Friday, August 26, 2011

my new bff - medela freestyle

sebenarnye dah lama nak cite tapi mcm segan. lagipun dah ramai cite kat blog diorang. tapi tetap nak cite jugak.

sebelum syazwan lahir lagi, dah bersemangat beli medela freestyle ni. sbb macam pump paling 'in' jek skrg nih.

gambar pinjam dari blog org lain


beli online tapi memandangkan masa tu aku tak biasa beli brg online n aku jenis lebih selesa tengok dulu barang then baru amik, so kitorang sanggup pegi puncak alam nak jumpa Aja. rupe2nye puncak alam tu dekat kuala selangor ek...huhu. memula bayangkan cam dekat shah alam jek. takpe merasa pusing2 situ.

sebenarnye nak cite ape ek? ok medela fs ni mmg dah jadik bff aku gak la skrg nih. dalam usaha nak buat stok byk2 sebelum start keje.

kali ni juge adelah first time aku nak exclusive bf. sebelum ni mase ngan syamiel, tak exclusive sbb campur formula. tapi dapat jugak bagi direct sampai 2 tahun 8 bulan. kali ni macam prepared sikit la. tapi walaupun konon dah ready, sebenarnye bykk lagi yg kene digugel tau. berapa oz nak simpan kat each botol? berapa botol kena bagi kat nursery? berapa lama ebm tahan? nak kene beli deep freezer ke tak? nak simpan kat botol ke bekas biasa? harga setiap botol berapa? mana nak carik yg murah? semua kene digugel n ditanya pd kawan2. sib baik la ade kawan2 yg ade experience yg byk menolong: wawa, suzie, rita, safura, ilyana dll.

n masa buat stok utk syamiel dulu, kat opis lama, dudukla dalam surau sorang2. pastu cam segan bila ada org masuk nak semayang. takde geng. tapi sekarang best, dlm unit aku je, ada 4 org pengguna medela fs.

berempat lebih baik


sebenarnya kan, gambar kat atas la jadik penyebab aku tulis entry ni. lepas je amik gambar ni, aku terus send mms kat Aja, owner online shop yg kitorang beli dengan ni. pastu hari ni dia siap masukkan gambar ni kat entry dia. hehehe....

pandai Aja teka siapa yg ada dlm gambar tu: wawa (ye aja, betul najwa is one of us), pn taro (ye aja betul lagi, mukhtaroh pun ada) n suzie (aja, yg sorang lagi tu suzie).

oh ye, aja jugak ada bagi seperais kat aku tapi takleh cite kat sini. thanks aja!

sebelum ni ingatkan bila exclusive bf ni dpt jimat byk RM sbb takyah beli formula, tapi bila dikira balik, sama jek - nak kena beli pump, storage bottle byk2, deep freezer, bottle warmer, nursing cover, etc etc. siap kena komitmen masa n tenaga lebih lagi nak buat stok. tapi ape sangatlah RM n masa tu kalau nak dicomparekan dgn kebaikan bf berbanding formula kan. pastu bila dapat eye contact ngan baby masa bf dia. bila dia pandang kita dgn muka comel sgt. PRICELESS.

hehe sebelum ni bile baca blog orglain tulis pasal bf, kdg2 rasa cam ala2 poyo especially yg dok mengutuk org yg bagi formula. ala semua org ada problem masing2 kan, so jgnla kutuk. tapi bukan semua poyo, kebanyakannya lebih kepada bagi semangat. yg selalu aku baca utk bagi semangat ialah rita nyer blog lah sbb dia kwn aku. hehe. tapi sekarang baru rasa perlunya entry2 gini utk bagi semangat kat diri sendiri n bagi semangat kat org lain. sbb penting sangat ada semangat ni. kalau hilang, jawabnye stop camtu je la.

ps: semoga semangat utk exclusive bf tak hilang n semoga dipermudahkan semuanya utk aku n kawan2 semua. aminnn.

14 comments:

Ely Hasrul said...

ok tak freestyle nih? dulu xsempat nk try sbb dh selesa pakai avent. skang nih plan nk bf lagik semangat nk beli pump baru. hehe

r.i.t.a said...

seronok nya tgk... tau la klu pat-pat org tuh tadek, mungkin g pum reramai...hehee

kuizikel said...

yeah kita geng.. hehehe.. mmg klu kira2 tadelah jimat pon sbb kena beli botol, storage.. pastu botol 6 bln kena tukar.. tapi sebenarnya yang plg penting si comel dapat khasiat terbaik.. mmg lega.. so far iyman dah 6 bln pernah selesema n batuk je skali.. demam belum lagi so far.. alhamdulillah...

Adwawa3 said...

Aminnnn....good luck tau...jgn give up :-)

Zaff Zafrina said...

go go go! kite pun alhamdulillah dpt exclusively bf sampai rizqy umur 6 bulan & sekarang still bagi direct lagi. mmg penat, tapi berbaloi-baloi.. seronok tgk dia besar sbb susu kite. jgn putus asa k! all the best.

suez said...

ely:
ok sangat. tapi takde experience pakai avent tapi kwn2 yg pernah guna avent ramai kata avent pun selesa gak. cuma freestyle ni boleh double pumping la kot tu yg cepat. eh ye ke ni, atau avent pun boleh double pump? sori tak gugel dulu sebelum komen. dan juga boleh handsfree.

rita:
huhu. syyy....

kui:
hi geng. hmm kan? cam iklan visa la yg 'priceless' tu kan.

wawa:
hehe thanks n harapnye tak give up.

zaff: ok fren. insya allah! thanks.

suez said...

kui: eh tu iklan visa ke mastercard ek? rasa cam mastercard la pulak. hehe.

@tune® said...

good!good!good!

beb..jgn kira RM..kira benefit die kt baby...tu lebih bermakna

p/s:aku skang pon dah campor..hukhukhuk

SempoiCouple said...

Berjemaah yg best..lg cepat kluar...hahaha...chaiyo!

Mama Syabil dan Rania said...

Seronoknye tgk pam berjemaah... kat ofis saya takde tmpat atau surau yg camni.... Chaiyoukk ye... (Sama dengan saya juga...:))

Mama Syabil dan Rania said...

Seronoknye tgk pam berjemaah... kat ofis saya takde tmpat atau surau yg camni.... Chaiyoukk ye... (Sama dengan saya juga...:))

Che Kay said...

aku kagum! semoga diberkatiNya usaha para ibu~ =)

Che Kay said...
This comment has been removed by the author.
Che Kay said...

btw baru2 ni aku tgk E! Channel. skali ada tunjuk celeb hollywood pon pakai ye bende ni. gituh meletop uols~ hehe

Related Posts with Thumbnails