Friday, December 5, 2008

who cares - sue's version

baru pas baca kak ain's entry pasal a nice stranger who offered an umbrella to her.

it reminded me of one situation happened to me about 2 years ago, kot.

dah apply cuti, isnin. sbb nak turun jb, fitting baju nak kawen. so sabtu turun jb, plan nak balik kl isnin la sbb cuti dah approved.

tapi bos suh dtg opis ari ahad. no choice, kene balik kl jugak. oh ye, pegi jb naik keta. tapi balik kl terpakse balik sorg sbb mase tu belum pandai nak drive long-distance lagik. pastu fiance mase tu takleh ikut balik jugak sbb ahad tu dia kene bawak best fren dia bertunang.

huh balik kl naik bas? demi kerja, boleh je lah.

sampai kl, kene naik LRT gi bank negara. nak naik komuter dari situ ke seri kembangan.

dah lama tak naik public transport nih. sekali naik tiga jenis terus.

mase kat komuter, biasala kelam kabut sikit, so tak reti2 nak sediakan duit kecik dulu. kan dah lama tak naik pablik transport.

so nak la bayar komuter ngan note RM50. pastu org jaga kaunter tu kata dia takde pecah. pastu suruh tunggu sampai dia ada duit pecah.

kat belakang q panjang. so bagila way kat diorg potong q sampai org tu dpt duit tukar. rase nak tanya abg tu 'agak2 taun depan awk boleh dapat kumpul tak duit balance tuk saye nih?'

so berdiri je la tepi kaunter tu dgn poyonye. nak beli jajan/gula2 kat situ, takde org jual2 plak.

tetibe ade sorg pompuan umur about 20s kot tanye "awak nak saye bayarkan guna duit saya tak?" aku mcm terkejut la kan. dlm ati ckp 'laa ade lagi org baik camni kat dunia ni'. tgh terkejut lagi, aku pun jwb "takpe ke?". dia kata takpe n terus bayarkan rm2 kat kaunter.

pastu kitorg jalan same2 tunggu tren. tak ingat dah borak pasal apa. rasenye ade mintak fon number dia sbb nak bayar balik tp dia kata takpe.

kepada awak itu, saye suke org cam awak. & jika saye berada dlm kasut awk, saya pun akan offer bantuan kat org lain mcm yg awk buat kat saya.

6 comments:

chucky said...

biasenye,org yang macam tu mmg ikhlassss

suya said...

wahh baiknye die..aku suke org camtu..tak pilih2 kan nak tolong orang...suke die!

suya said...

maksud aku "pilih" tu...mcm die tak la nak tulung laki aje.sbb aku pnah jupe org camtu.sak oke

@tune® said...

hahha..suya oh suya..
aku pon ade skali..naik teksi abg tuh bayarkan..so sweeeeeeeeeetttttttt

catz said...

baik tul orang tu ...

suhanazainal said...

caki: a'ah kan. aku doakan dia best sentiase.

suya: a'ah tak pilih2 org pun. dah la mase tu aku cam busuk je kan sbb baru turun bas. huhu....

atune: abg tu naik teksi same ngan ko ke? atau abg teksi bagi ko naik free? atau ko naik teksi bob lokman teksi tunai?

catz: a'ah kan...ramai gak org baik kat dunia nih.

Related Posts with Thumbnails