Friday, June 7, 2013

2 years of bfeeding journey

happy 2nd birthday to syazwan!

utk breastfeeding mothers macam kami ni, umur 2 tahun ni mmg ditunggu-tunggu utk award diri masing2 dengan degree of breastfeeding. pastu sendiri checklah layak dapat 1st class degree ke, 2nd class upper ke lower ke, 3rd class ke ataupun dropped out. takpe kalau yg dropped out tu, boleh cuba lagi. better late than never. ;-)

ok. tarik nafas. rasanya this is gonna be a looong entry. sebenarnya dah lama ingat nak tulis, tapi aku cam segan jugak. tapi benda yg baik buat apa nak segan kan?

ok aku nak citer pengalaman aku sendiri.

sebelum lahir:
persiapan memang kena ada. pump dah beli siap2. stok botol 10 biji jek. lepas bersalin baru beli lebih kot.



0-6 bulan:


alhamdulillah syazwan nak dan kuat jugak minum susu. 

& alhamdulillah jugak kali ni mak aku tak paksa2 aku bagi susu formula kat syazwan, macam dia buat masa syamiel kecik2 dulu. mungkin sebab dia tengok aku dah mula buat stok susu & freezer dia dah mula penuh.

cabaran utama masa ni ialah mak aku asyiklaa suruh bagi air masak kat syazwan. bila syazwan ada kuning sikit, makcik tukang urut pulak lagi menambah. dia kata doktor pun kata baby kena minum air masak. bila mak aku dengar makcik tu cakap camtu, lagila dia syok kan. aku? senyum je. buat bodo je. aku tetap taknak bagi syazwan minum air masak.

utk ruang simpanan pulak, aku tak beli deep freezer (deep freezer lebih bagus. susu tahan 6 bulan). tapi aku beli peti ais 2 pintu biasa yg agak besar gak la freezernya.

sepanjang dalam tempoh cuti 3 bulan, everytime baby tido je, aku akan cuba pump n buat stok.

lepas abis cuti panjang, aku pun start masuk keje. masa keje, kena disiplin gak la pump ikut time. alhamdulillah aku ade geng mengepam. 4 orang semuanya dlm unit aku saja. so bila ada geng ni, semangat pun tak hilang. alhamdulillah jugak bos kami very supportive dan tak marah kalau aku tak ada kat tempat duduk aku. kalau urgent nak carik aku, dia akan masuk bilik mengepam carik. hehe.

utk jadual pam pulak, kat ofis pam tiga kali, pagi, tghari n petang. jarak dalam 4 jam. agak ngelat sikit sebab lebih afdhalnya setiap 3 jam. malam sebelum tidur pam sekali n bangun dari tidur pun pam sekali.

bila dah start membuat stok dari opis, stok pun makin banyak bertambah. tapi stok juga berkurang sbb dah buat bekal ke nursery. so kena lebih rajin. konsep demand vs supply kena diikuti. utk memastikan banyak supply, kena ada lebih demand. untuk nak mewujudkan lebih demand, kena kerap mengepam lah.

stok masa syazwan umur 4 bulan

kalau keluar jalan-jalan pulak, aku akan pastikan aku sentiasa bawak nursing cover dalam handbag. so, anytime, anywhere saja bila syazwan nangis nak susu, boleh terus sarung nursing cover n bagi dia susu.

sehinggalah ke syazwan dah umur genap 6 bulan, alhamdulillah n syukur sangat berjaya grad dengan first class: syazwan membesar dengan susu ibu secara eksklusif (maksud eksklusif: susu ibu sahaja tanpa sebarang makanan or minuman lain sepanjang 6 bulan tu).

tapi baru berjaya utk 6 bulan. jauh lagi perjalanan nak ke dua tahun...



