nak pegi pun pada hari isnin (4 ari sebelum bertolak). baru nak beli tiket online bagai. baru nak booking hotel bagai. last2 disebabkan malas nak pening (sbb lasminit kan), maka kami contact saja travel agent mintak dia setelkan semua.

kami guna service AF Travel Sdn. Bhd.. hari isnin baru email dia. selepas berbalas2 email, hari selasa petang baru setel payment. pakej inclusive of 2 malam kat holiday inn johor bahru (nama baru: mutiara hotel) + bus pegi balik ke USS + tiket USS.

pagi jumaat pegi imigresen, biasanya pasport siap dalam 1 jam jek. tapi aritu ada problem printing lak katanya, boleh sampai 3 jam lebih. cuak gak kalau tak dpt passport syazwan, kang terus kensel semua plan. alhamdulillah pasport syazwan berjaya siap ari yg sama, so after ofis hour terus gerak ke jb. tengah malam baru sampai.



rupa bilik


budak yg excited dapat naik bas



menengok selat johor dari tambak johor



dah nampak far far away



dah masuk sentosa island



haha



hihi



baru lepas masuk Lights Camera Action. suka!




ramainye org kat nuyok nih



ramai tanya kat mana kami beli stroller ni. tak beli pon. sewa je kat USS. SGD$15. lebih kurang RM37.50.



kat new york public library



layan diorang ni syok gak




tempat paling lama kitorang lepak. far far away.




dok dalam ni feeling cite shrek sangat.



donkey suke ye gigit tangan syamiel



 asalnya encik jebi nak kasi syamiel je masuk. tetibe encik jebi kena masuk sekali. hehe....




tak dpt amik gambar ngan shrek, dapat prince charming pon jadilaaa




thanks to 2 chinese ladies (not sure from which country) sebab diorang berusaha amik gambar ni dengan cantek. siap halang orang lalu lagik. we love u two lah!



kat oasis ni konfiden sikit rasa nak makan. nasik arab. location kat ancient egypt.




tapi tak paham kenapa ini set utk kid's meal? cam tak cukup menarik utk kids. hehe.



kalau beli kid's meal, mmg akan dpt lunch box woody woodpecker nih



terbongkang ko jang...




dalam pukul 5 lebih, sila standby utk tengok parade



oh abang shrek



masa diorang open utk beratur amik gambar dgn optimus prime ni, kitorang masuk line kat belakang sekali, tetibe dengar staff tu kata dah nak tutup session. kecewa n kesian kat syamiel. tapi beratur jugak. sib baik dia tak tutup2 session lagi sampai abis turn kitorang.



fun!


Attraction:
a. Hollywood : syok bergambar
b. New York: rasa cam dalam hollywood movie scene
c. Sci-Fi City: kat sini ada transformers n roller coaster yg gile
d. Ancient Egypt: utk org malaysia, tak heran sangat kot nak bergambar sini sbb rasa cam sunway pyramid. hehe. roller coaster the mummy adalah gile sbb gelap gelita tiba2 berapi tiba2 panas tiba2...ah takyah cerita, pegi sendiri rasa.
e. The Lost World: tak sempat nak pusing dalam ni sangat, sempat bergambar jek.
f. Far Far Away: my favourite! dah namanya peminat setia shrek kan! ada 4D movie (memang syiok, cuma hilang mood sikit akibat adanya people yg tak reti2 nak masuk terus n duduk kat hujung. sbb laluan dia one way, arahannya masuk n jalan terus ke hujung n duduk, tapi ramai yg sibuk nak cop tempat duduk yg dia suka, akibatnya orang belakang susah nak carik seat padahal seat cukup jek. kami dapat duduk pun ngam2 sebelum movie start). selain 4D movie, ada donkey show. donkey show ni best gak sbb dia interactive show, n donkey tu sempat gak tegur syamiel dlm show tu dengan memanggil syamiel 'this boy with the shrek cap'. hehehe....
g. Madagascar: kat sini ada boat ride pusing2 atas air sambil tengok character madagascar. aku takdela enjoy sangat tapi syamiel sukee gile. :-)

komen pasal uss:
  • tak cukup satu hari nak pusing semua. rasa dia kena buat pakej 2 hari berturut2 kot.
  • souvenir kat sini lebih murah dari kat legoland. tshirt dewasa SGD$26.90 (+-RM67.25), t-shirt kanak2 SGD23.90 (RM59.75), key chain/magnet SGD$9.90 (RM24.75) dll.
  • tempat menunggu semuanya selesa sejuk :-)
  • memang syiok ah!
  • kami akan datang lagi. tapi tatau la bila. tunggu waktu yg sesuai lagik. ;-)


ps: hehe syamiel pegi legoland pakai t-shirt sesame street, pegi uss (yg ada sesame street) pakai t-shirt lego. hehehe....
Related Posts with Thumbnails