Thursday, April 30, 2009

yey

esok cuti...yey!

Bencila

Benci la ngan diorg nih.
Aku benci org camtu.
Aku benci situasi camni.
'!@#*%#¥¢§¤~*!

Wednesday, April 29, 2009

takde ke cerita yg elok2 utk ditengok?

pelik la nape skrg byk filem/drama melayu yg jahat2?

pasal mat rempit?

dan pasal mende2 yg jahat?

tajuk pun cam geli nak sebut?

tapi cite camtu yg ramai tengok?

isy tak faham....

ps: yee aku tau realiti kat mesia ni banyak mat rempit. merimaskan. tapi tak payahla menggalakkan oke....

Tuesday, April 28, 2009

award apekah ini

diberi oleh kk:



dan sebenarnya aku pelik, nape logo award ni macam logo tempat aku keje skrg? logo kalau ada padi2 kat tepi2 tu nampak sangat macam boleh tangkap2 orang punya logo ok. huhu....

oh lupe. kk kata kena pass award nih kat 7 org lagik. gile ramai.
CBM
atune
rohamia
jellynajal
bb7ady
caki
jajad

sekian, terima kasey.

taggerism - profile photo

tagged by suya:

1. Letakkan gambar profile anda





2. Terangkan apa maksud gambar itu?
maksud gambar itu ialah ade mamat yg bernama kerk tgh amik gambar aku dan aku tgh amik gambar dia. walaupun cume memegang kamera digital biasa yg bukan dslr, gaya kene ade. mase ni, aku attend majlis 'a breakfast with MD' kat ioi resort. ala2 breakfast at tiffany's la. tapi tahpape je majlis tu. yg penting dpt makan free dan takyah masuk opis.

3. Kenapa pilih atau letak gambar itu?
gambar ni nampak cam tak nampak sangat muke aku. cume nampak kamera cap ayam tu je.

4. Tag 5 lagi blogger
jajad - gamba edit kat myyearbookphoto
lina - ala2 myspace profile photo
roha - gamba cam boleh masuk iklan feminine product
jal - lebih suke guna gamba her other half sebagai profile photo nampaknye
soul - kepandaan melampau

Monday, April 27, 2009

panas la kl nih

ari sabtu takde aktiviti.

duk umah panas. nak pasang ekon, tuan rumah tak bagi pasang lak.

argh...panas la kl ni.

jom gi genting.


isi perut dulu...eh nape macam set for 3? yg makannye dua adults aje? oo...sebab set for 3 ni lagi murah. "yg lagi satu burger & fries tu boleh tapau", kata ayahsyamiel. (selepas kejadian, semua makanan tu berjaya dihabiskan dengan jayanya tanpa perlu menapau. muahaha.)

mase bujang dulu, kalo gi genting, mesti belasah main corkscrew & ape saje yg ganas2. kete semut ni tak layan. tapi skrg ni barulaa nak naik kete semut (monorail). huhuhu....


ihik!


bagai anak ketam mengajar ibunye berjalan


time dia minum susu, baru leh dating. heheh.

Friday, April 24, 2009

dumb, dumber & dumbest

if this is dumb:


and this is dumber:




then this must be the dumbest:








why?




reality show yg sgt bodo, ok.

photography session@putrajaya

11 april 2009: birthday syamiel yg ke 1 tahun 1 hari.

bersama opismet2 dan kawan2, kitorg bergamba-gamba kat putrajaya. asalnye nak carik kawasan lalang-lalang. risau gak, bleh ke bwk syamiel gi kawasan lalang-lalang ni? belasah je la.

tapi bile dah sampai, tukar venue lak. botanical garden, putrajaya. hehe macam dah beberapa kali je, asal photography session aje, mesti nak wat kat putrajaya. takde tempat lain ke? jawapan: senang. takyah nak gi jauh2. senang nak fikir. kawan2 pun senang nak datang. lain kali gi tempat lain lak.

total photographers: 6 orang. ade yg pro atau berkawan dgn pro, ade yg amatur, ade yg baru beli dslr. output memasing pun berbeza ikut pengalaman diorg. ok la tu.

