Tuesday, January 11, 2011

direktori kahwin version kitorang + tips utk pengantin

huhu gua punye majlis kawen dah 3 tahun setengah. tapi masih ada lagi yg tanya caner nak contact org2 yg aku hire utk majlis kitorang tuh.

sejak setahun dua lepas lagi, aku mmg dah plan nak post entry pasal ni. tapi macam takde mase n cam segan sbb cam dah lama dah, ade lagi ke nak bace? beberapa bulan lepas sorang sedara kakak ipar tanya sape photographer aku. n dalam 2 minggu lepas sorang kawan tanya tailor baju lak. tapi makin lama makin slow la yg bertanya. kawan2 aku pon ramai dah kawen. tapi tetibe aku terasa cam entry ni adelah dedicated kepada rohamia plak. hehehe. ok la tu kan roe kan? kire rezeki ko la. selalunye aku email kat kengkawan je bila diorang tanye. takde gambar2 pon.

1. tempah baju.



- of course kat 'dzull de classique'. ni aku dah citer dah mase aku tempah baju raya syamiel aritu. tapi takpe, cite lagi.
- harga standard je. kalo baju melayu lelaki, harga lebih kurang ngan kat wisma yakin jek. tapi ini tailor baju mawi. tapi kitorang tak tiru mawi, mawi yg tiru kitorang. haha. baju pompuan pun harga standard medan mara gak. cuma aku rasa dia cam lebih cantek. aku beli kain ela ngan lace murah2 je pon ok je, so takyah beli kain yg mahal.
- contact no: 03-87377575
- mase aku gi tempah, lelaki gi ukur badan kat dzull. pompuan ukur kat wife dia, kak ina.
- cuma ade satu problem je, baru2 ni sorang reader blog aku comment kat entry aku yg ni, camni comment dia: "kak ina sekarang dah cerai ngn dzull so die da tak keje situ lagi...tempat dia dgantikan dgn pekerja pompuan yg sgt tak friendly sombong n jahitan dia sgt teruk..harga dia pun skrg makin mahal.so,,korang pegilah butik k.ina..kak ina skrg da bukak butik sendiri..,dekat reko kajang..hasilnya lebih memuaskan dan harga jauh lebih murah." so dgn adenye comment di atas, silelah carik sendiri kat mane butik kak ina tu.

2. inai





- inai ngan kawan opis mmsc. nama dia niza. contact no: 019-2830390.
- selain niza ni, shortlist aku aritu ade dua orang. dayu ngan balqis. tapi aku pilih niza sbb dia ex-opismate aku.
3. mekap




- saya pilih zirin kat butik dia 'zirin la beaute'. bukan atas recommendation sesapa, tapi dok carik2 je kat butik area umah. lepas tengok gambar2 dia, cam ok je.
- location butik dia kat bandar tun hussein onn, cheras. alamat tak ingat, tapi dekat ngan McD.
- contact no: 012-2162539/019-2242787
- harga: standard. kalau aku bagi harga mase 2007 tu pon, mesti dah tak sama ngan kadar inflasi sekarang. tapi harga dia mmg tak mahal la.
- kelebihan: senang cakap la, ramai puji mekap dia superb, mabeles, etc.
- ketakbestan: dia amik byk tempahan utk satu hari. ade yg komplen, lambat etc. tapi mase aku aritu, cam beruntung gak sbb dia siapkan aku first sekali, so takde masalah lambat la. aku je bosan menunggu bila nak gi bersanding. yg tak best lagi, lepas dia mekapkan kita, dia tinggalkan kita. pepandai ko lah jaga mekap jgn cair. jangan nak ngengade pegi nangis2 syahdu plak. pastu keje pengapit la kene lap muke ko ngan tisu.
- eh tetibe aku tercite keburukan lagi byk dari kebaikan lak kan? hehe tapi kebaikan kat atas tu telah berjaya membuatkan ramai nak amik si zirin ni. aku sajela bagitau keburukan siap2 supaya korang tak salahkan aku lak nanti kalau tak puas ati dgn zirin. aku dah bgtau awal2 kat sini. hehe.

