Saturday, February 28, 2009

malacca day 3

arini ari kedua keje kat xzibisen. huhu kene cakap ngan pablik ni yg agak bosan nih. tapi okla. tatau la diorg ni paham ke tak ape yg aku explain kat diorg.


muke serius camtu mcm tgh main dota aje. tapi konfem tak sbb kalo main dota muncung tu lagi ke depan.

sambil bertukar2 syif melayan pablik yg ramai, time rehat aje, sempat plak singgah menara taming sari. dekat sgt ngan exhibition ni, jalan kaki je. duduk atas menara pun 7 minit je. mule2 ingatkan menara ni kene naik lif macam menara kl (aku sekolah bawah kl tower tapi sampai skrg tak pernah naik kl tower) rupenye menara taming sari ni lif dia kat luar. ala2 cam genting solero shots gak.

tgh on the way naik atas

syamiel tgh pelik camane kete2 kat bawah tu leh jadi kecik.

syamiel pun cam gayat je mase otw naik ngan otw turun. sorila syamiel, mama ingatkan tak laju. tapi laju gak.


lunctime, makan kat food court dataran pahlawan mall. best oo mall nih, rase cam kat OU pun ade. tapi kitorg makan sizzling yee mee. tak sedap. nama sizzling yee mee with mushroom and egg, tapi mushroomnye 1/4 potong aje. egg plak takde. dah siap baru cakap egg abis. tapi air cincau kat situ sedapp.

dah pandai minum kat cawan sendiri. yeay....

malam, ade mission mencarik seafood lagi. kali ni mission dijayakan bersama pelakon2 import dari kl, iaitu pak uda syamiel & family. kebetulan diorg datang cni holiday. so katenye nak bwk tempat best.


location: alai


menu:

ikan masak apetah tak ingat (seddapp)

lala (ok kot? tak sure sbb tak mkn byk)

udang butter (sedddappp. terasa kebutterannye)

sotong goreng (sedapp juge, much better dari semalam)


ni la pak uda syamiel (abg mamasyamiel). ramai kata sebijik macam muke mamasyamiel tapi skrg lepas kawen ramai ingat pak uda ni adik beradik ngan ayahsyamiel plak.

cost makan 7 orang: RM115 (patutnye 125 tapi pak uda syamiel sebut nama owner situ dia kenal terus dapat diskaun).

satisfaction level: 80%.

Friday, February 27, 2009

malacca day 2: misi mencari restoran seafood macam dalam program 3 hari 2 malam

target kite arini ialah mencarik kedai seafood yg best.

ciri-ciri 'best' yg dimaksudkan:
- sedap
- lain dari yg lain. cth: ade menu yg takde kat tempat lain
- harga berpatutan.
- kalau murah + sedap = BONUS.

ikut penggugelan yg dibuat oleh ayahsyamiel, kitorg nak gi kat satu tempat kat jeti melaka. ada masuk tv kat program 3 hari 2 malam, yg asik bertukar2 aje host dia. yg mase episod kat melaka tu, host dia ialah dr. fazley. walau macamanepun, feveret local program kitorg utk jalan2 ni tetap qushairi & destinasi bajet. sebab dia paling tak kesah ulang baju yg same tiap2 minggu. baru real.

kat dlm cite tu, diorg makan 4 orang je, penuh satu meja, nampak sedap, menu menarik, harga RM85.00 saje. murah kan?


restoran ikan bakar muara anjung batu. location: sile google sendirik. huhu.

jangan ckp bukan2 kat sini, tengok kat nama owner restoran: tn. hj. jeon. sape2 buat pasal kat sini nanti dia panggil ju-on kaco korang.


nasik lemak kene ada


udang nestum butter. sedap. inila yg dimaksudkan dgn menu lain sikit. tp tataula kalo tempat lain pun byk menu ni. huhu.



sotong goreng tepung. sedap! tapi rase macam tak masak sampai ke dalam sotong. mebi mase tu akak/abg yg goreng tu nak cepat tengok tv kot. tapi masih sedap.



ikan pari bakar dgn sambal cili. tu kot nama dia. berasap lagi. rasa boleh tahan.



siakap sweet sour. kat tepi tu ada sayur kangkung.


mamasyamiel sedang mencuba skill ratah ikan. biasenye ayahsyamiel je terer skill melicinkan pinggan.


total cost 4 org mkn byk2 camni ialah RM109.00. kenapa bukan RM85 macam kat tv tu?? sbb order pun lagi banyak, biasala order ikut nafsu. huhuhu....


kepuasan: 65%. boleh ke ek? sbb nak kate sedap sgt tu takdela. tapi lebih sikit dari so-so.

