Wednesday, March 17, 2010

Common spelling mistakes among Malays

Cam ganas je tajuk entry. Walaupun aku tak terer English (ok mana boleh guna perkataan 'terer'. tapi ‘terer’ tu aku rasa cam dah jadi perkataan BM plak, sbb mat saleh tak guna pun perkataan ‘terror’ utk org yg terer). Ok sambung balik ayat, walaupun aku tak terer English, tapi saje la nak share ngan kawan2 pasal penyalahgunaan perkataan-perkataan English yg selalu aku jumpa di kalangan kawan-kawan sekeliling. Sila betulkan saya jika saya bagi info yg salah. tq.


Common mistake 1:
Career – carrier

Contoh ayat yg pernah digunakan: Alhamdulillah aku berjaya dapat keje baru. 2010: new carrier, new life. sepatutnya career kot. sebab...

Career ialah karier/kerjaya. Carrier ialah benda yg digunakan untuk mengangkat (carry) sesuatu. Contoh: baby carrier.


Common mistake 2:
man vs men, woman vs women

man utk singular, men utk plural. woman utk singular, women utk plural.


Common mistake 3:
Join vs joint

Contoh ayat yg selalu digunakan: “dia selalu joint kitorang pegi lunch.”
Aku rasa cam perkataan yg sepatutnye digunakan ialah ‘join’, bukan ‘joint’. sebab...

join = become part of; contoh frasa: 'join together', 'join hands', etc.
joint = the point of connection between two bones or elements; (kira cam 'penghubung' la). contoh frasa: 'joint venture', 'finger joint', 'joint account', etc.


Common mistake 4:angle vs angel.

Contoh ayat yg selalu digunakan: “awak kena arahkan bola tu dari angel yg betul, baru leh masuk gol" atau "oh you are my angle". sepatutnya kena terbalik kot dua2 ayat tu. sebab...

angle = sudut (sebutan cakap melayu = enggel)
angel = malaikat (sebutan cakap melayu = enjel)

Common mistake 5:
dateline vs deadline

Contoh ayat yg selalu digunakan: “aku kene siapkan cepat2 assignment ni, sbb dateline hari sabtu ni". sepatutnya deadline kot. sebab...

dateline = a line in a newspaper article that gives the date and the place of origin.
deadline = the date or time a task needs to be completed.


Common mistake 6:

Swipe – swap – swab

Yg ni sangat selalu aku dengar. Biasenya kalo nak masuk opis, kite kene touchkan access card kita kat access control card reader yg diletakkan kat tepi pintu opis tu. card reader ni ada macam2 jenis cara nak membaca kad. Ada yg just touch saja kad tu dekat ngan reader. Ada yg kene swipe kad tu kat reader. Setakat ni, aku tak pernah keje kat tempat yg kena access card kena swipe dulu. Semuanya setakat touch saje. Kalau swipe tu biasanye masa nak baca credit card, bila kad tu kena dislidekan kat reader tuh.

Contoh ayat yg selalu digunakan (1): “tunggu jap eh? aku swipe card dulu pastu baru leh join korang gi bekfes kat mapley.”
Explanation: yg ni boleh diterima lagi walaupun kad tu sebenarnya dia takyah nak swipe pon sebab tak slide kat reader tu pon, Cuma touch je kan?

Contoh ayat yg selalu digunakan (2): “tunggu jap eh? aku swap card dulu pastu baru leh join korang gi bekfes kat mapley.”
Explanation: swap maksudnya exchange. Seolah2 lepas dia swap card dia ngan reader tu, adekah access card akan melekat kat pintu dan card reader akan disimpan dalam handbag si card owner tu tadi??

Contoh ayat yg selalu digunakan (3): “tunggu jap eh? aku swab card dulu pastu baru leh join korang gi bekfes kat mapley.”
Explanation: yg ni takleh diterima langsung. swab: a small piece of cotton, cloth, sponge, etc. used to apply medicine.