total model: 4. kalau termasuk mamasyamiel = 5. termasuk syamiel = 6. termasuk ayahsyamiel = 7. termasuk pemegang dslr = 13. termasuk yg amik gambar pakai camera phone aje (ade ati gak tu) = 14.

ini few photos yg baru diupload oleh salah sorang photographer. so far, dia sorang je yg dah aplod. yg lelain, tgh dok edit lagi kot.

syamiel: "ayah, nanti syamiel besar, syamiel nak pakai kamera lagi canggih dari ni ye..."
ayah: "syamiel besar nanti, kamera uncle ni dah jadi kamera antik kot...."



kontrol hensem





hehe




mane org lain ni? gamba kite je?





ok syamiel dah nampak ade 4 org awek tgh usha syamiel.




usaha utk mengotorkan baju dengan rumput basah


Thursday, April 23, 2009

the passengers

21 april 2009

whoa....sejak 1 january 2008, baru skrg dpt tengok wayang.

tu pun dengan opismet. lepas abis xm. kebetulan on tuesday. ladies' day out. dapatla discount ladies' day.



best gak cite nih. disebabkan dah lame tak tengok wayang, aku dah tak amik tau sangat ape cite latest yg ade, so mcm taktau pasal cite ni. tapi staf tgv tu ckp cite ni 'boring gak...tapi dah abis cerita baru dia tau yg dia dah mati' so aku bygkan cite ni mcm the others. aku suke cite tu. tapi aku cam takut gak kalau cite ni tak sebest the others nanti mesti aku dok compare2 pastu cam tak puas ati. tapi lepas abis cerita, aku masih suke cite ni. kind of movie yg aku suke.

tapi dah lame tak gi tengok wayang ngan ayahsyamiel...nanti2 kite pegi yea? ;-)

MAS roadshow

16 april 2009

sangat excited nak attend roadshow ni.

sebabnye: ade lucky draw.

kalo MAS buat lucky draw, leh teka kan ape adiahnye?


presentation by idris jala. hebat mamat ni. respek gile.

lucky draw time, huhu tak berjaya kali ni. org len je seronok dpt gi perth, paris, london.

dapat mkn kacang free je lah....

Wednesday, April 22, 2009

perlu ke?

kenapa astro prima beriya nak buat special message semata2 nak ucap tahniah kat erra dah selamat dapat baby?

entry ni takde unsur2 jeles atau ape ye. saye juge bukanla pembenci erra. juge bukan peminat erra.

tapi macam perlu ke penonton tengok special message tu? tulis kat sokkaba je cukup la.

kalau buat ucapan tahniah kat Ahmadinejad sebab dengan berani je kutuk israel dalam persidangan pbb tu rase cam ade gak logiknya walaupun dia konfem tak tengok astro, unless kalo dia datang mesia or negara2 yg leh dpt astro.

anyway congrats kpd dia sbb dapat baby. besar gak baby awak.

Tuesday, April 14, 2009

1st birthday bash


syamiel's first birthday telah diselebret pada sabtu lepas bersama2 zainal's family members yg lain. pot luck party camni bagus gak, jimat sikit. huhu.

clockwise:
girls' cake,
foodies (mamasyamiel & ayahsyamiel bawak mi bandung. ramai puji sedap wooo. haha instant punye perencah saje),
cake utk semua,
boys' cake.



dapat teddybear & belon air untuk ditumbuk (haha taktau nama. mase kecik dulu mamasyamiel panggil tu robot). just like mama, syamiel tak suke teddybear. hehe.



the birthday kids

Saturday, April 11, 2009

jiran saiko

kitorg sekarang masih menyewa. belum beli umah lg.

kehidupan kami di rumah adalah bahagia walaupun rumah bersepah dan rumput lalang depan rumah hidup dengan segar-bugar.

tapi jiran kami agak memeningkan.

jiran belah kiri, okla. umor dalam early 30s kot. boleh diajak borak tapi tak bape geng sgt. tapi asik bergaduh laki bini. tak pasal2 kitorg kene jadik bz body sbb boleh dengar ape yg diorg gadohkan.

