Saturday, September 19, 2009

Thursday, September 17, 2009

disebabkan org suke tanye soalan yg same....

malas la nak menjawab soalan yg satu ni. soalan ni dah cam soalan femes utk minggu ini yg aku selalu ditanye. tapi aku rase bukan aku sorang saje yg ditanya soalan camni. org lain pun same jugak. padehal bukan ade sebab sgt pun nak tanye. jadik 'ice-breaking question' pun ade gak. tengah2 makan beramai2, suasana sunyi, taktau ape nak borak ngan org sebelah, ha inila soalan paling senang utk start borak.

RAYA NI BALIK MANA?

utk mengelakkan para peminat bertanyakan soalan yg sama berulang kali, n aku pon malas nak bagi jawapan yg sama. so baik aku bagi report siap2 kat sini. Sejak 2007 sampai skrg, inilah plan raya kami:


Legend:
A: Rumah makbapak aku kat cheras, kl. (A juga merangkumi umah pakcikmakcik aku lagi dan pakcikmakcik ayahsyamiel lagi serta rumah kawan2.)
B: Rumah atuknenek ayahsyamiel kat gemencheh, negeri sembilan.
C: Rumah mak-mak sedare dan bapak-bapak sedara aku kat perak.
D: Rumah ibuayah ayahsyamiel kat jb.

  • Dari rumah kitorang, bergerak ke lokasi A. nak jalan kaki pun boleh.
  • Pagi raya pertama beraya di lokasi A.
  • Tengahari raya pertama bergerak seperti arrow 1 menuju ke B. sampai ke B dalam kul 3, insya allah.
  • Dari B, balik ke A seperti arrow 2. tapi tak sure sama ada raya kedua atau ketiga.
  • Ketika di A, akan berjalan2 di sekitar A (rumah sedara-mara dan adik-beradik).
  • Dari A, menuju ke C spt arrow 3. tarikh tak sure bila tapi masih dlm minggu cuti.
  • Dari C, balik ke A spt arrow 4. tarikh tak sure tapi masih dlm minggu cuti.
  • Dari A, menuju ke D spt arrow 5. tarikh tak sure tapi masih dlm minggu cuti.
  • Dari D, balik ke A spt arrow 6. tarikh tak sure tapi masih dlm minggu cuti.
  • Sampai semula ke A, akan berjalan2 lagi dalam arrow 7, 8, 9, 10, 11 dan seterusnya (arrow tiada dalam gambar) untuk beraya di umah sedare-mare dan kawan2 yg sudi menjemput ke open house. ini dapat menambahkan collection duit raye syamiel dan mamaayahsyamiel (kalo ade org sudi bagi).

*Tertakluk kepada perubahan. Manusia hanya merancang, tuhan yang menentukan.

so, pasni kalo org tanye2 aku lagi soalan yg same ni, aku akan suruh bukak blog aku n stadi sendiri sbb aku malas nak cite panjang lebar.

sekian, timekasih.

akhirnye

memandangkan kitorg tak dpt tengok citer ni kat wayang aritu, memang dah plan dari aritu lagi nak beli dvd dia sbb nak sokong mdec dan pojek upin ipin dan demi anak bangsa tanahair tercinte. huhu.

seumor idup kitorg, tak penah beli dvd original. aritu kata lepas 3 bulan tayang, dvd akan kuar, pastu dengar cite, august akan kuar dah dvd dia. masuk bulan august je, bersemangat tanye kat kedai, dah ada ke blom. asik takde je. baru2 ni je terbace kat kk's blog pasal dia dah beli. kiotrg pun terus singgah musicvalley n beli. akhirnye merase gak la beli dvd original. heheh.


rm35.90 saje. sile2lah beli juge ye. boleh dihidangkan kepada sedare-mare semase ari raye nanti.

ps: kk, same je harga kat kl ngan kat kk nun.... :P

Tuesday, September 15, 2009

punca H1N1 masuk mesia

rupe2nye dia nih la yg membawak h1n1 ke mesia!


takziah to roha n family

takziah to roha di atas pemergian bapanye, allahyarham hj buang. aku pernah gak jumpe arwah bapak roha mase gi raye umah dia 2 taun lepas. cool dan baik orangnya. kpd roha, semoga tabah menghadapi dugaan.

