Monday, October 25, 2010

kaitan kete terbakar ngan ron95

- lately ni byk cite2 kete terbakar kat paper kan?

- cite2 ni membuatkan kita cuak jugak.

- pastu ramai lak kate minyak ron95 adalah punca kete senang terbakar. pasal dia ade lebih octane. ala aku tak reti nak explain lebih byk sbb kimia aku bukannye power pon. sile gugel.

- tapi ade lak kata bukan ron95 jadi penyebab. memang semua minyak senang terbakar. nama pun 'bahan bakar'.

- entahla, tapi kitorang yg dulunya pakai ron95 (sbb murah) pun baru bertukar ke ron97 sejak kecoh cite ni.

- paling latest, melibatkan kawan aku sendiri (ade kat blog list aku tepi nun. sila klik), baru je ketenye terbakar. tapi syukur kawan aku ni dan kawan2nya sempat selamatkan diri n orang sekeliling lak tolong padamkan api.

- kawan aku pon kate dia pakai ron95. aku tak pasti kebetulan ataupun ape.

- apepon, harap2 benda2 tak elok ni dijauhkan dari kita semua. aminnn.

Thursday, October 21, 2010

this is retro: zombie



zombie by the cranberries. first time dengar (1994) macam sakit telinga. byk kali dengar baru layan. rasa cam dah tak dgr lagu ni kat radio dah skrg.

Tuesday, October 19, 2010

:-)

:-)

Sunday, October 17, 2010

wonder why ladies take a long time in toilet part 2

reaction dari post soulie bertajuk Wonder why ladies take a long time in toilet? (sila klik dan baca dulu, kalo tak, korang tak faham aku nak citer pasal apa).

yep aku setuju sangat2 ngan ko soul.
- org yg squat kat toilet seats sgt selfish. bistu kitorang tak geli nak duduk atas kesan tapak kasut korang?
- dat's why kebanyakan yg pegi public toilets mmg prefer gi kat traditional squat toilets. tapi kalo dah 7 mth peknen macam soulie, konfem takde pilihan, kene gi kat toilet duduk gak.

pastu terperasan ngan satu barang ni kat carrefour (sebenanye ayahsyamiel yg jumpe), oo ade ek disposable paper toilet seat cover dijual kat kedai. bagus gak. try beli sepeket.

praktis dan higienis

harga rm2.50 rasanya utk 10 sheets. cam agak mahal gak utk orang yg byk kali pegi toilet. so akan digunakan bila perlu je la. kalo toilet tu bersih, takyah. hehe.


sori ye kalo gambar ni menggelikan

komen: hurmm rasa cam lebih kurang sama je ngan tampal2 toilet tissues kat seat tu. tapi dapat jimat byk masa, bukak lipatan kertas, letak kat seat tu, dan sila selesaikan your nature calls. ;-)

Wednesday, October 13, 2010

search keywords

zaman gugel-menggugel cam sekarang ni, semua mende nak gugel. kalo kaki kete, ari2 gugel pasal kete. kalo kaki masak, ari2 gugel resepi. kalo buleh sumer mende takmo pikir, nak gugel je carik jawapan. tu yg wujud yahoo answer etc.

perkataan google pun dah bukan lagi satu kata nama/noun. tapi dah jadi kata kerja/verb. mebi tak lame lagi ada imbuhan lak macam penggugelan ataupun googlization.

kalau aku bukak balik kat history word2 yg aku gugel, entah ape2 ntah yg aku gugel. cam malu je. ele korang pon sama kan?

pastu kat nuffnang kan bole tengok orang masuk blog kita berdasarkan keyword apa yg dia search. macam2 la ada, tapi yg paling top skali ialah dzull de classique. sebab ada entry aku citer pasal kedai tu. tapi utk last month, cam menarik sikit....

harga mee hoon mentah sebungkus

adeh, nak tau harga mee hoon pun leh google ek? pastu jumpe blog aku yg first skali lak tu. huhuhu....

Tuesday, October 12, 2010

abc sect 2 vs majidee episode 1

mase gi jb aritu, kan aku ada makan abc yg sedap kat majidee kan? pastu nak comparekan ngan abc shah alam yg aku makan somewhere between 2001-2002 dulu kan?

ok ahad lepas aku telah pegi beraya bulan zulkaedah ke umah makcik kat klang. maka wajiblah singgah sect 2 shah alam utk test balik abc yg dulunye sedap kat situ.

sampai2 sect 2, macam taktau nak carik stall yg mane. sbb ade banyak kedai jual abc special. erk. serius aku takleh nak recall ape nama stall yg kitorang pegi dulu2. ekceli aku jarang pegi makan kat sect 2 tu sgt sbb tak best tempat dia. skrg dah improve byk. dah cantik sikit.

jadinye kitorang try dulu kat stall yg masuk 'jalan2 cari makan' masa bulan pose aritu: 'fradoo abc'.


the look: hurmm mcm biase2 je.
the taste: ekkkkk. kurang minat. mamasyamiel tak makan abes. ayahsyamiel tak makan abes. opahsyamiel pun sama. pastu coklat dia cam berketul2.

keputusan 'abc sect 2 shah alam vs abc kg melayu majidee jb episode 1': the winner issssss...
ABC MAJIDEE!!
(tetibe rasa sebutan cam cite 'i survived a japanese gameshow' plak yg asik sebut 'majideee!' )

dah jalan balik masuk kete, baru terperasan stall nama 'pegaga'. rasenye pegaga tu la nama stall yg aku makan abc dolu2 tu. plus ngan milo tabur dia yg sedap. tapi tatau la skrg caner dah rasa dia.

ok next time dalam 'abc sect 2 shah alam vs abc kg melayu majidee jb episode 2', kitorang nak gi kat gerai pegaga lak. see you next time!

