Tuesday, December 28, 2010

2011 lebih menyelerakan

mulai sekarang, saper2 yg singgah kat tempat aku, tentu akan lapar subway:




tiap2 bulan ada promo coupon. woohoo.


nak dptkan kalendar nih? sila makan kat subway sekurang2nye rm25. cepat2 sementara stok masih ada!

Monday, December 13, 2010

the grato n pengaruh blog

kejadian ini telah berlaku pada ari rabu lepas, 8 disember. ayahsyamiel tetibe kata nak makan kat bangi. aku pun tanyela kedai mana. biasa kalau dah plan nak makan mana tu maknenye mesti dah bace kat blog sape2 la tu.

ayahsyamiel nak mkn western food kat bangi. kdai mane? dia kata ade satu restoran western ni murah n sedap. mengikut blog yg dia bace lah. aku pun terus la jomm. pantang dengar kedai makan yg murah dan sedap. mesti nak terus pegi. kalau sedap tapi mahal, nak gi jugak tapi kene tunggu ade bajet. huhu.

ok aku sebenanye malas nak citer pasal restoran ngan makanan dia. korang bace sendiri lah kat sini.

dah baca? dimaklumkan bahawa entry si viruspadu tu bertarikh 8 disember jugak.

sesampainye kitorang kat the grato tu, macam terkejut gak, laa macam gerai warung je rupenye. ingatkan kedai restoran yg saiz standard tu. tapi takde hal, dah datang sini, kene gak singgah.

pasal food dia lak (eh bukan ke tadi aku malas nak citer pasal restoran ngan food dia?), ha takpe sambung je. food dia, not bad, seperti yg viruspadu cakap jugak, brown sauce ngan black pepper sauce dia boleh tahan sedap. syamiel pun suke.

tapi yg bestnye ialah, mase sampai2 je kedai tu, aku terjumpa zura, kawan baik mase skola menengah dulu. sampai skrg pun kwn baik, tp memasing cam bz ngan komitmen memasing, kan zura kan?

dah alang2 jumpe kawan baik, aku pun lepak kat meja dia jap. dia datang ngan kwn2 opis dia. lepas borak2 gossip sikit, zura tanya:
zura: eh awak memang biasa datang sini ke?
aku: taklah. ni first time? awak?
zura: kita pun first time. kite datang sbb bace blog orang.
aku: alamak, mcm same je? blog sape?
zura: viruspadu.
aku: hmmm samelaa.
(tolong jgn gelakkan penggunaan 'kite-awak' antara kami. kalau ngan kawan skolah, mmg la camtu kan? :-P )

pastu aku rase macam makin ramai yg datang kedai tu. n mostly nampak cam first time datang sbb muke cam blur2 sikit tengok menu & tengok environment.

kakak yg amik order pun dah salah amik order aku n terbagi menu yg org len order. aku malas nak komplen, makan je la. dimaafkan la sbb dia tak biasa dapat ramai gile customer kot.

mesti owner the grato tu pelik nape 8hb tu tetibe ramai customer baru yg datang. huhu.

Sunday, December 12, 2010

ini betul2 retro: moonshadow by cat stevens

tetibe entah camane, teringat dolu2 aku pernah pinjam kaset kawan, kaset cat stevens. dalam byk2 lagu dalam tu, moonshadow paling aku suke.

alhamdulillah cat stevens dah masuk islam pun dgn nama yusuf islam (lagu yusuf islam lagi best dari maher zain tau). tapi bile bukak comments kat youtube tu, ramai gak kutuk dia sebab masuk islam. lantak korangla, bak kata surah al-kafirun: "wa laa antum 'a biduu namaa a'bud".

tapi best jugak lagu yusuf islam ni dolu2 mase tahun 70-an. dulu mase baru kenal yusuf islam, aku ingatkan dia rock star zaman dulu ala2 metallica camtu ke. rupenye tak. huhu.


Friday, December 10, 2010

congrats soul n suzie

nak congratulate my two frens yg baru selamat melahirkan baby comel baru2 ni:
1. soul - 30/10/2010 - first baby.
sori lambat plak apdet. padehal dah wish kat fb. naqeeb ko kiut!
2. suzie - 7/12/2010 or 1 muharram 1432 (eh kalau dah malam, dikira 2 muharram dah ke ek?)
congrats dapat 2nd baby boy lagik. muhd afiq ezz eddin. byknye nama. bile nak upload gambar ke fb/blog? mesti comel kan?

list of december babies, coming very2 soon:
- atune's (semoge selamat deliver bebeh)
- rita's (adakah birthday adik aniq = birthday ngan abang dia = birthday aku ?)
- zaff's (duedate awak same ngan birthday kite lah)
- kakak aku (syamiel nak dpt kazen baru!)
- kuizikel (eh aku sebenanye taktau ko patutnye bersalin bile. december kot?)

semoga korang pun selamat melahirkan baby yg comell2. ;-)

Tuesday, December 7, 2010

this is retro lagi: december

entry publish semula: a long december by counting crows. padahal taun lepas dah letak tapi sekati la nak letak lagi.



mungkin akan publish lagi utk december2 yg akan datang. ;-)

Wednesday, December 1, 2010

peraturan naik lif

masih lagi pasal lif. aku nak remind kat semua orang yg naik lif termasuk diri sendiri, especially utk 3 orang yg berikut:


1. yg tengah tunggu nak masuk lif:

sile berdiri kat tepi2 sikit dekat2 ngan dinding. sama gak utk orang yg nak tunggu lrt. janganla meluru masuk bile pintu terbukak. kalo lif kosong takpela. kalo lif ade orang, bagila orang kuar dulu. kalo ko dah masuk, pastu lif penuh, camne orang kat dalam tu nak kuar?


2. yg kat dalam lif, berdiri depan pintu:

kalau anda sedang memblok pintu lif, bile lif berenti kat tingkat yg korang tak turun, buat2la pandang belakang dengan muke ala2 concern kalau2 ade yg nak kuar tapi takleh nak lalu. silelah berlakon baik sekali-sekala walaupun muke ganas cam nasir bilal khan. kalau ada yg nak kuar n lif penuh, silelah kuar dari lif (atau lrt) sekejap n masuk balik bile orang yg nak kuar tu dah kuar. kalau nak jadi lebih baik, biar je orang lain yg nak masuk tu masuk lif sampai penuh, pastu korang tunggulah lif lain. barulah lebih afdhol. ;-)


3. yg berdiri dekat ngan butang lif:

silelah sedar bahawa anda bertanggungjawab sebagai ketua pasukan ahli-ahli dalam lif tersebut. silelah tekan butang utk bukak pintu lif kalau penumpang lif masih belum abis masuk dalam lif. rase bengang sungguh kalau kite tengah masuk beramai2 ke dalam lif, sekali bile sampai kat pintu je, gedegang pintu lif langgar bahu, pastu org yg berdiri dekat buttons tu boleh buat bodo aje. bayangkan kalo budak kecik yg kene, kesian ok.

