Saturday, October 11, 2008

raya ke-11

ari ni kite gi raye umah kakpi. atau nama betulnye zafirah bt dato' hj dollah. nak kawen dah budak kecik ni. mase kawan ngn dia dulu, taktau pun nama penuh bapak dia tu. 2 taun lepas je baru tau. mase nak gi raya umah. guard kat kondo tu yg sebut nama tu. mase raya umah dia tu, kitorg (su & bakal tunangnye, fadzli), siap dapat duit raya lagi sorg 10 inggit. padahal mase tu umo dah 24taun. huhu.
sampai2 umah kakpi, kitorg pun masuk umah dulu nak carik pengantin. biasenye time ni (1pm) pengantin pompuan mesti tgh kat bilek la kan dok mekap ke, amik2 gamba ke, salam2 ke sementara tunggu pengantin laki sampai.
masuk umah, tanye org. bilik pengantin mane. kat atas. ok nak naik atas. kat tangga. tanya org lagi. kakpi ada kat bilik kat atas ye? "kakpi? kakpi ade kat dapur." aik? apa penganten bwat kat dapo? masuk dapur. nmpk kakpi. "haaaaiii suuu....datang jugak ye. thanks for kaming" sambil peluk2 cium2. "ni apehal penganten dok dapo ni" "kite haus la...nak minum air". hisy kakpi ni, dah kawen pon cam budak2 lagi. order je la air dari dlm bilik. mesti org bagi punye. hehe.


kakpi dlm baju nikah dia pagi tadi.



pastu kakpi pun ajak kitorg mkn. "jom duduk mkn kat luar. kite pun nak ikut. kita nak minum air mata kucing." wow...spesel air kenduri sini. air mata kucinggg. i loike....!

kakpi masih duduk2 n borak2 ngn kite smpi kul 2. "wei kakpi, pegila siap cepat, nak sanding kul 2 kan? "ala...sempat punye, akak tu kata mekap muka kite kejap je". sekati la.

so kitorg pun mkn. lauk yg dihidangkan: beriani sedap. ayam merah. dalca. sayo. kambing masak beriani. kambing masak merah. ye. ade 2 lauk kambing. mak kakpi nak jugak order lauk ikut selera dia.

masa mkn. kitorg duduk semeja ngan org2 bisnes. asik cite pasal saham turun naik. mane patut beli. mane tak patut beli. rugi berapa. untung berapa. taktau nak menyampuk ape. senyum n dengar je.

ade sorg pakcik tu, mase dia start makan kan, dia bukak dulu satu plastik kecik. dlm plastik tu de botol2 cam ubat liquid. pastu dia tuang isi botol kaler hitam kat dlm nasik n lauk dia. pastu dok explain kat kitorg. "this is kicap. i always bring kicap with me wherever i go. because sometimes they served the sweet kicap. but for me, i prefer the salty one." fuyyo first time jumpe org yg bwk kicap ke mane2.

kat sebelah kiri tu la pakcik kicap. plastik putih tu plastik kicap dia.

lepas wedding kakpi, kite berjalan raye umah kawan ayah. n mlmnye raye kat umah jiran2 mertua. sempat raye umah abg ipin, kawan ateh(my bro) mase kat us dulu. tapi tak ingat lak ape nama wife dia. upin kot? so bolela jadi upin dan ipin.

ps: kan cerita 'upin &? ipin' kat tv tu kan, kalau si ipin tu nama penuh dia 'arifin', bistu rasenye apa nama penuh upin ek? 'arufin' ke?

2 comments:

mamajelly said...

ooo sue, ko pura-pura amik gmbr syamiel, padahal ko nak amik gmbr pakcik kicap tu, hehehe, cam tak tau taktik ko, sian syamiel jadi bahan guna-guna

suhanazainal said...

huhu jgn bgtau pakcik kicap tu tau, nanti aku kene saman lak.

Related Posts with Thumbnails