Sekian, terima kasih. Kalau ade perkataan-perkataan yg aku sebut pun tak betul, silelah bgtau aku ataupun share saja kat blog korang, tapi jgnla tulis siapa punya kesalahan. Hehe….


ps: tapi kalo kat blog, takpe guna ejaan yg salah. dibenarkannn. hehehe..... kat blog aku memang banyak ejaan tak betul. Kebanyakannya memang disengajekan. mebi ade yg tak disengajekan. people make mistakes kann…. ;-)

Tuesday, March 16, 2010

another rant about sate samuri


sebenanye memang dah terbace kat blog kawan2 pasal sate samuri yg dah tak best, esp sbb kene beratur. lepas baca tu, memang dah plan takmo pegi samuri dah. tapi biasala, melayu mudah lupa, kitorang boleh terdecide nak pegi samuri plak baru2 ni. dah sampai, baru teringat balik. hmm...takpelah.

flashback sikit pengalaman makan kat samuri nih.

  • dulu2, kecik je samuri nih. asal datang, mesti kene makan kat meja tepi stadium.
  • lama2 dah amik separuh bangunan dato' nazir. mase tu, aku suke makan kat tingkat atas sebab ade ekon.
  • makin lama, semua bangunan dato' nazir tu dah jadi samuri punye tempat. whoaa makin banyak tempat duduk. ade tempat yg ade ekon kat tingkat bawah. konpem everytime datang samuri mesti masuk situ. lagipun dalam family, takde yg mengasap kan.... kirenye memang selesa sangatla datang samuri. park kete kat belakang, pastu terus masuk entrance belakang terus ke ruang berhawa dingin (silap. berpendingin hawa).
sekarang, kitorang cam biasa la nak masuk tempat yg sama. tetibe nampak ramai staf dia lepak2 je. pelik gak, selalunye staf samuri ni bz.

pastu sorang staf kat tepi entrance kata, tempat berpendingin hawa tu just utk orang yg buat booking aje. ok bengang yang pertama di situ.

bengang yg kedua, seperti yg dijangke lah, kene beratur. tak dpt nak amik gambar ayahsyamiel kene beratur. sebab cam terlindung dari pandangan. tapi aku curik sekeping gambar ni dari blog jal. timakasih ye jal (hehe amik dulu baru mintak).

ini zeri asben jal tengah beratur


semakin ramai staf melepak sbb tak perlu nak amik order



ooo...samuri sekarang spend duit lebih dia utk tambah kerawang2 kat sini jek?



why don't korang spend duit lebih sikit utk gantikan sudu plastik ni dengan sudu besi? sepatutnya utk amik kuah ni, patut pakai senduk kecik tu. yg besi please.


dan kitorang kene susah2 beratur dan tak dapat ekon semata2 utk makan sate yg rupe cenggini?


ok buat mase ni, stop makan sate samuri sampaila dah improve balik ke sistem yg ok. kalau tak mampu nak improve lagi bagus pun, back to system lama pun dah cukup ok. nak makan sate mane lak ek? satay station kampung pandan? not bad gak sate dia, sedap. tapi kuah pedas sikit. kene tunggu sampai syamiel tahan makan pedas baru leh gi. hurmm...makan sate kat pasamlm cheras perdana je lah....

Monday, March 15, 2010

birthday tag

aku sebenanye tak faham tag ni sebenanye birthday tag ke bukan. nina yg tag aku kat sini. Sebab tajuk nina ade perkataan birthday n gambar yg dia pakai pun gambar birthday. Belasah je la.

1) Adakah anda rasa anda hot?
==>Gua memang hot babe. Pengakuan over-confident yang sungguh ikhlas.


2) Upload gambar kegemaran anda



3) Cerita pasal gambar?
==>macam entry nina, gambar ni pun mase selebret birthday kat mmsc, tapi ni bukan selebret besday aku. kalo nak tengok gambar mase selebret besday aku, refer je kat entry nina (sampai 3 kali aku link entry dia tu. huhu). mase ni, selebret besday utk orang2 bulan august september november kot? mase ni tahun 2006. zaman paling syiok keje kat mmsc. kenapa aku suke gambar ni? sebab aku kelihatan poyo sangat. padehal orang lain sebok amek makanan. hehe....

4) Bila kali terakhir anda makan pizza?
==>Bulan lepas. Sama cam lina, kat San Fransisco Pizza gak. 19 februari lepas. Tapi aku tak minat sangat la pizza dia. Ayahsyamiel minat. nak aplod gambar boleh?

pizza san francisco special


5) Lagu terakhir yang anda dengar?
==>lagu kantoi by zee avi. bukan dari radio, tapi aku yg tengah nyanyi sorang2, tetibe kuar soalan ni. ni pun jawapan ikhlas gak nih.


6) Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
==>masih lagi dok nyanyi lagu kantoi.


7) Selain nama sendiri anda dipanggil nama apa?
==>selain nama dalam ic, orang panggil, su, suez, ana, hanz. Mase kecik, panggil nana tapi bile dah besar, aku stop guna nama nana sbb aku rasa nama tu gedik. Sori ye kepada nana-nana di luar sana. Hehe….


8) Tag lagi 6 orang
1. suya
2. caki
3. kaykay
4. jellyna
5. atun
6. roha
(semua nama kat atas adalah ikut list top commentators, kecuali nina ngan amdi, sebab korang dah ditag dlm tag ni).

9) Siapakah orang no.1 pada anda?
==>kawan matrik yg selalu buat keje gile bersama2. Dia pon hot babe jugak selain dari aku. Another pengakuan ikhlas dari saya.

10) Kata sesuatu mengenai orang no.5?
==>dia kawan kepada suya. Entah cemane, dah jadik kawan aku jugak. network of friends.

11) No.3 ada hubungan dengan siapa?
==>no 3 ada hubungan dengan aku. Pengakuan ikhlas nih. Hubungan sebagai kawann.

12) Bagaimana pula orang no.4?
==>dia ade hubungan dengan zeri, laki dia. ngan aku pon dia ada hubungan gak, sama hubungan ngan hubungan orang no. 3 ngan aku. (ha pening tak pening tak?)

13) Pesanan kepada orang no.6?
==>kalau beli tudung kat ariani tu, belikanla aku dalam sehelai dua. Oh ye, roha ni pun hot babe jugak (nak mintak barang free kenela puji dulu).

14) Apa kelebihan yang anda nampak pada orang no.2 ini?
==>aku sebenanye dah lama nak cakap tapi malu. Kire pengakuan ikhlas lagi la ni. Aku rase muke caki ni macam rina omar yg host 8tv quickie tu. err ni kire kelebihan ke ek? Kalau ini tak dikira kelebihan, ha ade satu lagi kelebihan: si caki ni ade kembar bernama atun (orang no. 5). Korang ade ker? Kire kelebihan ar tu.


whoaa...dah lama tak buat tag. rasenye ade banyak hutang2 tag yg lain tapi aku dah tak ingat kat entry kawan2 aku yg mana. try carik pon macam tak jumpe jek? tengokla nanti2 aku try godek balik. ;-)

Sunday, March 14, 2010

pojaan hatiku

(aku tak reti baca novel. Tapi tetibe rasa cam nak tulis ayat style novel. Boleh?)


Sejak 4 bulan lepas, first time kita bertentang mata, bila dah terpandang, mata aku dah takleh pandang tempat lain dah. Slow2 aku bawak kaki-kakiku mendekatimu. Bila dah sampai, tangan aku mula memegangmu. Omg. Aku rasa ini cinta pandang pertama. Aku rasa cam nak aje kubawamu pulang. Tapi terasa ini belum waktu yang sesuai. Nanti apa pula kata keluargaku. Lalu kita berpisah,dengan harapan tinggi utk berjumpa denganmu lagi di lain waktu.


Hampir setiap bulan selepas itu, kita selalu bertemu. Kau bertanya padaku, sampai bila kita harus berjumpa di luar sahaja begini? Aku bagitau, sabar, akan tiba masanya akan kubawamu polang. Lagipun, aku juga sudah tidak tahan apabila setiap kali memegangmu, setiap promoter yg menegurku pasti berkata “design ni ada warna pink, maroon, teal dan hitam”.


Finally u r now mine!!! Muahahaha….


Oh brown buffalo pojaan hatiku.


Ps: kepada semua promoter yg berkaitan, takde ayat lain ke selain cerita pasal colour? Aku ada satu idea, pasni cuba cerita pasal cara nak amik handphone dari dalam henbeg tu. just tarik tali, n handphone akan kuar sendiri. Lagi cool dari bercerita pasal colour. ;-)

Tuesday, March 2, 2010

pool n party

20feb2010
Rase cam seharian ngan aktiviti utk syamiel. Huhu.