Friday, September 11, 2009

korang ni dah melampau

1. korang datang sini beramai2 pastu carik keje kat sini. awal2 dulu kitorg tak kesah la sbb korang leh tolong buat keje2 yg org mesia belagak takmo buat.

2. pastu korang start buat hal.

3. kalau yg jadi bibik tu, buat hal bawak lari anak org la, lari dari majikan pastu majikan kene tanggung kos carik bibik baru. bayar kat agensi bukan murah ok....

4. ade plak yg jadik penyamun, perampok. senjata ganas tak hengat lak tu, semua main parang, bilah, sabit.

5. jalan silang - dulu jadik tempat aku tunggu bas intrakota mase sekolah, mase matrik, mase kat u, tapi skrg dah jadi tempat korang lepak bersama2 ngan bangla, nepal dan macam2 negara lagi. dah tak rupe mesia dah. sangat takut ok nak lalu situ. nasib baik skrg aku bukan penaik bas lagi.

6. kerajaan kitorg dok gubal undang2 memacam la konon nak jage kebajikan korang. nak tetapkan gaji minimum rm800 la, hape la.

7. tapi ape yg kitorg dapat?

8. kempen ganyang malaysia?

9. pastu nak perang ngan malaysia semata2 sbb tarian bodo (yg sebenanye korang misunderstood aje) pastu merusuh bagai?

10. pastu yg paling buat aku hangen skrg ialah....

Google ni pun satu, aku guna bahase melayu tidak stendet @ rojak ok, tapi apsal en.google tuduh blog aku guna bahase diorangg?!! ni yg rase cam nak buat rusuhan balas nih!

Thursday, September 3, 2009

first tarawikh

somewhere in the '90s, ade sorang budak pompuan berspek besar baru nak try pegi semayang tarawikh kat surau dekat ngan umah. sebelum kuar rumah, budak pompuan berspek besar ini dah stadi ngan kakaknye tentang niat dan cara2 semayang tarawikh. si kakak yg 5 tahun lebih tua dari adiknye ni terer gak la mengajor adiknye ape yg patut.

si adik ni puas la dok hafal niat tarawikh, niat witir, berapa rakaat, ape nak sebut beramai2 etc.. neves plak rasenye nak gi tarawikh ni. tapi digagahkan jua sbb dia dah bersemangat nak gi tarawikh kali nih.

adik ngan kakak ni pun pegila ke surau naik kete ngan mak bapak mereka. sampai2 ke surau, uish dah ramai jemaah yg dah sampai. classmate sekolah pun ada tapi duduk kat saf lain.

baru je duduk kat saf, dengar bunyi azan. pastu tibelah masa yg ditunggu2 oleh si adik ni dan juge semua jemaah: semayang tarawikh. semua jemaah dah rapatkan saf, bile imam dah start aje, si adik pun mulela mempraktikkan ape yg dipelajari ngan kakaknye tadi.

lepas sujud kedua dlm rakaat kedua, si adik ni pun duduk tahiyat akhir. lepas bace kalimah syahadah, si adik dah sambung la tahiyat tu lagi. tetibe semua bangun. eh, tarawikh sebenarnye 4 rakaat ke? si adik pun bangun terus utk sambung 2 rakaat lagi. asalkan sama ngan orang, ok je la.

lepas abis tahiyat akhir dalam rakaat keempat tu, si adik pun tanye pade kakaknye, apsal tadi 4 rakaat plak?

"woi, tadi tu semayang isyak la! lepas ni baru tarawikh!" kakak aku bagitau aku.

aduss....

pose di perantauan

~outstesen~

- ekceli takdela perantauan sangat, kat pinggir kl jek. tapi tiga minggu, lame tu...ingatkan dolu mase zaman buat prototype tender tak tido 2 minggu tu dah cukup lame dah. skrg lagi lame.

