Wednesday, February 16, 2011

air gas

carbonated drinks, atau dalam bahasa kanak-kanak aku dedulu (sampai sekarang), 'air gas', used to be kegilaan mase kecik2 dulu. ingat lagi aku kagum gile mase mule2 jumpe vending machine utk air gas ni time machine tu mule2 masuk kat kedai apek dkat umah yg aku duduk mase tu.


vintage vending machine mase tu. aku carik gambar yg jenis tuang air dalam paper cup panjang tp tak jumpe.

mase kecik tu, rase cam sedapnye la air nih. time raya lak mesti beli berbotol2 stok hidang kat orang. tapi skrg ni bile dah tau betapa byknye gula dalam tu n betapa tak eloknya minum, memang stop minum, melainkan terpaksa (kes2 pegi umah orang tapi hidang air tu je takde air lain).

arini kat berita radio ade cakap pasal plan utk mengharamkan penjualan air bergas kat sekolah2.

saye cadangkan haramkan jugak kat fast food restaurants. supaye kite takyah bayar lebih kalau nak tukar ke air milo atau ice lemon tea (dan juga jangan nak naikkan harga bila air tak bergas dah jadik standard value meal item).

sekian, timekasih.

5 comments:

Kazaztan Team said...

haram kan jugak junk food..semoga anak2 kita lbh sihat...tak pun bg pihak sek kuasa halau penjual junk food di luar pagar sek....

azq said...

*like* sgt setuju.

p/s: teringat sekolah rendah dulu ada jual air gas botol kecik... sedapnya minum masa balik sekolah, waktu mentari tegak atas kepala...

@tune® said...

sama sama..nnt saya dan menteri kabinet yg lain pertimbangkan...

bb7ady said...

hahaha. aku tergelak part ko tulis time raya beli berbotol2 stok.

umah aku pon same. ayah aku yg suke beli, bila kitorg tanye apsal beli byk sgt ni?

dia ckp takpe, bukan kite yg minom. org datang raye yg minom, biar dorang yg kena kencing manis. hahaha.

pastu end up takde orang datang sgt. tapi air gas sume dah abis berbotol2. jadi skarang sape yg nak kena kencing manis? tuan umah n famili. keh keh. :p

suez said...

kazaztan:
kan?

azq:
mase kecik mmg rase sedapnye laa air gas. sekarang takut nak telan.

atun:
ha ape kabar menteri? dah timbangkan ke belum? ape hasil timbangan?

bb7ady:
haha bapak ko lawak....

Related Posts with Thumbnails