Thursday, February 26, 2009

malacca day 1

kitorg stay kat hotel seri costa (every time org tanya aku duduk hotel apa, mesti aku akan jawab 'hotel costa rica', apsal tah).


tengok kat wikimapia, nmpk hotel cam besar, rupenye kecik aje. amik satu blok shoplots aje.
lepas check-in, kami pun masuk ke bilik, alamak apsal dia bagi 2-single bed punye bilik ni? mase booking, dah konfem dah nak king-sized. so satu keje la nak kene call reception byk2 kali utk dapatkan bilik yg kitorg nak. kitorg bwk baby ok, kalau tidur katil kecik, nanti syamiel jatuh camna? anyway thanks to david yg tolong dapatkan jugak bilik yg kitorg nak. utk berterima kasih kpd david, kami adiahkan dia sebungkus apple beli kat giant (ini idea ayahsyamiel). harga rm6.99. pastu lupa nak buang price tag. alamak kantoi plak. lantakla.



misi pertama: mencarik asam pedas yg sedap.

kedai: restoran sajian kampung asam pedas mah.

location: dekat2 ngan seri costa jugak.




asam pedas: tak bape kick. sbb lauk letak asing.

lai chi kang: tak sedap.

total cost: RM6.


lepas melawat location pameran kitorg yg akan start esok dan membuat setup ape2 yg patut, kitorg cari tempat makan lagi.

location : newton food court, jalan parameswara

mee goreng mamak RM4: biase2 aje.


sea coconut + longan juice (RM2 kot?): tak sedap.


tapi newton food court ni cantek. ade banyak gambar kat dinding.

huh. konfem tangan keras. so i think i can't dance. :P


kepuasan: 45%. misi mencarik makan sedap di hari pertama agak fail. esok harapnye positif sbb dah ade tempat target nak pegi esok malam. ;-)

melaka

outstesen lagi.

ekzibisen lagi.

kene carik tempat mkn menarik lagi.

sepanjang 24 jam kat sini, usaha mencarik makanan sedap belum berjaya. asam pedas melaka? huh...kat kl lagi sedap. atau mungkin kedai yg aku pegi tu yg tak sedap.

melaka pun skrg dah canggeh. kalo dulu cume ade a famosa je, skrg da ade menara berputar.

Tuesday, February 24, 2009

suatu malam di miri

aku bukannye berada di miri skrg ni. tapi dalam bulan oktober 2008, aku ade gi sane. kalo org yg dah folo blog ni sejak dulu, ade la bace kot entry aku mase kat sana.

aku gi miri berdua ngan kasturi. kasturi ni kalo isi borang kat column 'race' tu, kirenye jawapan dia samalah ngan jawapan rajakumar, harichandran, dan juge meenalakshmi.

ok aku sebilik ngan dia. boleh je nak masuk bilik asing2 tapi aku cam penakut sket so tak kesah je sebilik ngan dia. ayahsyamiel mase kat hostel dulu setahun lebih boleh je sebilik ngan siva dan murale.

ok sambung balik pasal suatu malam di miri. malam tu cam dah letih la lepas seharian lepak kat pameran. so selepas mandi-manda (bukan mandi bersama2 ngan dia), kami pun merelaxkan diri di katil masing2.

tv terpasang. cenel ape tah tapi macam astro nyer cenel la. discovery kot aku bukak. tapi aku tak tengok sbb mcm tgh tekan2 henset atau apdet blog kot? ntah aku pun dah tak ingat aku buat ape mase tu tapi aku tak tengok tv. cume aku yg bukak cenel tu tapi aku tak tengok.