Monday, November 29, 2010

this is retro: nkotbsb

punk rock, punk rock jugak. grunge, grunge jugak. tapi kalau dah jadik remaja 90-an, dah takleh elak dari disogokkan dengan new kids on the block (NKOTB) ngan backstreet boys (BSB). tapi aku lagi suke nkotb la kot sbb mase tu skolah rendah lagi, macam cool je dengan zaman ramai memakai buttons besar2 yg banyak kat baju atau beg.

tapi bile zaman bsb (dah skolah menengah) tu cam malu sikit la kan nak ngaku layan diorang. cam poyo jek kalo ngaku. huhu.

tapi macam best plak tengok diorang perform together kat american music awards baru2 ni.

Saturday, November 27, 2010

equate to elevate


photo credit to tan kah wei. saper tan kah wei? ntah, aku pon tak kenal. aku jumpe gamba ni kat thumbnails the star.

ini adalah buttons kat dalam lif kat dataran prima kat pj. betul ke tak betul, sile check sendiri. macam cool je wat butang lif cenggini. kalau agak2 lembab matematik, sila pastikan anda bawa calculator ke dalam lif. ataupun pastikan handphone korang ada calculator punya application.

aku rase ramai yang akan tersangkut dalam lif ataupun amik masa lebih lama untuk pilih butang mana nak tekan. lagi best kalo dia buat soalan janjang aritmetik, pengamiran, kalkulus semua. saper nak naik lif, sile nanges dulu. atau keluar je gi panjat tangga.

Wednesday, November 17, 2010

salam aidiladha

selamat ari raye aidiladha to u and u and u and u and all of u.

maap zahir batin. eh raye korban orang ckp 'maaf zahir batin' gak ke eh?

ps: kpd suyamawi, tiap kali ari raye korban, aku mesti teringat citer hantu lembu ko. seram. byk sembelih tahun ni?

Tuesday, November 16, 2010

cuti ke

yey dah cuti raye.

tapi cuti raye kali ni ade tetamu nak datang umah 3-4 ari la.

lalala...mari mencarik resepi. errr...ada jampi serapah nak buat tangan jadi pandai masak tak?

Monday, November 15, 2010

ini bukan blog post, tapi status update

entah kenape, skrg ni cam takde mood nak apdet status fesbuk dah.

mebi sbb bile dah ramai kawan, n takmo sume org bace, n cam segan.

tapi rase nak apdet status kat blog je, aci tak?

==> saye sangat lapar n rase nak makan nasi goreng kampung telur dadar, extra ikan bilis pls. tq.

ps: itula, org sumer ade twitter, ko eksen takmo create akaun twitter.

pps: tetibe rase nak panggil mcdelivery datang opis.

Sunday, November 14, 2010

mami pegi taiping

kakak ipar aku ada kursus kat taiping. pastu abang aku pun bagitau anak dia (icha) yg mami diorang kene pegi taiping.

ayah: icha, isnin ni mami kene pegi kursus kat taiping seminggu.

icha: haaaa? taiping? wahh jauhnyee!!

ayah: (hmmm. jauh ke? kalo icha nangis memalam nak mami, ayah boleh je drive ke sana)

icha: errr ayah...taiping tu kat mane?

ayah: taiping tu kat perak.

icha: ooo kat perak ke...icha ingatkan taiping tu kat taiwan.

ayah: ...

Monday, October 25, 2010

kaitan kete terbakar ngan ron95

- lately ni byk cite2 kete terbakar kat paper kan?

- cite2 ni membuatkan kita cuak jugak.

- pastu ramai lak kate minyak ron95 adalah punca kete senang terbakar. pasal dia ade lebih octane. ala aku tak reti nak explain lebih byk sbb kimia aku bukannye power pon. sile gugel.

- tapi ade lak kata bukan ron95 jadi penyebab. memang semua minyak senang terbakar. nama pun 'bahan bakar'.

- entahla, tapi kitorang yg dulunya pakai ron95 (sbb murah) pun baru bertukar ke ron97 sejak kecoh cite ni.

- paling latest, melibatkan kawan aku sendiri (ade kat blog list aku tepi nun. sila klik), baru je ketenye terbakar. tapi syukur kawan aku ni dan kawan2nya sempat selamatkan diri n orang sekeliling lak tolong padamkan api.

- kawan aku pon kate dia pakai ron95. aku tak pasti kebetulan ataupun ape.

- apepon, harap2 benda2 tak elok ni dijauhkan dari kita semua. aminnn.

Thursday, October 21, 2010

this is retro: zombie



zombie by the cranberries. first time dengar (1994) macam sakit telinga. byk kali dengar baru layan. rasa cam dah tak dgr lagu ni kat radio dah skrg.

Tuesday, October 19, 2010

:-)

:-)

Sunday, October 17, 2010

wonder why ladies take a long time in toilet part 2

reaction dari post soulie bertajuk Wonder why ladies take a long time in toilet? (sila klik dan baca dulu, kalo tak, korang tak faham aku nak citer pasal apa).

yep aku setuju sangat2 ngan ko soul.
- org yg squat kat toilet seats sgt selfish. bistu kitorang tak geli nak duduk atas kesan tapak kasut korang?
- dat's why kebanyakan yg pegi public toilets mmg prefer gi kat traditional squat toilets. tapi kalo dah 7 mth peknen macam soulie, konfem takde pilihan, kene gi kat toilet duduk gak.

pastu terperasan ngan satu barang ni kat carrefour (sebenanye ayahsyamiel yg jumpe), oo ade ek disposable paper toilet seat cover dijual kat kedai. bagus gak. try beli sepeket.

praktis dan higienis

harga rm2.50 rasanya utk 10 sheets. cam agak mahal gak utk orang yg byk kali pegi toilet. so akan digunakan bila perlu je la. kalo toilet tu bersih, takyah. hehe.


sori ye kalo gambar ni menggelikan

komen: hurmm rasa cam lebih kurang sama je ngan tampal2 toilet tissues kat seat tu. tapi dapat jimat byk masa, bukak lipatan kertas, letak kat seat tu, dan sila selesaikan your nature calls. ;-)

Wednesday, October 13, 2010

search keywords

zaman gugel-menggugel cam sekarang ni, semua mende nak gugel. kalo kaki kete, ari2 gugel pasal kete. kalo kaki masak, ari2 gugel resepi. kalo buleh sumer mende takmo pikir, nak gugel je carik jawapan. tu yg wujud yahoo answer etc.

perkataan google pun dah bukan lagi satu kata nama/noun. tapi dah jadi kata kerja/verb. mebi tak lame lagi ada imbuhan lak macam penggugelan ataupun googlization.

kalau aku bukak balik kat history word2 yg aku gugel, entah ape2 ntah yg aku gugel. cam malu je. ele korang pon sama kan?

pastu kat nuffnang kan bole tengok orang masuk blog kita berdasarkan keyword apa yg dia search. macam2 la ada, tapi yg paling top skali ialah dzull de classique. sebab ada entry aku citer pasal kedai tu. tapi utk last month, cam menarik sikit....

harga mee hoon mentah sebungkus

adeh, nak tau harga mee hoon pun leh google ek? pastu jumpe blog aku yg first skali lak tu. huhuhu....