- masalah problem: utk kurangkan bajet, bilik kene sharing, tak dpt sorang satu. so takmola tido kat hotel. tiap2 tgh malam, aku balik umah, tido kejap je pastu dah kene bangun saho.

- aktiviti meeting lak from 9am - 11pm. biasenye terlajak sampai 12am. rehat hanya sekejap2. sangat ngantuk ok. even break setengah jam pun aku sanggup naik bilik tido barang 10 minit.


tido 10 minit dalam selubung di bilik yg sejuk sambil tivi terbukak.


~berbuke~

- bulan pose dah tak rase bulan pose. berapa kali sangat buke pose kat umah? 2 kali kot? umah makbapak (padehal berjiran je)? sekali. umah mertua? sekali.

- tarawikh toksah cakapla. huhu.

- ingatkan ari2 la dapat makan hotel ni punye buffet.

sinful (yg bawah kiri tu kek tau, bukan ayam goreng)


- kenyataannya: bukan ari2 makan buffet. akan selang-seli ngan dua restoran lain dlm otel ni gak. iaitu chinese restaurant, ngan japanese restaurant.


~berbuka with japanese food~

- sebagai peminat makanan dan suke cube sesuatu yg baru, menarek gak berbuke japanese food. teammate yg lain ramai kate tak sanggup nak gi buke kat japanese restaurant, tapi aku dengan konfidennye rase cam ok aje. otak dah mule membayangkan sushi2 yg byk dan sedap.

setakat california roll ni selambe aje


california temaki: biasa

shichimi tofu: boleh tahan sedap

chawan mushi: tak boleh tahan. rupe cam taufufa tapi meloyakan. nak telan pun dah rase cam fear factor. terpakse luah balik dgn gaya konon2 masuk fear factor.

tempura: takde hal....

tori teriyaki: tak sedap (cam ayam kicap je)

gohan: nasik

tsukemono: pickles, takde hal gak.

miso shiru: sekali lagi rase cam fear factor. bau sup hanyir. tak boleh tahan....

dessert (green tea ice cream): two thumbs up!!! (en hassan mesti nyesal balik b4 dpt dessert)

sushi takde pon....

lepas abis makan, sumer tobat takmo buke kat sini dah. huhuhu....


ps: caki, aku plan nak buat entry pasal keje, tapi apesal aku tercite pasal makan lagi?!

entry buang mase

lebis abis meeting, tetibe rase bosan. lalu bukak ym, scroll2 mencarik mangsa utk aku kacau. hurm...tetibe rase nak tegur mamat classmate kat u dulu. sebab: gambar avatar dia skema gile. adeke patut taruk gamba paspot? pastu stok gamba pakai blazer pastu muke serius tak hengat.

*suez* : a'kum (kenele sopan sket)
mr.x : w'salam
mr.x : apa khabar?
*suez* : baek
*suez* : bile nak tukar avatar lain?
*suez* : hehe
*suez* : skema sgt le gambo ko
mr.x : aku pun dah lupa nak tukar... sibuk takda masa nak tukar la...
*suez* : hihi
mr.x: kau tak balik lagi ker
mr.x: tak balik masak ker....
*suez*: blom
*suez*: okla nak sign out
*suez*: bye
mr.x: bye
(lalu aku pun right click nama dia, stealth settings > Appear permanently offline to mr.x)

Tuesday, September 1, 2009

kalo makan cili tentu terasa pedasnye



- ini penampilan kedua aku kat BSC sejak darjah 3 ke darjah 4 tah last time datang sini.

- mari buke pose makan cili.

- syamiel buat hal lak kat sini takmo duduk diam2.

- mushroom jack fajitas macam biase2 je.

- molten chocolate cake (eskrem raw meat bak kata nina) tu sedap gilerrrrrr.
Related Posts with Thumbnails