Tuesday, June 23, 2009

KKB + Fraser’s Hill + Mali’s Corner Wangsa Maju

Kalo last week, kitorg attend wedding dr. esah kat keramat. Arini pegi majlis adik ipar dr. esah plak. Adik ipar dr. esah ni lelaki, tapi kitorg pegi majlis belah pompuan. Why? Sebab penganten pompuannye ialah kawan skolah kitorg gak, Fazida. Cemane tah korang ni leh sangkut ngan adik-beradik yg same tah.

Ini penganten baru seminggu kawen. Tapi sudah dukung baby?


Huhu sori ye suya, caki dan lain2. aku terlupa nak amik gambar fazida, the penganten on that day. Tapi mase wedding dr. esah dah ade muke dia dah. Hehe.


Bapak ngan anak tgh lawan sape berjaya buat muke lagi comel

Alang2 dah sampai ke kuala kubu (apsal rasa cam lirik lagu plak ni), ok sambung balik. Alang2 dah sampai ke kuala kubu bharu, terus la naik fraser’s hill. Rasenye 2-3 taun lepas baru pegi fraser’s hill ni jugak tapi seriously memang takde ape kat situ. Membazir aje naik bukit penat2. Tapi kali ni walaupun tau fraser’s hill tu takde ape, tapi ikutkan kaki kitorg yg memang kuat berjalan, nak jugak naik bukit tu. Lagipun kitorg pakai alasan ‘syamiel tak pernah naik fraser’s hill’.

Sampai2 atas bukit fraser, mmg masih takde ape gak cam dulu. Kamonla, kepada pihak2 yg terlibat, tolongla letak mende2 menarik utk kite pegi kat fraser’s hill ni. Ingat senang ke nak naik? Pening tau naik turun bukit berpusing2. Nak kate atas bukit ni sejuk, tak sejuk langsung pun. Same gak cam genting ngan cameron walaupun sejuk sikit tapi dah takdela sejuk mane. Rasenye global warming dah semakin teruk. Mesia dah takde tempat sejuk dah skrg. Kenela gi obesi camgini.

Sepanjang2 kat fraser’s hill, syamiel dok tido aje dlm car seat ni. Padahal mama ngan ayah tadi besemangat nak naik sini sbb syamiel tak pernah sampai sini. Nak kejutkan, kesian plak. Tapi mama ngan ayah dah plan takmo datang sini lagi unless ade tempat baru yg menarik kat sini. Bistu nanti2 bile syamiel dah pandai cakap nanti mungkin syamiel akan komplen kat mama ngan ayah camni:

Syamiel: mama ngan ayah tak pernah bawak syamiel pegi fraser’s hill….
Mama & ayah: pernah la syamiel. Syamiel pernah pegi situ.
Syamiel: mane ade? Syamiel tak ingat pon?
Mama & ayah: ada….ini buktinye:

Betul la tu kan. Dalam gambar tu, ade syamiel,kat belakang tu ade menara jam fraser. Ha betul kan? Mama ngan ayah tak tipu kan?

Turun balik ke kl, rase lapar. Dah lama dengar kawan2 bercerita pasal char kueyteow kat mali’s corner wangsa maju. Kat program ‘warung kita’ kat astro prima pun ade promote charkueyteow kat situ. mama ngan ayah pun berkobar2 la nak try kan. Sampai2 kat mali’s corner, tengok line beratur punyela bapak panjang. Ini yg makin rasa teruja ni. Sebab …

Queue panjang = makanan kat situ mesti sedap & spesel


Ayahsyamiel adalah orang ke-13 dalam queue.

Charkueyteow kat sini ade beza2 ikut size. Ade 'biase' & 'besar' & 'spesel'. Mama & ayah pun order size besar .

Ini hasilnya.

Komen: hurmmm….mama & ayah dua2 rasa biase aje kueyteow ni. pasar mlm punye kueyteow pun ade yg lagi sedap kot. Tapi pelik kenapa ramai yg sanggup beratur panjang gitu. Lain org, lain taste kot. Macam gak la ngan few cases sebelum ni, aku dok cakap kat org makanan tu sedap, tapi bila diorg makan, diorg kata biase aje. Ade kes lak, org dok ckp kat aku makan situ sedap, bile aku try, aku rase biase je.

Salah satu factor di sini ialah factor keterujaan yg melampau kot. Bile asik dengar org cakap sedap sedap, so kite pun bagi high expectation kat makanan tu. Kesimpulannye, bila kite dengan cerita org pasal makanan tu sedap, kite takleh simply bagi high expectation, jgn percaya sgt, so kene ckp dlm ati, “elleh…dia ni mesti borak je lebih”….so ade kemungkinan kita takkan rase kecewa selepas menerai makanan yg sebenar. Step yg sama juga ade gak aku apply ketika nak tengok wayang. So takdela rase rugi bayar duit tiket wayang kalau kite rase cite tu tak sebest ape yg kite dengar dari mulut kawan2.

Kpd kawan2 jugak, jgnla bagi high expectation bile aku ckp sesuatu mende tu bes giler. Aku tak exaggerate cerita ok, sbb aku mmg explain ikut ape yg aku rase. Tapi aku pun lupe juga, rasa makanan ni bergantung kepada tekak memasing, so kesedapannye tu subjektif la pade tekak masing2. Sekian kajian saya tentang perkaitan antara makanan sedap dan tekak manusia.

4 comments:

KaY FaiZaL said...

=) sedapnya tengok koew toew itew.... lapo....

jellyna said...

ye betul tu, tekak memasing.

yang beratur panjang tu - bukan orang yang sama yang datang setiap kali. tu sebab beratur panjang. kan? kan?

nURmALa mAZLan said...

wahhhhhhh
sedap kan mali's corner ni punya kueh teow.. nasi lemak dia pon not bad

suhanazainal said...

kay:
jangan terpedaya. rasanye biase saje pada kami.

jellyna:
tekakku dan tekakmu berbeza. kamu suka ani sup utara. aku tidak.
yg pasal 'yang beratur panjang tu - bukan orang yang sama yang datang setiap kali. tu sebab beratur panjang. kan? kan?' tu lak aku tak pasti. kene gi intebiu diorg sorang2.

nurmala:
taklah. nasi lemak tak sure la plak. nampak menarik. tapi tak rasa plak. sbb eksaited nak rasa kueyteow yg digembar-gemburkan.

Related Posts with Thumbnails