7bulan - 12 bulan:



syazwan dah start makan solid food. biasanya dia makan bubur. kalau mama malas masak bubur, mama buat nestum (without formula milk) dicampurkan dgn susu mama.

pasal nursery pulak, masa survey nursery, memang kena make sure diorang pandai handle susu ibu yg kita bekalkan. so far, nursery ok la bagi susu, takde lak apa2 yg pelik. cumanya bila petang2 tu kalau syazwan tak abis susu n aku rasa botol yg dia bawak balik tu, macam panas sangat, macam dia over panaskan susu tu. byk kali jugakla lepas tu aku pesan make sure panaskan dgn air suam, bukan air panas, siap tampal nota cara panaskan susu kat buku nota parents-pengasuh, tapi rasa cam still panas, tak suam. sebabnya kalau susu ibu dipanaskan dgn panas sgt, khasiat susu berkurang, n rasa pun mungkin akan jadi tak sedap. tapi aku cuba bersabar lagi la dgn pengasuh2 situ sbb bukan senang nak carik nursery yg bagus kan.

satu kemalasan aku bila start keje ialah untuk membasuh botol2 yg banyak setiap malam. nak basuh parts of corong pam tu saja dah 8 ketul, storage bottle 7-9 botol sehari, setiap storage botol tu pulak terdiri dari 3 parts, botol yg digunakan untuk minum susu lagi 4 parts. totalnya 39 parts yg perlu dibasuh setiap malam. selama dua tahun. phew.

utk stok susu pulak, alhamdulillah masih banyak. kerajinan mengepam masih tinggi. so 6 bulan yg kedua ni kiranya berjaya jugalah. alhamdulillah.



12 bulan - 18 bulan:


7 jun 2011, syazwan genap 1 tahun. first birthday nih, sure mama excited gila nak sambut birthday pertama budak yg membesar dgn susu ibu nih.

tapi ada satu tragedi plak: masa nak amik dia balik dari nursery petang hari birthday tu, babysitter nursery tu cakap "puan, syazwan ni dia taknak susu ibu lah, tapi tadi kami bagi dia susu formula, dia nak minum. maksudnya dia suka lah susu formula".

dengar dia cakap gitu, rasa nak luruh jantung.

masih cool, aku tanya balik "awak bagi dia susu formula siapa?", n dia jawab "kami bagi dia susu formula budak lain. takpe kan? dia dah setahun dah kan, dah tak payah minum susu ibu dah"

ok aku rasa panas. suka hati dia je bagi susu formula anak org lain. satu salahnya, susu tu susu formula, utk aku yg bersemangat nak bagi susu ibu sepenuhnya ni, perkataan 'susu formula' tu seboleh2 taknak sebut dah, apatah lagi nak guna. salah nombor dua plak, dia bagi susu anak orang lain, which mak bapak budak tu taktau pun. sure dia marah punya kalau dia tau penat2 dia beli susu utk anak dia, tiba2 nursery bagi kat anak org lain.

rasa nak marah masa tu jugak. tapi aku cakap baik2 je la. next time jgn bagi susu org lain lagi.

esoknya aku buat lagi nota panjang dalam buku nota parents-pengasuh, tolong jangan bagi susu formula org lain, kalau syazwan taknak minum susu yg aku bekalkan, takpelah, at least dia dah start makan, so takdela dia lapar. n tolong make sure susu dipanaskan dengan air suam, bukan air panas. sbb antara penyebab rasa susu jadi tak sedap ialah sebab dipanaskan dengan air panas.

bulan july, terus tukar nursery. pun boleh handle susu ibu. harap2 nursery baru ni bagus.

walaupun selepas kejadian satu hari tadi tu, so satu hari je lah syazwan minum susu formula. memang rasa bengang, tapi nak buat camana, dah jadik. so sehingga syazwan setahun setengah, kami masih berjaya bagi dia minum susu ibu sahaja selain makanan lain. alhamdulillah.



18bulan - 24bulan:





tiba2 aku banyak pulak kena outstation. bila outstation, stok dalam freezer makin banyak dikeluarkan sebab kena guna sepanjang hari dari siang kat nursery sampai malam. sebab mama takde dengan dia utk bagi susu direct kan. pastu pulak, masa mama outstation, jadual mengepam dah tak berapa nak konsisten sebab bergerak ke sana ke mari.

selain dari tu, masalah penyakit M (malas) pun ada juga. kat rumah, memang jarang sangat mengepam (mungkin rasa malas tu sebab dapat sikit je susu sebab syazwan baru lepas minum direct). tapi kat opis masih rajin mengepam tiga kali.

akibatnya, stok susu merudum gila. sampaila stok dalam freezer dah habis, n stok yg dikumpul satu hari tak berjaya menampung keperluan hari esoknya untuk bekal dia kat nursery.