oh ye, 2 tahun lepas kan, aku terjumpa sorang tulis pasal zirin kat blog dia. tetibe muke aku ngan kakak aku pon tertampal kat situ gak. dia siap buat satu entry lagi pasal gambar sebelum selepas aku & ayahsyamiel. pembetulan ye cik mala, 'gambar di atas' tu bukan gambar 'sebelum', tapi tu gambar 'selepas'. tetibe terglamer lak kat blog dia.

4. sewa baju sanding & sewa pelamin


- aku sewa kat zirin gak. tapi kene pandai pilih gak. sbb mcm tak byk pilihan yg cantek. cam aku aritu, kebetulan baju gold ngan baju purple yg kitorang sewa tu baru sekali pakai oleh penganten sebelum ni dan ditempah utk saiz diorang. dan kebetulan plak 2 pasang baju tu yg kitorang minat. dan kebetulan gak saiz badan diorang berdua padan ngan kitorang berdua. selamat takyah kene caj utk tempah baju baru. huhu.
- pelamin pun sewa kat zirin gak. tapi aku tak berapa sajes sgt la. sbb pelamin dia cam tak up-to-date sgt. zirin ni mmg expert bab mekap je aku rase.


5. caterer
- utk part paling berkos tinggi dalam kenduri kawen ni, aku pilih dju catering, kat bdr tun hussein onn gak. sebab pilih: aku makan kat kenduri kawan mmsc, pajoe. cam sedap je lauk dia. padehal kenduri pajoe kat bangi. dju ni dekat je ngan umah aku kat cheras.
- mase aku tempah tu, RM10 per pax saje. puas ati. tapi taktau la kalo ade yg tak puas ati. sbb mase tu aku makan lauk penganten aje. heheh.
- tokey caterer ni haji ayub ngan hajah ape ek, lupa dah. baik orangnye. tapi baik-baik pun, aku mintak diskaun lebih2 sikit, tak berjaya gak. hehe. takpe takde hal punye. janji harga berpatutan, ok la tu. contact no: 03-90756899. gambar kat atas tu lori lama. skrg lori dia lagi besarr punye. hehe.
- mase ni kakak aku belum kawen lagi. so cam segan nak pakai servis bakal abang ipar aku mase tu. tapi pakai gak katering dia mase malam berinai. ejed catering. tapi abang ipar aku jarang accept kenduri kawen, biasenye kat opis2, tapi kadang2 dia accept gak.


6. photographer
- aku pilih adhadi mohd.
- puas ati ngan gambar kitorang. dia edit cantek gak ar. walaupun kadang ade yg nampak kulit aku terlampau over licin, tapi takpela kan? haha.
- puas ati sangat sebab aku bayar murah dia. RM880 saje. zaman tu (2007), standard rate adalah ribu-riban. paling murah pun rm1500 kot. kalau nak saifulnang, RM3000++ rasenye.
- mase tu dia pakai dua kamera, nikon d50 ngan d80. mungkin harga aku murah sbb mase bincang harga, dia belum beli d80 tu lagi.
- skrg ni adhadi dah bz buat training. aku tak sure la dia buat lagi ke tak keje2 amik gambar org kawen ni. buat training lagi masyuk kot. dia juge ade kedai sendiri. dan rajin buat buku. sesapa nak beli kamera, belila kat kedai dia kat giant putra heights.
- tapi aku yakin kawan2 semua takde masalah pilih photographer sbb zaman sekarang ni semua orang ada dslr kan? kecuali aku. huhu.