kasturi: u tengok cerita ni tak?
sz: tak. u nak tukar cite lain, tukar je. i tak tengok.

kasturi pun mengambil remote control di meja lalu tekan2 sambil memilih cenel utk ditengok.

kasturi berenti menekan apabila sampai di cenel tv1. ke tv2 ek? aku pun tak sure.

yg aku pasti, aku rasa deja-vu dengan kejadian ini. kejadian ini selalu berlaku di rumah parents aku jika aku tidur di rumah mereka. biasenye mak aku yg akan bukak cenel tu pada hari sabtu jam 11.30 malam.

ok sambung dialog aku dan kasturi tadi:

kasturi: i suka tengok ustaz ini. bagus sangat kan dia?

ye aku kenal ustat ni. ustat farid ravi abdullah. rancangan 'tilawah interaktif'. aku berasa insaf. selalunye bile aku bertukar2 cenel, aku tak berenti pun kecuali bile mak aku yg suh berenti di cenel itu. tapi aku berasa kagum dan insaf bila orang yg agama lain pun sanggup berenti utk tengok cenel ni.

sambung dialog:

sz: a'ah ustat ni bagus.

(kat dlm tv tgh tunjuk caller sedang membaca surah utk minggu itu. bayangkan kasturi leh dok tengok n dengar je caller tu tgh bace quran. kemudian ustat farid ravi abdullah buat summary semua kesalahan tajwid yg caller tu buat tadi.)

sambung dialog:

kasturi: bagus kan ustaz ni. sangat teliti. semua kesalahan dia boleh jumpa.

sz: hurm...a'ah.

(di dalam hati, aku sedang menangis keinsafan)

Friday, February 20, 2009

tag lagik - 7 facts

suya tag semua orang. memandangkan aku takde idea nk apdet ape so aku wat je.


1. 7 Fakta tentang aku...


kuat makan.

nampak macam hepi slalu. org kate la.

anak no 8 dari 8 adik beradik.

duk kat cheras.

senang terpengaruh dgn rakan sebaya.

blur

menggelabah



2. 7 Perkara menakutkan saya

binatang yg menakutkan. tapi hampir semua binatang adelah menakutkan.

meeting

presentation

naik lif

gelap

perang

adela beberapa lagi tapi tak mau tulis sbb tak sanggup nak pikir.


3. 7 Lagu wat masa skrg...

lucky - jason mraz & colbie caillat ("lucky i'm in love with best friend...." saye tujukan lagu ini kepada en. fadzli ibrahim. ;-) )

dan sebenarnya - yuna

mirage - pesawat

stay - estrella

i kissed a girl - kate perry ("I kissed a girl and I liked it...i hope my boyfriend don't mind it...." lagu ni perlu tujukan kepada sesape ke? haha tak sanggup)

hot & cold - kate perry

love song - sara bareilles



5. 7 Perkara yg amat bernilai...

family

kwn2

my job

kereta

iman di dada walaupun tak sekuat mane tapi harapnye makin kuat.

ilmu di dada - cewah (tapi kenapa ilmu di dada? bukan ilmu di otak ke?)

gambar kawen (sbb aku perasan waktu itu aku cantek sgt. haha poyo)



6. 7 pertama kali dalam hidup saya...

kawen - 2007

ade baby - 2008

mengejar celebrity - 1999 (mase arsenal dtg mesia. cam segan tapi agak berbaloi. hehe.)

drive - 2002 (ok sangat tua)

kua dari semenanjung mesia - 2006

kua dari mesia - 2008

masuk skolah - 1988


7. 7 org bertuah samb tag ini...