Sebenanye ari selasa lepas, mase tengok the biggest loser asia, mase tu Kevin ngan carlo mandi kat swimming pool, tetibe dengar syamiel mintak “ayah, nak tu…” kitorang cam blur je ingat ape yg dia nak. Rupenye nak masuk swimming pool. Pastu siap nanges2 nak pool. Ayah terpakse janji weekend ni kite gi swim kat pool. Tapi nak pegi pool mane? biasenye kitorg masuk pool time duduk otel. Tapi takkan sanggup nak carik otel semate2 nak masuk pool?


Akhirnye pegi gak, tapi kat kompleks renang cheras jek (betul ke ni nama dia?). bayar rm3 saja. Bagus2, murah jek. Ok janji dah ditunaikan. ;-)


Petangnye plak, attend birthday party hafizul iqbal, best fren syamiel sejak dalam perut (haha…dan-dan mengaku best fren). Sebabnye, pegi antenatal class pun sama2. Kirenye syamiel ngn iqbal dah lama kawan la kan? Tapi parentsyamiel last jumpe iqbal pun mase umur iqbal 9 hari, parentiqbal lak last jumpe syamiel mase umur syamiel 1 hari. Kirenya hari ni baru jumpe balik, dua2 dah besar.


Ni 2nd time la join birthday party kat mekdi. Dulu buat party utk fatin, kazen syamiel. Tahun 2005 kot? Seronok gak, macam2 game diorg prepare utk budak ni main. Tapi utk iqbal’s party ni, takde game pon sbb attendees semua budak2 baya cam dia gak (2 tahun).

Tempat party yg mekdi bangi bagi, biliknye kecik gak. Kawan2 yg dtg pun rasanya semua tak berapa kenal antara satu sama lain. Mebi parentiqbal jemput 1 kawan dari satu tempat keje/tempat belajar kot, to be fair n square kepada semua kawan2. Kalo nak jemput semua, konfem tak muat tempat tu kan? Btw thanks kepada penganjur! iqbal, birthday cake awak sedap! ;-)

Tetibe cam terfikir, kalau nak buat birthday party utk syamiel kat mekdi, muat ke ek? Family mamasyamiel saje pun dah penuh bilik tu kot? Budak2 saje ade 22. Sah2 dah takleh jemput kawan2 dah. Hurmmm…

Monday, March 1, 2010

run forrest run!

Ini adelah tabung durian di rumah kitorang. Tabung ini adalah hadiah perkahwinan kitorang dari salah seorang peminat kami. :P

Pada satu hari, kami rase macam tabung ini telah penuh, lalu kami mengira berapa duit syiling yg ada dlm tabung itu.


Setiap row bernilai RM10. Ada 20 rows di situ. Yey!

Mari kite pergi makan untuk menghabiskan duit tabung durian.

Location: BubbaGump, The Curve.

Nama pun bubbagump, memang dah tentu la konsep restoran ni bertemakan movie forrest gump kan? Dengarnya orang kata, masa kita makan, waiter2 kat situ akan bercerita kat kite pasal muvi forrest gump n tanya quiz pasal cite tu. Aiyo. Aku dah lame gile tak tengok cite tu. Tak ingat sgt dah. Cume ingat quote dia pasal ‘life is like a box of chocolate…’ jek. Ngan 'run forrest run' sambil dia lari laju gile.




Siap bagi kertas aktiviti utk syamiel conteng2. Gud2.
Konsep kat sini, kalau kite tak ready nak panggil waiter, biarkan sign kat depan tu as ‘Run Forrest Run’. so waiter/ress semua akan buat donodoncare ngan kite.



Makan udang puas2 sampai rasa nak muntah! (seriously sampai esoknye perut rasa semacam. Mebi sbb makan byk sgt)


onion rings besar gile (gambar curik)



Ok dah sudah makan. Nak mintak bil. Sila pusingkan sign tu kepada Stop Forrest Stop.

kire waiter2 tu perasan diorg forrest gump la ek? Hehe gurau je. Tapi waiter/ress kat situ baik2. Layanan baik punya. Tapi takde pon diorg bercerita psl muvi tu? Hurmmm….

Overall comment: makan kat manhattan fish market lagi jimat kot? Hehe….
Related Posts with Thumbnails