Tuesday, October 12, 2010

abc sect 2 vs majidee episode 1

mase gi jb aritu, kan aku ada makan abc yg sedap kat majidee kan? pastu nak comparekan ngan abc shah alam yg aku makan somewhere between 2001-2002 dulu kan?

ok ahad lepas aku telah pegi beraya bulan zulkaedah ke umah makcik kat klang. maka wajiblah singgah sect 2 shah alam utk test balik abc yg dulunye sedap kat situ.

sampai2 sect 2, macam taktau nak carik stall yg mane. sbb ade banyak kedai jual abc special. erk. serius aku takleh nak recall ape nama stall yg kitorang pegi dulu2. ekceli aku jarang pegi makan kat sect 2 tu sgt sbb tak best tempat dia. skrg dah improve byk. dah cantik sikit.

jadinye kitorang try dulu kat stall yg masuk 'jalan2 cari makan' masa bulan pose aritu: 'fradoo abc'.


the look: hurmm mcm biase2 je.
the taste: ekkkkk. kurang minat. mamasyamiel tak makan abes. ayahsyamiel tak makan abes. opahsyamiel pun sama. pastu coklat dia cam berketul2.

keputusan 'abc sect 2 shah alam vs abc kg melayu majidee jb episode 1': the winner issssss...
ABC MAJIDEE!!
(tetibe rasa sebutan cam cite 'i survived a japanese gameshow' plak yg asik sebut 'majideee!' )

dah jalan balik masuk kete, baru terperasan stall nama 'pegaga'. rasenye pegaga tu la nama stall yg aku makan abc dolu2 tu. plus ngan milo tabur dia yg sedap. tapi tatau la skrg caner dah rasa dia.

ok next time dalam 'abc sect 2 shah alam vs abc kg melayu majidee jb episode 2', kitorang nak gi kat gerai pegaga lak. see you next time!

Monday, October 11, 2010

al-fatihah: syafiza sulaiman

Masa join makan2 kat rumah ex-opismate baru2 ni, aku dapat berita yg mengejutkan: sorang kawan kitorang dah pergi forever dalam pertengahan bulan syawal lepas. Syafiza ni kerja kat mara. Masa kitorang stationed kat mara selama 4 bulan, memang rapat gak ngan dia sebab kitorang dalam project team yg sama. Bila project dah abis, kitorang masih jumpa2 gak kadang2. Tapi lama2 dah kurang jumpa. Setakat berjumpa kat friendster n facebook je.

dec2007 memory: syafiza yg kiri sekali baju kaler pepel angkat tangan. abaikan muka2 tak ready nak tengok kamera itu.

Jal cerita, dia didiagnose ada cancer mase tahun 2008. Lepas 2 tahun baru dia meninggal. Aku agak terkilan sbb aku taktau menahu pun dia ada cancer, rasenye ade gak borak2 ngan dia thru comment2 kat fb, tapi takde lak dia citer ape2. kawan2 rasenye ade yg still contact ngan dia, tapi mebi terlupa nak bagitau aku. takpe, bukan salah korang pon, aku yg jarang nak bukak wall kawan2 n tengok ape status terbaru dia.

syafiza was a great mom to her three kids (umur 2thn, 4thn, 6thn). Ingat lagi mase bz2 buat projek e-learning mara tu, walaupun kadang2 dia bawak keje balik umah, tapi sempat lagi buat kek birthday utk anak dia. Pastu hias kek tu dgn smiley face. Pastu anak dia suke sangat. Esoknye dia tunjuk gambar kek n cerita kat kitorang pasal anak2 dia. Sekarang tgh terfikir camane anak2 dia teruskan hidup tanpa fiza.

Kepada arwah syafiza, kite sedih sangat tak sempat jumpe awak, apepon kite doakan awak yang terbaik kat alam sana. Semoga awak ditempatkan dalam golongan orang beriman. Al-fatihah.

Friday, October 8, 2010

29 syawal

raya dah abes.

tapi esok 1 zulkaedah pun kitorang ada tiga jemputan open house.

pedulik hape kan? janji jemputan makan. join ajee.

kalau every week sepanjang tahun ade open house pun best gak. sile amalkan selalu. ;-)

*entry buang masa je baca. takde isi pun. huhu.

Tuesday, October 5, 2010

kenapa saya takde mood bayar ptptn

saya buat loan sebanyak RMxx,000.

pastu selepas saye start keje, saya bayar gak la walaupun tak tetap (ye la org baru start keje mane stabil lagi). ade gak termiss bayar sbb kene utamakan prioriti yg lagi penting (tengok, saye dah tulis tiga perkataan yg redundant - utamakan, prioriti, penting. kalau tulis 'sbb ada prioriti lain' je kan ke senang?).

sekarang bila saya calculate balik, saya berjaya membuat pembayaran balik sebanyak RM3,460. memangle tak sebanyak yg dia suruh bayar, tapi itu je yg saye mampu. kalau nak listkan prioriti lain, baik saya buat paper pastu submit kat ptptn kan? ape barang setakat tulis kat belog je.

saya membayangkan balance utang saya ialah RMxx,000 - RM3,460. dan mungkin bertambah beberapa ringgit utk admin charge etc.

tapi tidak begitu. kerana ada kos pentadbiran yg super mahal.

sekarang balance utang saya ialah RMxx,302.50.
(xx adalah nombor yg sama sepanjang saya buat post ini)

jadi lepas bayar 3 ribu lebih, utang saye tidak berkurang malah bertambah lagi 3 ratus?

agak2 saya ada mood tak nak bayar? memang takde mood, tapi bayar je la slow2.

sekian, timekasih.

ps: kepada pakcik yg pernah marah2 kat radio tahun lepas kata budak2 grad U dah dapat gaji besar pakai ferrari tapi takmo bayar utang tu, saya nak bagitau pakcik, saya pakai kete local je pakcik. kawan2 saya pun ramai yg camtu. kalau yg pakai ferrari tu mmg anak org kaye kot?

p.p.s: ni dah masuk post ke-2 pasal ptptn. ini yg pertama. rasenye pasni aku dah leh create label baru.

update 2011: aku sekarang tak pening pasal ptptn dah. sebab dah buat potongan gaji tiap2 bulan (ada gaya iklan tv tak?). see. kami bukanlah golongan tak sedar diri berhutang tapi takmo bayar. kami suci tau.