jiran belah kanan lak, parentsnye umo dalam late 40s atau early 50s. tak pernah berborak ngn diorg sbb macam kurang mesra so aku cam malas la kan. tapi diorg ni ade anak yg saiko. ni paling kitorg tak suke:
- suke kumpul ngan kawan2 mat rempit depan umah. scary ok.
- dia atau kawan2 dia yg datang suke suki aje parking kete EXACTLY depan gate umah kitorg. bayangkan kalo emergency nak keluar rumah pastu satu keje kitorg nak tunggu ko alihkan kete. yg lagi best, umah kitorg bukan bertentang ngan umah org lain (biasenye kalu kes camni mmg susah nak park kete), tapi depan rumah kitorg tu jalan dan ade BANYAK tempat lain leh parking.
- suka pasang radio kete kuat2. ye dik, akak pun layan green day jugak, lagi awal dari adik dan kwn2 kenal green day. tapi anak akak nak tido ok. tolong senyap boleh?
- baru beli moto,pastu dok test start2 moto byk kali.bising ok. adik, akak boleh sgt nak repot moto tu dah dimodified tanpa kelulusan tau.
- suka mengamuk dalam rumah pastu hempas2 pintu. gile. org camni kalo dpt pisau bahaye ok.
- sejak ada moto baru, suke sgt dok main2 alarm moto. nak akak lawan ngan alarm kete plak?

semalam dia buat pasal lagi. 8pm. kitorg tgh tengok buletin utama. pastu tetibe dengar dung dang dung dang bunyi dari kete dia. lagu2 pening kepala ala2 crazy frog camtula.

ayahsyamiel pun dengan segera switch on speaker altec lansing kat tv. pastu bukak tingkap. halakan speaker ke tingkap. & kitorg sefamily layan dvd 'a knight's tale'. dvd tu walaupun bukan ori tapi kualiti sound dia hebat macam ori. bergegar gak umah bile scene naik kuda. tapi kitorg tak dengar kuat sgt sbb speaker menghala ke tingkap kan. memule cam dengar org sebelah tu makin kuatkan radio kete dia. lantak ko la, kitorg nak tengok wayang. lepas setengah jam, dia pun dah tutup radio kete.

len kali, kalo jadik lagi, kitorg buat lagi ok!

ps: sedih lak tengok heath ledger.

Friday, April 10, 2009

~ happy birthday syamiel ~

sweetheart mama ngan ayah dah satu tahun....!



happy birthday, dear epal kepada mata mama & ayah.


moge jadi anak mama & ayah yg soleh, panjang umur, murah rezeki.

masa dalam pantang dulu, hari2 tengok MHI ade video clip lagu 'sempurna'. kebetulan sama maksud ngan nama 'syamiel'. mama & ayah pun suke lagu ni:

Kau begitu sempurna Di mataku kau begitu indah kau membuat diriku akan slalu memujamu

Di setiap langkahku Kukan slalu memikirkan dirimu Tak bisa ku bayangkan hidupku tanpa cintamu


Janganlah kau tinggalkan diriku Takkan mampu menghadapi semua Hanya bersamamu ku akan bisa

Kau adalah darahku Kau adalah jantungku Kau adalah hidupku Lengkapi diriku Oh sayangku, kau begitu Sempurna.. Sempurna..

Kau genggam tanganku Saat diriku lemah dan terjatuh Kau bisikkan kata dan hapus semua sesalku

Janganlah kau tinggalkan diriku Takkan mampu menghadapi semua Hanya bersamamu ku akan bisa


Kau adalah darahku Kau adalah jantungku Kau adalah hidupku Lengkapi diriku Oh sayangku, kau begitu Sempurna.. Sempurna..

Wednesday, April 8, 2009

the backyardigans

sebelum ni, waktu pagi2 nak gi keje selalunye sibuk, kelam kabut, nak cepat, dll.

sejak syamiel ada, biasenye kitorg bukak playhouse disney utk bagi syamiel tengok tv sementara kitorg bersiap. tapi syamiel takmo tengok sangat.

kami telah tak sengaje terbukak nickelodeon pulak. macam kiut je 3d animated series ni. animated musical-adventure rupenye. byk nyanyi2 & ade different adventure utk setiap episod. first time tengok lagi, mama & ayah syamiel dah minat sgt kat cite ni sbb lagu2 dia sangat sangat sangat sedap. tabik spring kat composer lagu2 dia.


from left: tasha, tyrone, pablo, uniqua, austin.

pastu skrg syamiel pun suke backyardigans. 7 pagi kami kini lebih ceria!

ps: mesti gile2 diorg wat audition utk carik penyanyi kanak2 yg bersuare sedap. kalo setakat suara cam penyanyi2 wonderpets sure tak lepas audition. huhu.

