Thursday, September 3, 2009

first tarawikh

somewhere in the '90s, ade sorang budak pompuan berspek besar baru nak try pegi semayang tarawikh kat surau dekat ngan umah. sebelum kuar rumah, budak pompuan berspek besar ini dah stadi ngan kakaknye tentang niat dan cara2 semayang tarawikh. si kakak yg 5 tahun lebih tua dari adiknye ni terer gak la mengajor adiknye ape yg patut.

si adik ni puas la dok hafal niat tarawikh, niat witir, berapa rakaat, ape nak sebut beramai2 etc.. neves plak rasenye nak gi tarawikh ni. tapi digagahkan jua sbb dia dah bersemangat nak gi tarawikh kali nih.

adik ngan kakak ni pun pegila ke surau naik kete ngan mak bapak mereka. sampai2 ke surau, uish dah ramai jemaah yg dah sampai. classmate sekolah pun ada tapi duduk kat saf lain.

baru je duduk kat saf, dengar bunyi azan. pastu tibelah masa yg ditunggu2 oleh si adik ni dan juge semua jemaah: semayang tarawikh. semua jemaah dah rapatkan saf, bile imam dah start aje, si adik pun mulela mempraktikkan ape yg dipelajari ngan kakaknye tadi.

lepas sujud kedua dlm rakaat kedua, si adik ni pun duduk tahiyat akhir. lepas bace kalimah syahadah, si adik dah sambung la tahiyat tu lagi. tetibe semua bangun. eh, tarawikh sebenarnye 4 rakaat ke? si adik pun bangun terus utk sambung 2 rakaat lagi. asalkan sama ngan orang, ok je la.

lepas abis tahiyat akhir dalam rakaat keempat tu, si adik pun tanye pade kakaknye, apsal tadi 4 rakaat plak?

"woi, tadi tu semayang isyak la! lepas ni baru tarawikh!" kakak aku bagitau aku.

aduss....

12 comments:

ibu MuHaMmAd IkHwAn ShAmIe said...

apasal ayat teakhir tu mengantoikan diri sendiri... ayat atas dah cantik dah... hehehhehe

jellyna said...

hahaha, tak sangka ko ni kelakar gak orang nye ye? hahaha

suhanazainal said...

ibumuhammadikhwanshamie (gile panjang nama):
erk...ade ke? alamak, so korang dah tau la itu aku?

jellyna:
aku pun tak sangka gak ngan kebolehan semulajadi aku. :P

azq said...

ni mmg over-prepared ni... semangat betul! heheheheh....

KaY FaiZaL said...

hahahahahahhaha

suhanazainal said...

azq:
(malu)

kay:
cis ramainye gelakkan aku.

Hapi said...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

chucky said...

silap ilmu la kaka bg,
solat fardhu x bg tau,solat sunat aje di ajornye

Mr K said...

Hmm. Hello there =)

syed mohamed bin syed hassan (jen) said...

huhu..eh..eh..gua budak kelanta..mai dgr cite gua kat blog wa..kite santai2

@tune® said...

eh...bukan kau ke si adik??

adik..adik..

suhanazainal said...

Hapi:
hello n thanks.

chucky:
itu lah kaka ni. tahpapetah.

Mr K:
hello.... :-)

syed mohamed bin syed hassan (jen):
gua bukan budak kelantan. ok gua dah bace dah blog lu. thanks for visiting.

@tune®:
eh ye ke? aku ke?

Related Posts with Thumbnails