Monday, September 27, 2010

photoblog mode: holiday@jb

biasenye kalo balik umah mertua kat jb, mesti akan singgah beraya umah kawan atau opismet kat johor. tapi ni first time tak raye umah sape2.

tapi kitorang pegi jalan2 ke tanjung piai. dalam 70km dari skudai. pernah dengar tanjung piai? kalau pernah, sile dok diam2. kalau yg tak pernah, kabarnye location ni adelah kawasan tanah paling selatan sekali dalam benua asia.


nampak haluuuus aje syamiel dalam gambar ni


selamat datang ke penghujung selatan tanah besar asia


amil tayang ayah!




syamiel dah penat. ayah, paham2 je la kenapa syamiel kiss ayah tadi kan?




london 11216 km, new york 6422km. eh bukan ke patutnye nuyok yg paling jauh ngan mesia?




sape dah jejak kaki ke sini, dapat sijil hokkei....

kalau sampai jb, tak sah kalo tak singgah dangabay. kali ni danga bay dah semakin jadik tempat utk mengabiskan duit. syamiel dah rambang mata taktau nak main game yg mane satu.

last2 elephant gak jadi pilihan syamiel.


selalunye kitorang mesti singgah beli murtabak kat kg melayu majidee. tapi this time, takmo murtabak dah. pekena abc plak. dengar citenye, sedap abc kat sini. nama gerai: azmy wawa. memang sedap abc sini. dia siap ade packkan abc utk take away. tapi yg tak best kat sini, banyak kucing. :P

rupe menarik. rase pun sedap. memang licin aku abeskan.


tapi sehingga sekarang, aku dok nak compare lagi abc ni ngan abc kat section 2, shah alam. dalam top 5 abc yg pernah aku rasa, rasenye abc kg majidee jb ngan section 2 shah alam dok rank 1 ngan 2. tapi aku tak sure yg mane nombor 1, yg mana nombo 2. kalo nak evaluate balik, ayahsyamiel, jom shah alam jom? tapi lagi best kalo ade kawan2 yg dok shah alam nak buat open house. lepas openhouse, terus singgah layan abc. kawan2 area shah alam/klang/subang, please take note. timakasih.

Wednesday, September 22, 2010

what does PS mean? apekah maksud PS?

aku tidak bercakap pasal playstation.
dolu2 time tulis surat, mesti ade aje aku tulis 'PS: ' kat bawah tu. kalo tulis kad raye pun same. sekarang bile tulis blog pun, ade aje tulis 'PS' kat bawah.

cth penggunaan PS dalam post aku



tapi pernah tau maksud PS tu?

aku pun tak pernah tau selama ni. main pakai je.

sekarang baru terasa nak gugel.

maksudnya ialah 'Post Script'. sebab dolu2 org tulis telegram ke mungkin dia dah taip dulu content surat then baru teringat nak tambah lagi, so dia pun wat la PS kat bawah tu. kalau ada nak tambah lagi, sile gunekan 'P.P.S', maksudnye 'Post-postscript', jgn gunekan PS2 macam aku gune sebelum ni. dah jadi macam playstation 2 plak.

tapi kalau tulis kat belog, apehal nak ada PS kan? kan ke ade button Backspace ataupun boleh je insert word kat tengah2 tu.

sekati kite la kan? huhu.

Tuesday, September 21, 2010

sabar

arini saye sangat marah ngan sorang warga 1malaysia yg tak reti2 ckp baik ngan saye yg mengontrol bercakap baik2 ngan dia. lepas saya cakap baik2 lagi, dia masih ckp dgn cara very super duper rude. tapi saye sabar walaupun bile lepas letak fon ade gak la kuar perkataan kurang sopan dari mulut saye yg tgh puasa.

ps: walaupun saye marah ngan dia, saya berjaya gak tolong dia setelkan masalah dia. dia ade gak ckp thanks tapi takde pun ckp sori sbb menyakitkan ati saye.

ps 2: argh tak best la plak takleh citer lelebih kat blog ni.

Thursday, September 9, 2010

salammmmm

Monday, September 6, 2010

lagu raya feveret 2000 & 2009

lagu raye feveret 2000:



masih selalu dengar gak skrg.



lagu raye feveret 2009:




apsal aku masih tak pernah dgr lagi lagu ni tahun ni??


ps: eh dua2 ade raihan kan? ala2 baik plak. sile salam tangan sendiri di depan perut ala2 nasyid 80-an sambil buat muke baik. :P

tlg jgn main pls

- akak merayu sgt kat adik2 sumer, tolong jgn main mercun please. jgnla main mercun ke bunga api ke bom ke ape2 bahan letupan la.

- bukanla akak tak memahami seronoknye main bunge api. akak mase kecik mmg pernah main bunge api masa kerajaan malaysia belum haramkan (setakat bunge api je tau, mercun tak main), tapi byk yg tak best daripada yg best. bunge api terkena kaki sikit pun sakit tau. bayangkan yg meletup2 bagai tu kalo kene kat badan, sakit tak?

- kalau syok sgt tengok bunga api, duduk je kat klcc time merdeka atau new year, biar pakcik-pakcik professional yg mainkan, kite tengok je. takyah susah2 kan?

- tapi skrg kerajaan dah haramkan, so takyah la susah2 nak beli sorok2 ke ape ke, menyusahkan diri je, takyah beli kan senang?

- oo takyah sorok2 eh? kat pasar ramadhan berlambak org jual mercun eh? akak sekarang ni dah selambe je kalo lalu depan org jual mercun, saje cakap kuat "eh apsal jual mercun ni? kan ke diharamkan???" sambil buat bodo n terus blah.

- kalo anak2 jiran main mercun plak, akak skrg dah selambe gak marah jgn main mercun. tapi depan budak2 tu je la, takdela depan makbapak diorg. akak tak suke bergaduh ngan jiran.

- eh akak sekarang dah tak macam akak2 kan? tapi dah macam makcik2 plak.

- tapi satu yg akak takleh nak tegur, kalau yg mengajor budak2 main mercun tu ialah mak bapak budak tu sendiri. adoiyai. macam menggalakkan kecederaan aje kan? sedare-mare/jiran pun ade gak few cases yg camni. adoiyai. nak marah, diorang lagi tua dari kite, kang kate tak hormat org tu lak. marah dlm ati je la.

- akak anti betul ngan budak2 yg main mercun kecik2 yg campak2 kat lantai pastu meletup tu. grrr.

- harap2 anak sendiri tak akan suke main mercun. oh ye, kalau nanti ade sesape ternampak syamiel main mercun/bunge api etc (di belakang akak la, kat depan sure dah kene marah), sile tolong marahkan utk akak ye. tq.

- sekian timekasih dari akak.


Saturday, September 4, 2010

crocs warehouse sale

aku tetibe dapat sms dari nombor yg aku tak kenal, kata ade crocs warehouse sale, from 2-5 sept 2010. make telah mengajak ayahsyamiel pegi tengok2 kot2 ade crocs pujaan hati mamasyamiel & ayahsyamiel yg dijual pade harge yg lagi best dari butik.

sebelum pegi dah gugel siap, nak target kasut crocs yg mane dah. harap2 ada.


ni gambar orglain upload. tapi mase turn kitorang pun kene beratur camni gak.


yg ni baru gambar yg aku amek. tapi selepas aku exit dari kedai tu.

komen pasal sale:
- kasut pompuan cuma ade sikit pilihan. yg byk adelah yg super tinggi dia punye heel. aku mmg tak main dah high heels skrg. pakai flat pun lenguh kaki, yg tinggi lagila super lenguh kaki. berite sedih, mamasyamiel tak dpt beli ape2 di sini.
- kasut laki ade lebih byk pilihan dari pompuan. tapi ayahsyamiel tak beli pape gak sbb yg dia nak tu takdek.
- kasut utk budak2 mmg banyak pilihan. syamiel is the winner today.


eh bukan ke pegi crocs sale, tapi apsal byk gile baju? kasut sepasang je? (1 kasut vs 10 lain2)

jawapan kpd soalan di atas: sbb kat tgh2 crocs sale tu ade plak baju baby & toddler. boleh tahan murah. eh tapi ade gak yg dibeli kat kedai lain kat ikano gak.

summary: daripada total harga barang kat gambar last tu, harga utk sepasang kasut tu ialah 35% daripada total barang dlm gambar. murah gile kan yg lelain tu semua?