saper2 aje yg terbace tag ini


saper2 aje yg terbace tag ini


saper2 aje yg terbace tag ini


saper2 aje yg terbace tag ini


saper2 aje yg terbace tag ini


saper2 aje yg terbace tag ini


saper2 aje yg terbace tag ini

batu pahat updates

huhu dah lame dah balik dari batu pahat. tapi agak bz cume sempat buat tag yg org bagi je, tu pun tag simple2 aje buat dulu. skrg baru sempat sikit nak apdet.
skrg ni mcm takde lak plan nak gi holiday. tapi every week tengok chi oag (qushairi) dalam destinasi bajet, buat kitorg rase cam nak gi holiday ke pekan2 kecik kat mesia nih. pastu tetibe kene outstation ke sini. so kitorg pun cam ala2 chi gak kot. hanya dengan RM100, anda mampu pegi bercuti kerana duit hotel, mileage dan breakfast telah ditanggung oleh majikan anda. hihi.
sebelum tido dok nangis2 nak main kad touch n go sambil main seat belt, sampai dah tido pun dok pegang lagi kat dua2 tangan.

lupe nak bwk walker so dia duk merayap dalam bilik. asik tergolek sana-sini.


jalan kaki ke summit (belakang hotel)



nasik lemak istanbul. huhu sori dah tergaul2 baru nak amik gamba.
nasik lemak + ikan bilis +kacang + timun + ayam rendang + sotong merah + telur mata + papadom = RM4.50



kat corner kiri bawah gambar tu, 'mohd shah baryani' tu yg kitorg makan. kedai ni ramai org beratur. sambil tu tengok kat bunting atas tu, seksi gak gamba ekin mase dulu2. huh.


mohd shah beriyani. kenapa macam mamasyamiel punye nasik lagi banyak dari ayahsyamiel? tapi kami telah makan sampai licin tanpa rase guilty. huhu. harga rm5.00.



jgn noti2 dlm kete nanti kene duduk kat sini lagi.



melawat baby baru kawan2 metrik, syelda & najib. kat dalam entry blog ni mac 2008 ade cite wedding diorg.




dengar cite kat bp ni ade pantai. so kitorg pegila carik. hurm camni je pantai dia rupenye.




mak ngan anak tgh stadi sejarah batu pahat




ni la perigi yg bagi nama 'batu pahat'. sbb perigi ni exists selepas diorg pahat batu utk jadikkan perigi.




syamiel mmg suke amik gamba ngan pokok kelapak



byebye...yeay nak balik kl balik..... ;-)
ps: eh lupe nak letak gambar mase tengah keje? takpe satu mesia dah tengok kat sokkaba aritu. hehe.

Monday, February 16, 2009

What's inside my handbag?

skrg ni musim tag ke? tapi ok gak, ade idea sikit nak apdet.

huhu dah lama dah jal tag ni. baru skrg sempat nak buat.
What's inside my handbag?

1. Find a safe quiet place free of significant other, noisy makers, priests, nuns, all things religious and men in general.
ok.

2. Take a photo of your handbag and the contents.


3. Dump the contents of your handbag in a pile.

aku letak atas meje je la.


4. Be brave and explain to your fellow bloggers what lurks inside the handbag.


barang biase2 aje.

clockwise:

kad pediatrician syamiel
tisu
access card
nametag
handphone lama yg mmg dah tak pakai tp rase tak lengkap kalo takde dlm henbeg
namecard holder
wallet
keysss
sunglasses
compact powder
lipstick
blusher
sweets
not in photo: handphone yg digunakan utk amik gamba ini.

5. What's the most important thing in your handbag?

tisu - kalau syamiel selsema bleh lap hingus dia. tapi sallu gak lupe bawak tisu so belasah aje ape ade. huhu.
access card - penting sbb kalo takde takleh masuk opis.
nametag - penting sbb kalo jumpe dato' kp tak pakai nametag nanti leh kene marah depan org.
namecard holder - penting bile org mintak. dan juga bile aku blok kete orang mase parking. "sila call saye kalau awak nak suruh saye alihkan kete"
wallet - penting sbb kalo takde takleh beli barang. tapi leh pinjam org.
keysss - kalo takde nanti takleh masuk kete, masuk umah.
sunglasses - kalo takde nanti kalau jalan2 tghari panas pastu sakit mata


6.What's the most embarrassing thing in your handbag?


gule2 yg dah berzaman duduk dlm henbeg. ekceli takdela embarassing sgt, tapi kalau dah cair pastu dah semut masuk then it will become an embarrassment to me.

