Thursday, May 24, 2012

small thing u can do to help the earth

it's gaji time!

pada hari gaji, maka kelihatan berduyun2 lah golongan celik IT masuk internet banking untuk menyetelkan hutang piutang yg kene bayor setiap bulan.

maka selepas mereka membuat transaksi, berduyun2 lah pula mereka ke printer untuk mengambil receipt transaksi yg telah diprint.

kalau seseorang tu buat online transaction katela 5 kali, satu utk bayar kete, pastu bayar rumah, pastu bayar tepon, pastu bayar duit tadika anak, pastu bayar kedit kad.

maka dia akan memerint (kata imbuhan utk mencetak bila dirojakkan) sebanyak 5 helai resit.

kalau dalam satu ofis tu ada 100 orang, maka sebanyak 500 helai digunakan utk print resit staff-staff yg bekerja di situ. maksudnya 1 ream A4 lah kan.
dalam setahun, 12 ream.

tu setahun utk satu ofis yg ada 100 orang. kalau ada 100 ofis? 1200 ream.

tu kalau sorang print 5 helai je, bistu camane dengan resit bayar insurans, transfer duit kutu kat ofismate (padahal duduk sebelah meja, boleh je tunjuk kat skrin monitor kan?), duit beli tupperware, duit renew roadtax, shopping online, dan macam2 duit lagi kene bayar.
maksudnya lebih banyak kertas digunakan utk print resit tu je.

memang penting pun utk kita print resit tu.


cuma marilah kita print hanya jika betul2 perlu saja. kalau tak perlu, marilah kita simpan resit dlm bentuk soft copy saja.


kalau tak perlu, tak payah lah print kat printer, tapi printlah kepada pdf format


saya guna PrimoPDF



semua dalam soft copy

pastu, silalah backup resit2 anda, ikut sukalah nak burn ke, nak email ke, janji senang nak carik.

saya mengaku kadang2 saya print jugak mende2 mengarut, tapi bila terasa ada kesedaran tu, tak jadilah nak print. ;-)


;-)

3 comments:

r.i.t.a said...

Aku da maleh nk print....save dlm pc jek...
Utk rujukan je pun.... Bile memerlukan bru print....

Kazaztan Team said...

saya guna nitro pdf pro...lg satu mmg tak suka print...menyemak meja dgn kertas...

mamadhea said...

btul...aku kdg2 print screen simpan..mls nak print paper..semak

Related Posts with Thumbnails