Sunday, August 29, 2010

roger that!

biase gunekan perkataan 'roger' ataupun 'roger that' bile dapat ape2 arahan?

pernah terfikir kenapa 'roger', bukannye 'roger federer' ataupun 'rafael nadal'?

jawapannye:

pernah belajar radio operator alphabet? biasenye digunekan oleh askar2:

NATO Phonetic Alphabet:
A - Alpha
B - Bravo
C - Charlie
D - Delta
E - Echo
F - Foxtrot
G - Golf
H - Hotel
I - India
J - Juliet
K - Kilo
L - Lima
M - Mike
N - November
O - Oscar
P - Papa
Q - Quebec
R - Romeo
S - Sierra
T - Tango
U - Uniform
V - Victor
W - Whiskey
X - X-ray
Y - Yankee
Z - Zulu

*tetibe teringat kat sorang kawan matrik yg ajo pasal code ni sbb abg dia askar. kitorang suke ajuk dia cakap foxtrot. sbb foxtrot je yg senang ingat. huhu.

ade lagi satu version plak, as below:

Western Union Phonetic Alphabet
A - Adams
B - Boston
C - Chicago
D - Denver
E - Easy
F - Frank
G - George
H - Henry
I - Ida
J - John
K - King
L - Lincoln
M - Mary
N - New York
O - Ocean
P - Peter
Q - Queen
R - Roger
S - Sugar
T - Thomas
U - Union
V - Victor
W - William
X - X-ray
Y - Young
Z - Zero

Bile seseorang dah terima mesej yang disampaikan, dia nak cakap 'Received'. R utk received tu disingkatkan kepada R je. nak sebut R pulak, tengok kat table atas tu, maka disebutkanlah 'Roger'.

sekian, timekasih.

ps: byk mende2 yg kita gunakan tapi kite tak tau sebab ape, kan? thanks to gugel n wiki.

Tuesday, August 17, 2010

Salam Romadhon

Dah masuk hari ke-7, baru nak wish, selamat berpuase sumer!

Sempena bulan pose, aku cadang nak post entry-entry yg baik2 saje. Doakan saye berjaye.


salah satu dugaan di bulan pose ialah menyuapkan syamiel makan. sib baik ni bukan big apple donut. huhu.

Monday, August 2, 2010

@ tawau

aku baru balik dari outstesen kat tawau. tapi atas sebab2 tertentu, aku sebenanye takde ati betul nak gi keje kat tawau ni. padehal 3 hari je.

bile dah balik kl baru aku terjumpe bukti betape aku tak syok outstesen ke tawau:


jangan tanye ini gambar ape. aku pun tatau.


buat penat je aku angkut kamera, tapi sekeping ni je gambar yg aku amik kat sane?



Saturday, July 31, 2010

sue beli majalah wanita?

aku bukanla kaki majalah sangat. kaki buku pun lagila bukan. beli majalah pun ikut mood dan juge ikut perubahan umur.

mase skola rendah, suke beli 'young generation'.

mase skola menengah, suke beli galaxie, tu je la paling murah. rm1.70 je, boleh dapat byk lirik lagu woo.

dah abes skola, mule belajar beli cleo.

mase nak kawen, asyik beli majalah pesona pengantin jek.

mase peknen, beli pa&ma.

bila rase nak belajar masak, beli majalah masak (siyes aku tak ingat nama magazine. huhu nampak sgt beli sekali dua jek).

tapi aku tak pernah beli majalah wanita or kategori yg camtu. nape ek?

tapi aku telah mencipta sejarah beli majalah wanita. sebabnya?



sebab aku dah dewasa n kene beli majalah camni? no no no...



sebabnye ialah ade cite pasal kawan aku nyer creations dlm ni



dan ade aleeya anak fly geng aku kat mmsc dan juge syasya & muya anak jal geng aku kat mmsc gak (jal la tokei jual baju tu)



iklan sikit: silelah ke http://the-jellikids.blogspot.com/ kalo nak shopping baju kurung kanak2 pompuan.

Friday, July 30, 2010

this is retro: learn to fly

learn to fly by foo fighters (1999).

kalaulah kurt cobain hidup lagi, mesti dia jeles ngan dave grohl ek...



eh baru perasan ade jack black la dalam ini video.

Wednesday, July 28, 2010

ade lagi ke org forward email2 tak logik?

EMAIL1:


Subject : Waterfall at Sungai Jagong (Kedah, Malaysia)

1st sender tulis: Korang betui ke kat KEDAH ada this waterfall
Aku nak pegi joMMmm…..

2nd sender tulis: aku tak tau pun kat kedah ada ni..cantik siutt...

suez tulis: Dear all,

the waterfall at Sg Jagong email is not true. it is actually in croatia. (sapela org malaysia yg start buat cerita tu...sabo je la).

refer this site: http://en.wikipedia.org/wiki/Plitvice_Lakes. tq.

===> tidakkah terasa waterfall tu terlampau cantik utk duduk kat mesia? n gambar tu mmg tak nampak mcm kat mesia ok.



EMAIL 2:

Subject: Berita dari Masjid Nabawi

email ni berleluasa in 2004-2006. aku malas nak copy paste, panjang gile, dan aku pasti ramai yg dpt email nih. memule cerita pasal seseorang tidur kat masjid nabawi pastu bermimpi rasulullah saw berpesan kepadanye. aku taknak komen ape2 pasal pesanan tapi ade plak kene send kat 20 orang pastu kalau tak hantar, bleh dpt bencana.

dlm tu ade gak tulis 'Tun Datu Mustafa Mantan Menteri Sabah Malaysia, dipecat dari jabatannya karena beliau lupa setelah menerima surat ini, tidak menyebarkannya, kemudian beliau ingat surat ini, lalu beliau menyalinnya dan menyebarkannya sebanyak 20 lembar. Beberapa lama kemudian beliau dilantik kembali menjadi menteri Kabinet'.

===>
dah ramai yg kutuk email2 yg pakse org fwd2 ni, tapi yg buatkan aku marah ialah kenapa tahun 2010 ni pun aku masih dapat email camni?! pastu sender tu plak ialah kawan aku yg berpendidikan tinggi plak tu. adehh. oh mase dpt email ni dulu, aku tak paham ape maksud 'mantan', tak pernah digunakan pon. ;-P



EMAIL 3:

Subject: Keajaiban Tulisan Microsoft Word

1. Buka Microsoft Word korang.
2. Taipkan dalam huruf besar, Q33 NY

Q33 NY ni adalah number pesawat yang melanggar World Trade Centre.