7. hantaran & hiasan bilik




- tang yg ni, takde susah2 sangat, aku mintak tolong kakak ipar je. takyah bagi contact number lah. bukan dia buat bisnes pon. dia bz keje as a lecturer biomedic apemendetah. tapi aku rase kalo dia pencen sok, dia patut wat bisnes hias2 utk org kawen ni. sangat talented.
- oh ye, gambar bilik kat atas tu bukan utk wedding aku, tapi utk wedding kakak aku. aku letak gambar tu sbb tu pun hasil tangan kakak ipar aku tu jugak. n lagi cantek dari wedding aku. dah bercambah dah idea kakak ipar aku mase ni sbb dah ade experience hias bilik yg same mase wedding aku. huhu. oh ye lagi, kakak aku dan mak aku terlibat gak dalam aktiviti hias-menghias.

telah diapdet pada 2012:
kakak ipar aku dah mengkomersialkan hasil seni dia. so korang bolehlah dapatkan servis dia. sila contact dia melalui Facebook dia RAFF IDEA. atau nak contact dia melalui aku pun boleh. takde hal. ;-)
 

8. kad kawen



- design aku buat sendiri. bodo2 aje. pastu aku gi mintak abang aku printkan kat kilang dia. tapi aku tak puas ati sebab aku bagi gambar bodo2 dalam jpeg je sbb aku dah mintak abang aku suruh designer dia lukis balik cantek2. tapi designer dia boleh tak lukis balik pon (ataupun mebi ade miscommunication). bayangkan gambar jpeg diprint kat kad kawen? hmm.
- tapi bila dah siap, kakak ipar aku kate ok jugak. ok ke? ha kira oklah tu.
- hehe sori bab kad kawen aku takleh nak bagi contact number gak sbb abang aku bukan buat bisnes kad kawen. :-)
-tapi kalau nak suggestion lain, kawan2 aku ramai buat kad dekat LH creative jalan pudu, situ ade mcm2 design, nak design sendiri pun bleh...nak pilih material pun boleh...location kat belakang times square. kat situ ade byk printing company gak. bolehla gi survey situ.
- eh aku ade buat e-card jugak mase kawen dulu. interactive map lagik. rugi la keje kat multimedia company tapi tak gunekan kemahiran yg ade. walaupun aku rase cam bodo2 je animation ngan interactivity yg ada dalam e-card aku tu. ala tapi e-card takleh tunjuk kat sini. ni ade link page utk download. tapi aku tak sure boleh access lagi ke tak. kalau nak tempah, sila contact saya. haha.

9. pengapit


- pengapit kitorang mmg bagus. mendengar kata, rajin tolong lapkan peluh kat muke aku, dan rajin ikut aku sepanjang proses bersanding sampaila abis bersanding. hehe.
- nak pastikan pengapit memakai baju yg padan dengan pengantin dan tak overshadow pengantin? silelah belikan kain utk pengapit tempah baju sendiri. kira cam adiah jugak la. ingat senang ke nak jadi pengapit? (aku teringat kes aku jadik pengapit sorang kawan. sori beb, aku dah terbeli baju lebih awal, ko ckp kaler ijau, aku bantai je la beli n tempah ijau pucuk pisang yg terang. sekali pengantin perempuan pakai hijau lumut. huhu sori).
- oh ye. pengapit kitorang punye baju kalernye same sangat. sampaikan ramai ingatkan diorang kapel. huhu. utk pengetahuan, pengapit lelaki dah berkahwin pada tahun 2008 dan pengapit perempuan pulak err err sila tanya tuan punya badanlah apa status dia skrg. yg pastinye, kalo dia kawen sok, aku nak pegi ke dua2 belah kenduri. kalau dijemput la. hehe.
- nak contact number pengapit? hehe sila pm saya. kalau diorang nak lagi la. eh kalau keje pengapit ni jadik profesion, best gak kan? siap boleh tulis dalam resume lagik. aku sendiri ade experience tiga kali jadik pengapit. mesti boleh up gaji byk sikit mase apply keje kalo info tu ade dlm resume.


