Thursday, January 27, 2011

Google and blogger sued by curry fish head restaurant

dah baca the star hari ni? kalau belum, sila baca kat sini.

wah, dah ade owner restaurant saman blogger sebab bagi review negatif pasal dia ek? lagi best, 2nd defendant dia google inc lak tu.

aku rasa tak salah kot pengguna nak bagi review yg negatif kat satu2 restoran. itu hak dia apa. take it positively, boleh la dijadikan sumber inspirasi utk improve lagi service kat situ. supaya bila dah improved, bolehla ko lagi untung. bukanla nak suruh ko rugi sentiasa.

tapi blogger tu pun tak patut la delete comment2 yg puji restoran tu plak. kalau betul la seperti diclaim oleh plaintif: “There were many people who posted positive things about my restaurant in his blog but it was removed and only the negative chats were kept".

harapnye pemilik restoran semuanya open-minded la sikit bila baca reviews nih. utk kebaikan korang jugak kite review.

bloggers pulak jgn la hentam teruk sangat. kesian kat diorang tau. keluar modal banyak. tetibe bile kene hentam teruk, terus rugi gile2.

google lak? err ape salah gugel di sini?

8 comments:

jellynajal said...

alamak, aku baru jer kasi review negatif pasal steamboat antarabangsa, pastu owner dia komen plak tu, hehehe..
masalahnye dah memang korang ada masalah, dalam blog pomot macam-macam ado, bile pegi kedai hapa pon tarak. nak duit orang agak-agak la kan.

suez said...

jal:
haha aku dah bace dah. tapi aku tetap rasa tak salah kalau kita bagi komen negatif. mane tau lepas dia improve, dia akan jadi lagi bagus dari competitor dia.
tapi cool gak anon yg komen kat ko tu. camtula baru terbuka menerima kritikan....

Kazaztan Team said...

gugel tu salah ye sbb carian pertama pd gugel search adalah kisah restoran die.. ape2 pun...review -ve ke +ve ke... kena la terima...tak semua org suka ape kite buat...& tak semua org tak suka ape kite buat...otak lain2 kan...benda subjektif...tp cam ne owner restoran tu leh tau ada org komen yg +ve ye...benda dah remove...

suez said...

kazaztan:
iye mmg ada tulis dlm tu 'On why he decided to sue Google, he said if one used Yahoo or other search engines, the offending blog does not appear immediately but in Google, it would show up first', tapi saye tetap rase gugel tak bersalah. mungkin setting 'which link appears first' berbeza antara gugel ngan yahoo ataupun ngan search engine yg lelain pon. adoiyai sungguh kan?

suez said...

kazatan:
camane owner tu tau ade comment yg diremove, mebi dia monitor hari ni ade org puji, tetibe esok kene delete, and so on....
ataupun mungkin dia yg bagi positive comments pastu mesti la bengang sbb kene delete?

Kazaztan Team said...

mungkin juga..tu tidak adil la kan..rasa2 restoran nie nak publisiti aje la..kalu setakat kedai kari kepala ikan nie..rasaye lebih kurang aje...yg penting ada letak kas2...

suez said...

kazaztan: tapi pelik la ape yg bestnye kari kepala ikan pastu mahal plak tu kan? sib baik tak minat.

jellynajal said...

alasan jer tu nak salahkan blogger, tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata.

Related Posts with Thumbnails