3. tukar saiz font tu kepada saiz 48.

4. Korang highlightkan Q33 NY tu kemudian tukar kepada font WINGDINGS.

Apa yang korang nampak? Allahuakbar ..menakjubkan..kebesaran Allah S.W.T

sesungguhnye benda ni dah lama wujud tanpa sesiapa yang menjangkakannye ...



Kelihatan gambar sebuah Kapal Terbang melanggar WTC (menara berkembar tu) ..

kemudian ade lambang tengkorak dan lambang yahudi ...dah cube dan mmg btol............. SUBHANALLAH....

==> rasenye dah ramai buat statement yg kata Q33 NY tu bukan nombor kapalterbang yg langgar WTC, email ni pun dah lama tersebar sejak 2001 sampai few years selepas tu, tapi yg buat aku marah sgt ialah aku masih dapat lagi email ni pada bulan June 2010? adoiyaiii.


* tapi taktau la pulak kalau kat kedah memang ada waterfall yg sebijik macam kat croatia tu, atau Q33NY tu betul2 nombor kapalterbang tu, sebab aku pun gugel jek, bukannye aku betul2 pegi tengok pesawat tu n check nombor dia. wallahualam.

Wednesday, July 14, 2010

this is retro: come out and play

come out and play by offspring (1994).

offspring telah membuatkan aku bangge jadik remaja tahun 90-an.


Friday, June 11, 2010

south africa 2010


  • teringat lagi mase world cup 2006 kat germany, aku sallu tengok bola ngan bapak aku. ye, mmg aku je selalu jadik peneman bapak aku tengok bola, tak kesah la world cup ke, epl ke, uefa ke. skrg mesti bapak aku tengok tv sensorang. mak aku mesti malas nak temankan.
  • mase 2006 tu, dah dok pikir, itu the last world cup utk aku sebagai seorg yg single mingle but not available.
  • skrg 2010 world cup, spt dijangke, gua bukan single mingle lagi. so aku akan temankan ayahsyamiel plak la. kalau rajin. huhu.
  • world cup yg paling aku follow: france 1998. mase tu budak skolah lagi. tapi mak sallu marah bangun malam, nanti sok sekolah bangun lambat. tapi aku tertido mase kejadian beckham vs simeona & batistuta. tengok kat berita jek.
  • tapi mase 2006, kejadian paling best yg aku dpt tengok live: of course la mase zidane tanduk si materazzi. tapi skrg zidane dah takde. france pun dah kurang power. bak kata zeri, kipas keras arsenal kenela sokong france. huhu.
  • skrg 2010, aku taktau la boleh follow betul2 macam dulu2 ke tak. dah tua2 ni, dah sloww sikit kot. huhu.
  • world cup bukan musim yg melibatkan satu gender saje. gender tersebut tu pun, bukannye semua yg tengok bola kat mamak tu terer main bola. ramai gak kaki bangku kan? tapi as long as ada spirit to enjoy the game tu, tak kesah la manusia kategori apa pun kan? anggap la macam semua tengah follow olympics. ataupun menonton squasy final yg nicol david tengah main. ape aku merepek ni.
  • agak pening memilih team feveret aku kali ni (every worldcup pun camtu gak ape). fave team aku yg pastinya bukan brazil or argentina. aku tak akan sokong diorang sampai bila2. entah kenapa. walaupun aku takde masalah ngan messi.
  • eh aku ade masalah dengan messi. aku tak faham ape dia cakap dalam iklan astro. "inhacheden" rupenya dia sebut "in HD". aduh....
  • tapi utk this year, aku ada sebab utk taknak sokong argentina. tak sanggup wo kalo argentina menang. tak sanggup nak tengok maradona tunaikan janji dia. kepada yg tak faham, sila gugel.
  • team yg aku suke: holland, italy, france (mase zidane ade). lepas fikir punye fikir, kali ni aku akan sokong holland. kepada kawan2 mmsc, ingat kan aku gune nick kat office msg popups 'suez le orenje'? mase tu kan 2006. nick tu mmg dreate sempena menyokong holland mase tu.
  • kenapa shakira asik dapat job nyanyi lagu world cup jek? kasik la org lain plak....
  • sebelum aku melalut lagi banyak, baik aku stop n tengok game south africa vs mexico ni.
  • enjoy world cup!

Thursday, June 10, 2010

this is retro: ironic

ironic by alanis (1996).



suke suke suke.

Monday, June 7, 2010

cerita pagi ini

sakit mate belum baik lagi. tapi malas nak cerita pasal sakit mata. buat sakit hati. walaupun kadang rasa insaf gak, sakit2 camni kan dugaan tuhan.

pagi ni aku dalam percubaan jumpa pakar mata. tapi ade few insiden yg terjadik yg membengangkan n menyebabkan aku tangguh sikit jumpe dokte. petang ni cube lagi. malas nak cerita lebih2. lagi wat sakit hati.

dalam sakit hati, aku pun drive nak gi brunch (bekfes + lunch) kat food court bdr tun razak. on de way ke sana, dapat fon call. dengan penuh gaya menekan button answer kat bluetooth set, aku pun jawab sambil memandu dengan penuh beretika.

caller: hi, saya dari kl hilton.
aku: ye saya. (ni mesti nak ajak join hotel membership lagi....argh malas la).
caller: u ada 2 minit utk bercakap?
aku: ok. just go on....
caller: i would like to tell u about kl hilton membership....bla bla....bla bla...especially for dining out....bla bla.....privileges.....so do u dine out?
aku: err....no.
caller: if u don't dine out, u cannot join this membership...
aku: ok no problem.
caller: eh? malaysians love to makan2 what....
aku: err...i makan dekat2 rumah saje.
caller: wow...so mesti u dapat gaji n terus simpan duit kat bank?
aku: hurmm...tak cukup pun nak simpan kat bank....
caller: owh...same here...same here.... (aik, keje hotel paris hilton pun pokai cam aku gak?)
caller: ok thank you. bye bye.

sesungguhnye panggilan tadi berjaya buat aku gelak dan menghilangkan rase bengang aku tadi.

pastu aku pun sampai ke food court bdr tun razak. agak cuak gak nak mkn sensorang kat sini sbb ade kucing yg amattt banyak kat sini. huhu ye saye takut kucing. korang yg penyayang kucing tu semua memang hebat ar. aku pernah gak try nak suke dia, tapi cam takde chemistry ar antara aku dan kucing.

dengan konfidennye, aku pun amik nasik. makan sini. bukan tapau. amik lauk pecal. yeah feveret. dan ikan bakar. spot tempat duduk. letak pinggan. mintak air suam. n pegi basuh tangan.

baru nak duduk kat tempat tadi, dah dtg sekor kucing lepak sebelah aku. adeh. takleh jadik. aku tengok meja belakang, sekor kucing tengah tido. adeh, dengan selambenye, bwk pinggan ke tempat akak tuan kedai,

aku: kak, tolong bungkuskan bleh tak? tak jadi makan sinilah.
akak: kenapa dik?
aku: err...saya ade hal.
akak: ooo...ingatkan takut ngan orang depan tu....