7. Tag others who might want to embarrass themselves
all my girlfrensss out there.

Friday, February 13, 2009

tagsy magsy lagi

Rules:It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real; nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.

Have Fun!! Don't Forget to post it...!!

1. What is your name : suhana.
2. four Letter Word : sori (malay version of sorry)
3. A boy's Name : syamiel
4. A girl's Name : shasha
5. An occupation : systems analyst
6. A color : silver (i wan to use dis answer jugak, becos me & suya discussed dis together-gether)
7. Something you'll wear : selipar
8. A food : spaghetti
9. Something found in the bathroom : soap
10. A place : suria klcc
11. A reason for being late : something happened.
12. Something you'd shout : shaddap!!
13. A movie title : shrek
14. Something you drink : sprite
15. A musical group : savage garden
16. An animal : shark
17. A street name : sesame street
18. A type of car : subaru impreza
19. The title of a song : smells like teen spirit

20 frens:
lina
roha
jal (ye aku tak sempat lagi nak wat tag ko)
wahdi
soul
kak ain
muza
zakwan
rahman
& sesape aje yg nak buat tag nih.

Wednesday, February 11, 2009

enteprem

aku suke tengok citer monster inc.

kat ending cite tu, kan sulley & mike diberitau yg muke diorg masuk magazine.

mike sgt excited.

tak sabo2 nak tengok.

pastu tengok2 magazine tu, nampak muke sulley full. tak nampak pun muke mike, cuma ade nampak badan ngan kaki je sikit.

namun mike tetap terharu dan gembire.

sekian terima kasih.

p.s: wah arini aku masuk paper.

Tuesday, February 10, 2009

wifi

huhu best2.

kat sini ade 2 hotel yg duduk opposite to each other, 1.crystal inn hotel, 2. katerina hotel.

aritu mase buking, ingat nak buking katerina la sbb itu hotel ch*a s0i l3k duduk. mesti grand hotel tu sbb menteri pun duduk situ. tapi macam takmo la, nanti ade cctv lak kat bilik.

so kitorg pun buking kat crystal inn, bace review kat internet macam ok aje.

pastu skrg, baru tau ramai opismet yg datang sini jugak tapi duduk kat katerina. wah canggehla diorg gi hotel lagi best.

tapi kat crystal inn, wifi ade kat setiap bilik, laju lak tuh. free lagi.

katerina kene bayar rm10 sejam kalo nak gune wifi. gile mahal.

wah aku rase sangat beruntung...........

Sunday, February 8, 2009

batu pahat

outstesen lagi.

kali ni kat batu pahat.

memandangkan dekat aje, so bawak sekali syamiel dan ayahsyamiel.

ape best kat sini ha?

tadi baru je lepas makan nasik lemak istanbul kat jalan ape tah. sama jalan ngan summit. sedapppppp.....

Friday, February 6, 2009

efaroggy


same je lah kowang nih.

aku makin tak respek langsung politik kat mesia nih.

seb baik mak bapak aku tinggalkan perak n duduk kl since 1963.

blehla ic aku ade nombor 14 kat tengah2 tu.

tapi tak kirela aku 14 ke 08 ke 10 ke.

pade aku korang semuenye same je.

tapi apsal lak nak saman sultan aku? eh silap, sultan mak & bapak aku?

tatau ke yg dia adelah bekas hakim & sultan paling educated kat mesia nih?

Wednesday, February 4, 2009

taggerism

[tagged by suya]
Ok here goes the rules: Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tag 6 people.


I am:



I really want to go to:



My favourite place is:



My favourite thing is:



My favourite drink is:



My favourite food is:



My favourite colour definitely is:


I live in:



I was born in:



I attended:




My favourite story is:



This is my hobby:




and I definitely dream for:


So, I'm done with my tagging and now I'd like to share this tag game with my friends :
roha
jal
muza
soul
kak ain
lina

Related Posts with Thumbnails