10. kompang


- kalau anda org cheras selatan, boleh la try tanya kat budak2 flat sri perindu, alam damai. contact no: 012-3436546 (wan). RM300 rasenye mase tu.
- kepada bakal penganten, jangan ngengade nak guna kompang mp3 aje. tak meriah oke. tapi kalau bebetul nak save bajet, silekanlah. aku takde power nak menghalang.
rasenye tu jek kot contacts yg buleh dishare. yg lelain byk sendiri atau family member jek. apepun, aku nak wat disclaimer gak kat sini: semua info adalah betul (atau hampir betul) utk tahun 2007. utk tahun 2011 ni, kene pepandai la compare jugak. mane tau, yg bagus dah jadik tak bagus, ataupun yg mane tak bagus dah improve jadi bagus ke kan?
tips utk bakal penganten:

1. gunakan family members utk jadi management team + planner + koordinator. sesuai utk yg ade ramai adik-badik cam aku.

2. smile smile smile! supaye ko tak nampak macam kena kawen paksa. jangan lupa senyum nampak gigi kat photographer. barulah gambar nampak cantik. tak kisah la gigi cantik ke tak. sbb ade je kawan2 aku yg gigi tak berapa cantik, tapi kalau senyum nampak gigi, memang lebih cantik dari senyum simpul. ini personal opinion aku je la. tapi kadang2 ade gambar yg photographer mintak takyah nampak gigi. sile dengar ckp photographer juge.

3. ade photographer yg pandai mengarahkan pose camane kite patut buat. tapi ade gak photographer yg sonyap sunyi main amik aje gambo. kalau dapat yg camni, pengantin kenela kreatif nak wat pose camane.

4. kalau nak gi booking caterer, pastikan amaun makanan adelah cukup ye utk semua tetamu. amatlah sedih dan kesian kat tetamu yg dijemput datang penat2 pastu bawak adiah canggih-manggih pastu tak dapat makan.

5. lagi satu yg paling aku tak suke kat wedding orang, aku paling tak suke kalau lauk-pauk tu dicedok oleh team2 yg berbaju kurung sama corak. macam makan kat dewan makan aje kak. kitorang datang susah2 pastu sampai2 je, nasik kene sekat, lauk pun ikut suke akak tu je nak letak sikit mana. tak bestlah camtu kak. kitorang tetamu tau, bukan budak kat dewan makan asrama. saiz perut akak tak sama ngan saiz perut saya ok. huhu sekian komplen pasal akak. so kpd family pengantin, rentikanlah sekiranya nampak ade akak2 yg tetibe jadi tukang cedok lauk. kadang2 diorang bertindak secara proaktif tanpa arahan bapak pengantin.

6. tolong qc (especially kat ejaan) kad jemputan sebelum antar wat printing. supaya tak jadik cam kes ni.
ps: ade kawan aku komplen gambar2 kat atas takleh diklik. aku tak ingat nak tukar setting kat mana supaya gambar boleh diklik. kalau rase nak tengok gambar2 lagi detail, carik sendiri lah kat fotopages aku atau adhadi. tapi takyah tengok lagi bagus. cam malu jek.
pps: direktori di atas adelah utk majlis perkahwinan yg low bajet cam aku. tapi kalo ko anak orang kaye yg bajet kawen paling kurang pun 100k, takyah bace pun takpe. sile bukak blog citer kawen si marion caunter ke, sape2 je lah kan. dan juge direktori ni mcm utk orang2 lembah klang jek. kalau duduk kat kota samarahan, mungkin zirin boleh pegi sane, tapi ko mungkin kene bayor utk tambang dia plak. hehe.