aku pun toleh tengok depan, sape yg dia ingat aku takut? ooohhh...abang2 dbkl ropenye. apehal aku nak takut ngan diorang. aku bukannye jual dvd haram. tapi mase kecik2 dulu aku selalu gak buang sampah merata2 kat kawasan dbkl. tapi dulu la, skrg dah insaf. dah ade kesedaran sivik.

elok je aku dah siap tapau n nak balik, aku nampak abg dbkl dukung sekor kucing n bawak kuar dari fudkot. isy berani betul abang dbkl ni. pastu sorang abg dbkl lagi dukung sekor lagi kucing. eh ade ape ni..? rupenye diorg tgh ade operasi tangkap kucing liar. ade dlm 5-6 ekor kucing dah masuk sangkar. agresif jugak.

hmmm...kalola aku datang sini lambat setengah jam....tentu boleh makan dengan amannnn.

okla, skrg aku kat umah. nak lunch makanan yg ditapau tadi.

ps: kalo aku join membership hilton tadi, adekah aku sekarang sedang makan kat 5-star hotel? nahh...tapi segan ar...mata tengah sepet nih.

Thursday, June 3, 2010

cerita bergambar: mega bloks

syamiel ade hobi baru sekarang.


hobi baru syamiel ialah main blocks. syamiel panggil 'neko' (lego).


kitorang jumpe mega bloks murah gile kat sogo baru2 ni. rm30 je. sile beli.

Wednesday, June 2, 2010

time to switch to another station?

from 2005-2008, aku mmg tak miss dengar hitz.fm every morning. especially dengar gotcha calls yg rudy buat. diorang mmg the best combination ar mase tu. tetibe diorang dipisahkan.


tetibe gak aku tukar dengar hot fm sbb fbi ngan fafau pun ok gak. hebat gak ar budak assunta nih. aku suke dia. budak cbn? hmm...setakat ni takde artis cbn yg aku suke.




pastu lagi syiok layan jawa rangers petang2. kieran ngan ag ni asyik gelak je, kite yg dengar pun gelak abis. mmg release tension keje seharian ah.



tapi kenape tetibe nak pisahkan ag ngan kieran? diorg pun the best combination gak. teringat kat zaman jj n rudy. pastu ag lak dimasukkan ke slot pagi? pening ar ramai sgt. fbi ngan fafau berdua pun dah ok sangat dah.

is it sebab hot fm dah jatuh rank dari 1st ke 3rd? ala...ac nielsen buat survey bukannye betul 100%. entah2 responden yg diorang guna tu tak balance.

rase cam perlu tukar station lain plak kot. lagipun aku bukan layan sangat lagu kat hot fm especially kalu diorang main lagu jiwang karat 90an. aku suke dengar sbb dj diorang best je. tapi skrg dah camni, kene tukar ah.

tetibe skrg aku cam selalu dengar xfm. byk lagu2 yg aku layan.

hmm...tukar lagi.

Tuesday, June 1, 2010

gimme the sub of the day

ingat lagi mase first time makan kat subway mase syamiel kat dlm perut. Balik umah terus muntah balik seketul 6-inch sandwich tu, dah hancur la tapi. Aku ingat sgt sebab itu je la satu-satu kalinya aku muntah sepanjang syamiel dok dlm perut. Muntah pun bukan sbb loya ke ape, tapi sbb batuk. Mase tu mmg batuk agak hardcore gak la.

Apsal cite pasal muntah lak ni? Sori ek, tetibe tertaip lak, nak delete, syg lak. Penat taip.

Straight to the point, kitorang mmg syiok makan kat subway. Healthy food yg sgt setap. Kalo tgh diet, mmg x rase bersalah la kalo mkn subway.

lagi best, sejak dia buat promotion sub of the day nih. jimat banyak. sebab kalo beli satu sandwich biase, range harga dia dalam rm10.50 - rm12.50. tapi kalo amik sub of the day, cuma rm7.50 jek. super duper jimat kalo dibandingkan ngan mekdi. sori mekdi. hehe....


senang nak pilih

lagi satu, senang sgt nak pilih mkn ape. sbb biasenya cam susah nak decide kan. ckp je nak sub of the day, dia akan buatkan. tapi kalo ade allergy kat mane2 daging, kene elak la kan.

paling sedap: cheery tuesdays (tuna).
paling value for money: red-hot mondays (italian b.m.t). sebab harga asal dia rm12.50. jimat 5 hengget tu.

;-)

Monday, May 31, 2010

red-eye

canteknye mata. tapi ini mate orang lain.


sebenarnye berjangkit sakit mata ni of course dari syamiel. dengar dari aunty kat nursery dia kata, memang ade budak yg kene sakit mata kat nursery tapi mak dia lambat ambik. so jangkit kat budak lain dan jangkit lagi dan lagi. aunty pun kene. syamiel budak last sekali kena. mamasyamiel lak, udah siang malam melekat je ngan syamiel, mmg dah dijangke akan kene jugak....

aritu mase bwk syamiel jumpe pediatrician, kene charge rm60. cam agak nyesal plak setakat ubat titik ngan ointment pun mahal gitu. so bile mamasyamiel kene, pegi klinik gomen je la, lgpun diyakini MC nyer. kan skrg ni cam kecoh kata ramai staff buat MC tipu kat klinik swasta. tapi setakat keje sini, aku tak pernah la pulak buat gitu.


mak aii...jumlah menunggu: 50 orang. heaven. mari berfb di klinik!

fb punye fb, sampai bateri fon pun dah kong. turn masih tak sampai2. ok pukul 10, nama aku dipanggil. excited ni, sekejap je rupenye. rupenye pegi bayar singgit, pastu duduk balik tunggu dokter. pastu kul 12 kot baru setel. dapatla MC tiga ari.

servis lambat? aku dengar gak ramai yg komplen kat situ. tapi bukanla sbb staf kat situ tak buat keje or lmbt wat keje. aku tengok diorg kelam kabut je bz. tapi mmg patient yg ramai, so sabo je la. mane nak dpt bayor singgit je untuk macam2 jenis ubat. kalo bawak GL, free je. tapi aku lupe lak nak prepare bwk GL.

balik klinik, singgah lak jusco mahkota cheras. target nak mkn sub of the day kat subway.


sub of monday

ekceli semalam baru pegi ngan family. arini sorang lak. semalam sub of sunday, arini sub of monday. hehehe....pasni nak wat entry pasal subway lah. tapi kenape bile buat entry pasal sakit pun mesti diakhiri dengan cite makan? heheh....