Tuesday, April 7, 2009

tag kawen2

( tagged by jal )
1. When was your engagement?
03.06.2006

2. When is your marriage anniversary?
05.05.2007

3. How long have you known your spouse?
hurmm....almost 10 years. but we don't have any specific date because both of us didn't remember when did we met for the first time. but it must be somewhere between august 1999 to october 1999.


4. How long did you date before you got engaged?
31st August 2001 - 3rd June 2006 = almost 5 years.
== additional question and answer:
how long did you date before you got married?
31st August 2001 - 5th May 2007 = almost 6 years.
(31 & 5 : Coincidentally, my car registration number is 531)

5. Where did you meet your spouse?
No idea about the exact location. but it must be at kurniawan college, during our matriculation years. we were just best friends. seriously. no feeling2 at all okeh. and both of us supports each other when any of us is in crush with somebody else.

(Jal, aku berjaye menggugel blog2 lain yg ada tag macam ni. so aku jumpe soalan nombo 6. tapi takdela mencabar sangat pun soklan dia)
6. What is your spouse’s full name?
MFBI - Mohd Fadzli Bin Ibrahim

7. Do you have any children?
Yes.

8. How many?
1 for the moment. Muhammad Syamiel bin Mohd Fadzli.

9. Do you have any pets?
Wonderpets? apa yang penting? kerjasama! no, i'm not good with animals.

10. Do you own or rent?
Rent.

11. Do you live in the country, city/town?
Yes, i live in the country (ade ke yg bukan kat country?). a small town.

12. What is your favorite activity you do together?
Jalan-jalan cari makan.
Jalan-jalan cari jalan.
Jalan-jalan window shopping.
Jalan-jalan cari makan (eh dah tulis tadi kan?)

13. Do you have a favorite vacation spot?
Yes.

14. How many siblings do you have including in-laws?
there's 8 siblings in my family & 2 siblings in his family.

15. What mosque do you attend?
Erm...tak ingat nama lah. boleh?

16. Is this the mosque you got marrried in?
At the 'tak ingat nama' mosque? no. we got married at my parents' house.

17. What town is your current address?
cheras

18. Do you work or stay home?
Work. Duhhhh....

19. Where did you go for your honeymoon?
Laguna Redang @ Redang Island. Omg it is really a super duper beautiful island. will go there again one day when our kid(or kids?) is(or are?) able to snorkel with us. maybe he(or they?) can even swim and save mama & ayah yg tak reti berenang nih. hihi....

20. Leave a piece of marriage advice and tagged ur friends.
Marriage advice? hurmmmm....i'm not good in giving advices.

I wanna tag these frenz:
soul
zaff (radio dj ade mase ke nak wat tag? hehe)
kak ain
zakwan
munies
chuop
ayahsyamiel (hehe macam akan dapat jawapan sama je kan?)
azq

wrong number

troot troot....troot troot....

dia: hello, puan....
aku: ye saya?
dia: ini puan az**ah kan?
aku: puan az**ah yg bahagian k**p*r*t ke? bukan. ni suhana. bahagian **.
dia: eh bukan pn az**ah?
aku: bukan. extension saye 6*95, az**ah 6*95.
dia: eh salah nombor (terus letakk!)

halo sister? tak reti2 nak cakap sori ke? tak rugi ape pun kalau say sorry. ekceli aku tak marah pun, biasela salah nombor, aku layan ko baik ok. tapi terus letak tepon? ini boleh mendatangkan marah...!