14 comments:

aziliana said...

cantik nyer sue..

jellynajal said...

hehehe. best entry kawin ni..

suez said...

aziliana:
tujuan tulisan ini adelah untuk org contact people yg terlibat. bukan suh puji kecantekan sesape. tapi kalo puji jugak, timakasih saye ucapkan. hehe. sebenanye biase je, tapi sebab zirin mekap ngan adi edit, tu yg jadi cantek kot.

jal:
huhu entry dah lame plan nak buat tapi tak terbuat. bile roha tanye aritu, baru rase bebetul nak buat.

rohamia said...

tq sue...hehe..aku dh tempah pn baju kt k.ina tu...trus je tempah...actually bab2 cr tailor nie mmg aku cerewet gile...byk tempat org suggest kat aku..tp semua aku reject..1st baju yg display cth mcm x meyakinkan..2nd baju cth yg di jahit xde metarial yg sama ngan aku...mmg gile lama aku decide psl tailor..padahal nak buat simple je..last2 teringat dzul klasik..n teringat ko penah buat ntry psl tu..ape lg trus tanye..xyah pegi trus hantar..hehe

Che Kay said...

wah~~~ bila la aku ni nak kawen? erm....

suez said...

roha:
oo berjaye jugak ko carik eh kat mana butik kak ina tu. nanti bgtau aku kat mane locationnye ek. aku pun nak tempah baju raye kat dia. eh skrg anak dia dok ngan dia ke kat dzul? hehe dedulu biasenye anak2 dia ade je terbaring sana-sini kat butik. skrg kesian diorg. aku doakan baju yg kak ina jahit tu memuaskan ati ko ye roe. amin.

kaykay:
bila jodoh ko sampai. semoge cepat sampainye. aamiiin. :-)

rohamia said...

ha butik dia kat dzihni seksyen 3, belakang petronas sebaris ngan hassan cafe...aku main redah je...aku sebenarnye suka tailor cina..hehe..sbb xperience buat ngan tailor melayu mesti hampeh...cina w/pn mahal tp memuaskan hati..tp memandangkan k.ina n zul klasik nie glamer...so aku yakinla nk hantar...tailor cina yg biase aku hantar baju tu...cuti dr membuat baju plak...br bukak kedai lain..huhu..

bb7ady said...

wahh. aku suke entry ni sangat berinformasi. hihi. thanks sue

aku juga suke mekap ko mase sanding, mmg cantek.

nanti sok kalo aku kawen of coz jemput ko punye, belah aku la. belah lagi satu buleh gak kot. Eh?

belikan kain utk pengapit agar x overshadow pengantin tu mmg betul. pastu nnt bj tu pengapit buleh wat pakai g opis pulak. cuma skang da ketat skit sbb aku gemuk. hahahahha

~ex-pengapit~

daisy said...

cun gilerrrr

suez said...

roha:
aku pon dulu antar kat tailor cina. turun dari mak aku. tapi tetibe lost contact ngan nyonya tu sbb dia dah tukar kedai tapi tak bgtau aku. tak apdet kat fesbuk lak tukar kedai. tapi tahun tu mane ade fesbuk lagi. :P
eh thanks sbb bgtau location tu.

bb7ady:
sesame.
aku pon suke. wahaha.
eh? eh? :P
kekeke baju ketat itu realiti yg perlu dilalui oleh orang late 20s. keke. eh ape nak buat ngan baju2 lame yg dah tak muat hah?
~ex-pengantin~

daisy:
ala mekap yg cun.

suya said...

hihihi....Dda lame tak bace ko.rindu hoke!

suez said...

suya:
last jumpe ko adelah april 2010. itu pon nasik baik leh terserempak mase pi exam. eh jom jumpe. atau adekah kite kene tunggu buah balik kl baru boleh jumpe?

Che Kay said...

sue> ko tak nak tunggu aku balek sekali kah? huhuhu

suez said...

kaykay:
-masalahnye ko kalo balik, ko balik penang, bukan balik kl. cemane nak tunggu ko 'balik'?
-ok suya, adekah kite kene tunggu buah balik kl dan kaykay datang kl baru kite leh jumpe?
-jawapan: ala takyah tunggu ah. jumpe je sekarang. nanti bila diorg balik/datang kl, kite jumpe ar agi. ;-)

Related Posts with Thumbnails