Sunday, May 23, 2010

prince of persia classic

retro game?? super mario, sonic, etc? utk aku, aku nyer feveret past time game was....

oh game feveretttku


kalo tengok kat montaj dia, tulis 'copyright 1990'. tapi aku gile main game ni dah masuk late 90s kot. tahun 1996 rasenye baru merasa pakai pc kat umah.

utk yg tak pernah main prince of persia, game ni sangat saspen ok...boleh tengok sikit betapa saspennye game ni kat video nih:



saspen tak? saspen tak?


perkara yg menyaspenkan: trap2 tajam yg kalau tercucuk, keluar darah. kalao jatuh pun berdarah2 gak. lagi satu kalo nak pilih potion, kalau tersalah pilih, bleh terminum racun. pastu takot sangat bile dah sampai level paling tinggi, kene lawan ngan arab gemok yg macam ada ilmu kebal jek.

hehe...kalo rase tak saspen langsung, mebi sbb skrg dah biase tengok game yg lagi menakutkan kot. huhu. tapi siriyesli, aku gile ngan game ni dolu2.

pastu bila aku memule terjebak ngan 3d game, aku try lak main prince of persia 3d.


taun 2004 aku start main mende nih


tapi yg version baru nyer game ni cam tak berapa buat aku melekat nak main plak. (sebenarnye aku stuck kat satu level, pastu taktau nak buat caner pastu terus tak main. heheh.) sampai la skrg ni, aku dah lame giler tak terpikir pasal game nih....

tetibe ternampak kat iklan billboard, movie prince of persia. wow. ini wajib tonton. itu first reaction dari aku.

movie plak

hmm...ade seseorang lak kata, biasenye movie yg berdasarkan komik atau game biasenye tak sebest komik/game tu. hmm...aku cam tak sure plak kebenarannye, sebab aku memang tak reti baca komik, so takleh nak compare. kalo game pulak, aku bayangkan citer resident evil., sbb dia pun asalnya dari game. pada aku, resident evil 1 best, tapi sequel dia dah mula tak best. tapi aku tak main game dia. takleh nak compare gak. huhu.

err...ayahsyamiel...jom movie marathon nak? ngan shrek 4 sekali. tapi nanti2 kot, skrg macam bz jek.

ps: caner kalo warcraft nak dibuat movie pulak ek....

Friday, May 14, 2010

this is retro: torn

by natalie imbruglia, 1997.




pastu dalam 2006 plak, video ni kuar. tapi aku pun tahun lepas (2009) baru first time tengok kat youtube.




enjoy.

Wednesday, May 12, 2010

germandeli imbiss

tetibe rase nak burger yg besar. ni sumer pengaruh citer man vs food la ni.


it's all because of you, adam richman!


kalau dioffer RM yg byk, rase cam best je nak try besar camnih


location: germandeli imbiss @ petronas jalan kolam air, ampang (petronas ni besar gile n byk kedai. cam mini shopping mall).



aku amik xxl wiggy 2pcs patties of 100gm. RM10.50


ni ayahsyamiel punye: xxl wiggy 2pcs patties of 180gm. RM13.50



memang setappp


tapi ada teguran membina sikit, apsall la guna pinggan plastik? asik melompat2 je pinggan tu mase nak potong burger.

selepas makan...memang kenyang gile sampai malam (oye, kitorang makan during lunctime). lepas tu mule rase nyesal bile mengenangkan lebihan kalori yg byk dah termasuk dalam perut. just imagine, aku dah telan 200gm daging lembu, ayahsyamiel lak dah telan 360gm daging lembu. tu baru daging, belum kira yg lain2 lagi, fries lagi. nak wat cemane kan dah tak sengaje termasuk perut? lalalala....

Monday, May 10, 2010

everybody loves suez

tak. ini bukan statement perasan. tapi few years ago, boleh dikatakan ini target aku. bukanla nak suruh org syok kat aku, tapi aku nak sentiasa try to make orang selesa, suka n berpuas hati dengan aku dan ape yg aku buat.

tapi as i grow older, aku rasa macam tak penting sgt nak pastikan semua org suka kita, kita takleh nak puaskan hati semua orang. tak semua orang suke kita, n tak semua orang tak suka kita. apepon, buat baik je la ngan semua orang, kalau ada yg tak puas hati jugak, sekati korang la.

panjang lak intro. aku sebenanye nak citer yg aku layann sangat ngan sitcom everybody loves raymond (ELR). sejak 2003 kot, sampai sekarang, masih lagi my favourite sitcom. walaupun kat star world asik ulang2 yg lama2 pun takpe, boleh je tengok.


pastu sejak 2003 tu jugak, aku selalu nak jadik cam raymond. tu yg sallu berangan nak semua orang suka kat kita tu. pernah berangan nak ada sitcom sendiri ‘everybody loves swana’ pun ade. tahpape tah.

pastu, bile aku dah berfamily sendiri, tetibe aku terperasan something….

EH EH, LIFE AKU SEKARANG PUN CAM EVERYBODY LOVES RAYMOND LAA..!

hmm...nak sangat everybody loves sue, hamikk.

1. paling obvious, aku tinggal berjiran ngan parents aku. kalau raymond tinggal seberang jalan umah marie ngan frank, kitorang lak tinggal kat satu jalan yg sama ngan parents aku, beza beberapa rumah jek.

2. raymond & debra boleh jenguk kalau2 their parents are coming to their house…siap ada aktiviti mengemas rumah secara slow-mo, campak segala mende, termasuk their twins, begitu jugak kitorang. tapi biasanye atoksyamiel yg rajin datang mengejut2 ni. (eh tapi kitorang takde twins, adekah akan ada? wallahualam).

3. raymond ade 2 beradik je, dia ngan robert. ok tak sama ngan aku. aku 8 beradik. tapi. sebelum aku kawen (2007), semua abang2 dah kawen, n cuma tinggal 2 orang je dalam adik badik yg tinggal ngan makbapak, iaitu aku ngan kakak aku. so bila aku dah kawen n pindah umah yg dekat tu, tinggalla parentsku dan kakakku. sangat macam robert kan?

4. tapi 7 bulan lepas tu, kakak aku pun kawen. tapi skrg robert pon dah kawen ngan amy. same gak kan?

5. tapi skrg ni aku cam dah konfius sikit aku nak jadik raymond ke debra, sbb aku lebih selalu jerit2 kat syamiel, sangat macam debra. heheh. tapi aku rasa aku lebih cam raymond, sbb cam blur n lurus. biasanya ayahsyamiel yg cam debra, betulkan ape yg tak betul pd aku. huhu.

6. yes, bapak aku ade sikit cam frank barone, stubborn masculine personality. iyelah, orang zaman dolu2 memang camtu kot. ;-)

7. mak aku, macam marie, pantang dengar anak sakit/demam, mesti masakkan ape2 yg patut n bagi kat kitorang. heheh.

8. my parents in-law, macam citer ELR gak. tinggal jauh. kadang2 datang melawat.


tapi ade gak yg tak sama:
1. my parents takde lak pilih kasih kat aku macam raymond. same jek semua.
2. mak aku lak takdela over macam marie yg salu gaduh ngan menantu.
3. dlm ELR, parents debra dah tak kamceng dah, tak sama ngan my parents in-law, sbb mereka ni sangat loving-loving. mebi sbb generation tak sama ngan parents aku kot. ;-)


moral of the story, take all matters positively. tinggal dekat ngan parents ni mmg kurang privacy, tapi bagus gak, dapat selalu jumpa makbapak. ustat kata dapat tengok muka makbapak pun dah leh dapat pahala. kann.

Related Posts with Thumbnails