Tuesday, January 18, 2011

tq upin, ipin & harith iskandar!

semalam otw balik dari opis n nak pegi amik syamiel. dengar radio, ade caller cerita pasal experience zaman sekolah asrama buat acara carik kutu beramai2. cam scary n lawak je. kitorang pun ala2 join gelak gak la.

sampai2 nursery je, dapat bad news dari aunty yg jaga syamiel: skrg nih nursery tuh tengah ada masalah kutu. entah budak manelaa yg bawak virus plak nih. dekat 3 tahun syamiel kat situ, tak pernah ade problem kutu. so aku saspek ni mesti budak2 baru masuk nih. sbb sejak 1 january aritu, ramai gak muke2 baru yg baru join nursery syamiel.

oh ye, bad news seterusnya, aunty dah check rambut syamiel jugak. dan didapati virus dah merebak pada syamiel. argghhh.

memang dah dijangka la syamiel senang nak dijangkiti. sebabnye: rambut syamiel mmg selalu dibiarkan panjang. bukan sengaje biar panjang, tapi budak syamiel nih super takut kalau gi potong rambut. menjerit2 menangis cam kene dera. tapi takdela biar panjang mane pun. biasenye bile rambut dah cucuk mata, baru kitorang bawak dia gi gunting rambut. biasenye 3-4-5 bulan sekali. maksudnye dalam setahun, lebih kurang 3 kali gak la kitorang kene tahan dengar dia menangis jerit2 kat barber tuh. tensen oo.



skrg tgh panjang gini. patutnye ok lagi. lagi sebulan 2 baru gi potong.



ok utk mengatasi masalah kutu, keluar nursery je, terus bawak syamiel gi barber yg berdekatan. masuk kedai je, syamiel dah menjerit2 dah. huhu. bile ditanya nak potong style ape?


ayahsyamiel pandang mamasyamiel.

mamasyamiel angguk kepala.

ayahsyamiel pun terus bagitau style yang dikehendaki:

eh ni gambar mase dia baby


ha ni baru gambar latest. tp mase ni taknak senyum lak.




huhu kitorang cuak jugak dia tak dpt terime kenyataan dah botak. mane tau karang hari2 dia nangis kat mama ngan ayah nak rambut balik.

tapi aku dok pujuk gak la cakap syamiel dah comel dah, sama cam upin ipin....

masuk2 kete je, terus dia pegi pegang air freshener upin ipin dalam kete pastu sengih2 sambil gosok kepala sendiri.

fuhh lega dia suka style baru nih.

sebelum balik umah, singgah rumah atok opah jap. syamiel nampak atok je, terus pegi bisik kat telinga mama:

syamiel: mama...atok....
mama: kenapa ngan atok?
syamiel: botakkk. (pastu sengih)

hehe syamiel tetibe rase atok cool macam syamiel sbb sama2 botak. padahal atok botak kat belah atas je, kat tepi ade rambut.

dah balik umah. bile syamiel tengok tv plak, mase tu tengah iklan, tetibe dia cakap "haa nii botakkk". tengok2 tv, oo, tengah iklan nescafe rupenye. yg ade harith iskandar cakap "haluuusss" sambil pegang kepala.

hehe...sib baik ok. tapi, harapnye makbapak budak2 lain kat nursery tu amik langkah segera gak la. tak suke la kalo nursery jadik tempat sebarkan kutu. tak cool langsung ok!

5 comments:

Che Kay said...

alahai! rasanya last jumpe syamiel masa gambo baby tu. ehehe ye ke? aduhai! dah lama tak jumpe korang. kemsalam jaybee!

Nurilhami said...

syamil dah mcm baru balik umrah je hehehe

suez said...

chekay:
last ko jumpe syamiel adelah mase wedding si darma kot. syamiel dah besar sikit dah kot mase tu. hehe.

nurilhami:
haha pakcik dia lak kata cam baru balik haji. insya allah. aminnnn. :-)

Adwawa3 said...

comel! hehe...patut pn rambut style baru...

suez said...

adwawa:
now you know why. hehe.

Related Posts with Thumbnails