Monday, October 11, 2010

al-fatihah: syafiza sulaiman

Masa join makan2 kat rumah ex-opismate baru2 ni, aku dapat berita yg mengejutkan: sorang kawan kitorang dah pergi forever dalam pertengahan bulan syawal lepas. Syafiza ni kerja kat mara. Masa kitorang stationed kat mara selama 4 bulan, memang rapat gak ngan dia sebab kitorang dalam project team yg sama. Bila project dah abis, kitorang masih jumpa2 gak kadang2. Tapi lama2 dah kurang jumpa. Setakat berjumpa kat friendster n facebook je.

dec2007 memory: syafiza yg kiri sekali baju kaler pepel angkat tangan. abaikan muka2 tak ready nak tengok kamera itu.

Jal cerita, dia didiagnose ada cancer mase tahun 2008. Lepas 2 tahun baru dia meninggal. Aku agak terkilan sbb aku taktau menahu pun dia ada cancer, rasenye ade gak borak2 ngan dia thru comment2 kat fb, tapi takde lak dia citer ape2. kawan2 rasenye ade yg still contact ngan dia, tapi mebi terlupa nak bagitau aku. takpe, bukan salah korang pon, aku yg jarang nak bukak wall kawan2 n tengok ape status terbaru dia.

syafiza was a great mom to her three kids (umur 2thn, 4thn, 6thn). Ingat lagi mase bz2 buat projek e-learning mara tu, walaupun kadang2 dia bawak keje balik umah, tapi sempat lagi buat kek birthday utk anak dia. Pastu hias kek tu dgn smiley face. Pastu anak dia suke sangat. Esoknye dia tunjuk gambar kek n cerita kat kitorang pasal anak2 dia. Sekarang tgh terfikir camane anak2 dia teruskan hidup tanpa fiza.

Kepada arwah syafiza, kite sedih sangat tak sempat jumpe awak, apepon kite doakan awak yang terbaik kat alam sana. Semoga awak ditempatkan dalam golongan orang beriman. Al-fatihah.

Friday, October 8, 2010

29 syawal

raya dah abes.

tapi esok 1 zulkaedah pun kitorang ada tiga jemputan open house.

pedulik hape kan? janji jemputan makan. join ajee.

kalau every week sepanjang tahun ade open house pun best gak. sile amalkan selalu. ;-)

*entry buang masa je baca. takde isi pun. huhu.

Tuesday, October 5, 2010

kenapa saya takde mood bayar ptptn

saya buat loan sebanyak RMxx,000.

pastu selepas saye start keje, saya bayar gak la walaupun tak tetap (ye la org baru start keje mane stabil lagi). ade gak termiss bayar sbb kene utamakan prioriti yg lagi penting (tengok, saye dah tulis tiga perkataan yg redundant - utamakan, prioriti, penting. kalau tulis 'sbb ada prioriti lain' je kan ke senang?).

sekarang bila saya calculate balik, saya berjaya membuat pembayaran balik sebanyak RM3,460. memangle tak sebanyak yg dia suruh bayar, tapi itu je yg saye mampu. kalau nak listkan prioriti lain, baik saya buat paper pastu submit kat ptptn kan? ape barang setakat tulis kat belog je.

saya membayangkan balance utang saya ialah RMxx,000 - RM3,460. dan mungkin bertambah beberapa ringgit utk admin charge etc.

tapi tidak begitu. kerana ada kos pentadbiran yg super mahal.

sekarang balance utang saya ialah RMxx,302.50.
(xx adalah nombor yg sama sepanjang saya buat post ini)

jadi lepas bayar 3 ribu lebih, utang saye tidak berkurang malah bertambah lagi 3 ratus?

agak2 saya ada mood tak nak bayar? memang takde mood, tapi bayar je la slow2.

sekian, timekasih.

ps: kepada pakcik yg pernah marah2 kat radio tahun lepas kata budak2 grad U dah dapat gaji besar pakai ferrari tapi takmo bayar utang tu, saya nak bagitau pakcik, saya pakai kete local je pakcik. kawan2 saya pun ramai yg camtu. kalau yg pakai ferrari tu mmg anak org kaye kot?

p.p.s: ni dah masuk post ke-2 pasal ptptn. ini yg pertama. rasenye pasni aku dah leh create label baru.

update 2011: aku sekarang tak pening pasal ptptn dah. sebab dah buat potongan gaji tiap2 bulan (ada gaya iklan tv tak?). see. kami bukanlah golongan tak sedar diri berhutang tapi takmo bayar. kami suci tau.
Related Posts with Thumbnails