kepada peneka2 siapakah 'dia', kali ini bukan suya ye. ;P

Monday, April 6, 2009

luahan hati peminjam ptptn

dia: eh caner nak baya ptptn ek?
aku: ko baya kat mebeng2u je, senang. kat website ptptn pun leh bayar gak.
dia: aku nak stat baya la. aku nak baya RM50 je sebulan.
aku: ok la tu. dari tak bayar lgsung.
dia: aku dah kira, kalo aku baya RM50 sebulan, aku akan abis baya selepas 120 bulan. gile lame siot. sampai tua bayo utang ptptn.
aku: eh? bia betul? 120 bulan = 10 taun je. sikit je utang ko?
dia: eh ye ke. jap aku kire balik.
aku: ok.
dia: gile ko. aku kene baya sampai 1200 bulan. 100 taun. sampai mati pun lom tentu abis baya. demmit....
aku: hahaha...itu belum kire kos pentadbiran lagi weh.
dia: demm....abis tu takyah la beli kasot??
aku: huhu kejam kan?

harapnye ptptn leh la kasik diskaun atau takyah kos pentadbiran lgsung. sekian.

update 2011: aku sekarang tak pening pasal ptptn dah. sebab dah buat potongan gaji tiap2 bulan (ada gaya iklan tv tak?). see. kami bukanlah golongan tak sedar diri berhutang tapi takmo bayar. kami suci tau.

Friday, April 3, 2009

food review : wendy's

asik dengar kawan2 cerita pasal wendy's. memandangkan kat area umah kitorg(cheras) takde wendy's, jadik ade satu mission utk ke jusco au keramat semata2 nak try makan kat wendy's situ.

1/4 pound burger: 4.5 stars (sedap tapi burger king's whopper is much much better)

shrimp burger: 2 stars (boleh ke ayahsyamiel?)

chilli: memula ingatkan pedas. takut gak nak order. tapi bila makan, where's the chilli?? serupa cam order satu mangkuk spaghetti sauce aje. hihi.

fries: biase2 aje. mekdi lagi sedap. tapi dah lame tak mkn mekdi.

memandangkan ayahsyamiel pun dah nak start membelog, apekate ayahsyamiel lak buat food review, since he is an expert in giving reviews on food. hehehe....

Thursday, April 2, 2009

kenapa dalam dunia ni kene ade org jahat?

kepada org yg pecah masuk umah mak bapak aku pagi tadi:


mak bapak korang tak ajar ke mencurik tu berdose masuk neraka?


tak reti2 nak carik duit sendiri??!


duit tak halal takleh wat makan ok?!


atau nak wat beli dadah??!!


tatau ke mak bapak aku tinggalkan umah tu sbb nak pegi buat amal ibadah kat tanah suci mekah pastu korang suke2 masuk umah tu?!


apela mangkuk sangat korang ni.


pastu dah pecah masuk umah orang, boleh lagi sepah2kan barang dalam umah. tak reti2 nak kemas balik?!


double mangkuk.


kalo hebat, pegi rompak umah pengedar dadah ke, umah perompak bank ke, barulah same2 gengster. sama2 duit haram.


ini masuk umah takde orang. masuk tanpa izin.


triple mangkuk.


kitorang tak halalkan ok ape saje barang yg korang curik tu.

mangkuk pun lagi mulia dari korang tau.


ps: anyway syukur gak sbb mase kejadian, takde org dalam umah. kalau ade org, lagi bahaye.

sebulan takde tv

sejak 26 februari lepas, kitorg nyer tv & astro decoder rosak kene kilat.

sebulan tak dpt tengok tv.

pinjam tv buruk bapak aku je. tu pun kadang ade gambar, kadang takdek.

sib baik desperate housewives tayang kat 8tv.

naruto ngan conan pun kat tv3 ade.

tapi ape guna bayar astro kalo tak dpt tengok kan.

dugaan di kala poket kering tul lah.

nak taknak, terpakse beli gak.

huh...naik balik bil keditkad camnih.

sape2 ade job freelance, sila ajak saya join ye. tak kesah la buat flash programming ke, grafik ke, animation ke, illustration ke, storyboard ke, jadik vo talent ke, typist ke, ape saje yg leh bagi extra income. sila ajak. urgent. timekasih.

Related Posts with Thumbnails