jadinya, dari asalnya aku bekalkan 4 botol susu ibu pada syazwan ke nursery, makin berkurang jadi 3 botol susu ibu + 1 botol fresh milk. lepas tu, makin nak ke umur 2 tahun, dah jadi 2 botol susu ibu + 2 botol fresh milk. biasanya fresh milk yg aku gunakan adalah dari brand Farm Fresh, sebab packaging dia cantik dan rasa dia sedap. hehe.

malam2 masih lagi menyusu direct. weekend atau bila aku ada dgn syazwan, memang akan bagi direct jugalah. bila kat ofis, masih mengepam tiga kali.

agak kecewa jugaklah sbb dalam quarter ke-4 journey ni, terpaksa campur dengan fresh milk, tapi aku rasa pencapaian kali ni much better lah dari masa menyusukan syamiel dulu.

walaupun syamiel dulu menyusu sampai 2 tahun 8 bulan, tapi cuma direct je. umur dia 5 bulan aku dah stop mengepam kat ofis n stop hantar bekal ke nursery. tapi punca utamanya ialah kurang knowledge. nanti bila free, aku tulis entry lain plak pasal experience menyusu syamiel. menarik jugak ceritanya.

thanks a lot to encik jebi sebab support breastfeeding. rajin bagi kata-kata semangat, rajin susun stok susu, carik ice pack, cooler bag mana yg sesuai utk dibeli, rajin buat labeling, rajin panaskan susu masa mama outstation dan macam2 rajin lagilah.

thanks juga pada kawan2, especially wawa, suzie, pn taro, bosses dan raamai lagilah sbb banyak bagi support.


cabaran2 breastfeeding & cara atasi:
- penyakit malas: kena sentiasa kuatkan semangat. tu je. aku pun fail gak bab malas ni. hehe.
- luka: sama ada melecet sebab pump ataupun sebab baby gigit. sapukan lanolin cream. biasanya lepas sapu sekejap je pastu dah tak sakit dah.
- nursery tak pandai handle susu ibu: kena cepat2 cari nursery/babysitter yang pandai handle susu ibu.
- lack of knowledge: kena rajin2 google, tanya orang. jangan malu nak tanya ye.
- lack of preparation: berkaitan dgn lack of knowledge jugaklah. so bila dah ada knowledge, bolehla nak prepare kan?
- lack of support: especially dari family terdekat. kalau mak/mak mertua yg tak support, memang sangat sangat sangat mencabar. nak kena hormat mereka and at the same time tak ikut cakap mereka. hehe good luck. mak aku tak support sangat, tapi berjaya diatasi. mak mertua pulak ok, support je. tapi kalau hasben yg tak supportive, lagilah super duper mencabar. good luck. yg penting, kena kuatkan semangat, insya allah boleh lawan semua kata-kata negatif orang sekeliling.
- people who make fun of breastfeeding: biasanya dari kawan2 especially guys la. kamon guys, maybe u think that it is funny to say those words, tapi sebenarnya membuatkan org sakit hati. orang buat benda baik pun boleh jadi bahan gelak. loser.
- selain dari yg make fun seperti di atas, ada pulak yg pandang hina pada org yg breastfeed baby especially yg breastfeed in public. as long dia cover semua, ada masalah ke? mungkin kot ada masalah utk org yg melihat, tapi masalah yg lebih besar dihadapi oleh the mother tu ialah baby dia tengah lapar n nak susu sekarang juga. mungkin pada masa tu, dia tak sempat nak ke nursing room. semua orang ada masalah masing2 kan? kalau yg tak pakai nursing cover plak, mungkin biasanya dia bawak nursing cover, tapi hari tu je dia basuh nursing cover n lupa nak bawak, so dia kenalah utamakan baby dia yang lapar tu.

akhir kata dari saya,
breastfeeding is easy, but never ever take it easy!

4 comments:

Azlinda Azlan said...

tq 4 sharing

suez said...

kak azq:
you're most welcome. selamat menjaga baby baru. ;-)

kuizikel said...

congrats!!! u did it....yeahhhhhhhh

Aaron Grey said...

Hi, I came across your site and wasn’t able to get an email address to contact you about a broken link on your site. Please email me back and I would be happy to point them out to you.

Thanks!

Aaron Grey
aarongrey112@gmail.com

Insurance blog

Related Posts with Thumbnails