Sunday, January 31, 2010

travel agent terbaik

(sambungan dari entry semalam)

Steps utk pegi holiday:

carik tarikh:
Bace2 balik syarat yg holiday beli kete tu (travel agent X), reservation kene dibuat at least 2 minggu before tarikh trip. Agak susah ni, sbb nak kene apply cuti dulu then baru leh wat reservation.

Tanggal 31 december 2009, dok pilih2 tarikh, kitorg decide gune voucher pade 18 january. Maksudnye 4 january tarikh last utk wat reservation ngan travel agent x. Ari yg same gak, terus isik borang cuti. Masalahnye bos takde lak aritu. Terpakse tunggu dia ada. 4 januari lak dia baru ade.

4 january, bos pun masuk. Tanpa banyak soal, bos pun approve (ade gak soal sikit2, biasela). I love you bos!

make reservation:
hari yg sama, terus submit reservation online. Tapi takleh nak login plak. Tepon2 travel agent x, dia suh no fax dan suruh faxkan. Pastu dah selamat antar fax reservation form nombor tu. Dah print success page pon. Ok selamat antar pade hari ke-14 sebelum tarikh pegi.

5 january, call dia balik, tanya dapat tak fax semalam. Dia kata tak dapat (alamak, ni dah lewat sehari dari 14 days tu). Aku tanye gak, boleh ke fax lagi? Dah kurang dari 14 ari ni. Dia suruh fax je balik. Ok dah fax balik. Dia kata nanti check. Sehari suntuk gak la dok fax berkali2. nombor semua betul. Success page kate ok. Tapi dia tak receive2 jugak. Pelik tul. Last2 scan reservation form n email. Mase tu dah after ofis hour pon. Dlm email tu, aku dah bagi fon number n pls call segera kalo ade prob.

6 january, mintak travel agent x check email. dia takde call ape2. ok la kot.

7 january, call travel agent x lagi. Tanye ok tak reservation tu. Sbb kalau ok, nak buat reservation utk legend plak. Dia bagi bad news yg memang dah dijangka: application ni kurang dari 14 ari. dah try kawtem pun dia kate takleh gak. Fine. Pegi ngadap bos balik. Tangguh cuti ke the next week. Bos bagi lagi. Baik sungguh bos ni. I love you bos. Pastu terus bgtau travel agent tu, tukar ke tarikh 25 january.

8 january: dia belum bagi confirmation lg.

11-13 january: pun belum dpt confirmation lg.

14 january: dah lambat sgt, aku terus call hotel. Dlm reservation form, dia suruh tulis 1st choice hotel n 2nd choice hotel. Aku call yg first choice hotel tu la. Hotel kata takde dapat ape2 reservation dari travel agent x pon? Ok sudah cuak. Tepon balik travel agent x, dia kate ‘oo memang saye tak apply yg first choice tu, sbb aritu utk 18hb saya apply hotel tu, tapi bile tukar ke 25hb, saye apply hotel yg 2nd choice tu’. Grr…kenape simply buat keputusan n tak bgtau kitorg? Kalau mmg hotel full, boleh terima la reason pegi ke 2nd choice. (1st choice tu star dia tak same ngan 2nd choice). Ok aku cube mintak dia tolong tanyekan kalau leh dapat yg 1st choice tadi. Dia kate leh try. Sebenanye kesian gak kat staff travel agent x ni sbb byk nyusahkan dia, rasenye kalau dia berjaya tolong kali ni, nak gak beli souvenir utk dia nanti.

14-19 january: hari2 call pun dia kate lom dapat respon dari hotel.

20 january: travel agent x call n bgtau hotel 1st choice tu takde bilik kosong utk double room. Bilik yg kosong pun, bilik yg paling mahal, n kene tambah duit. Aku tanye kene tambah berape? Dia jawab “er saye tak tahulah berapa sebab saya ingatkan puan tak minat”. Grr lagi. simply je main agak pilihan kitorang. tanya la siap2. kot2 tambah rm50 je ke, boleh consider lagik. Akhirnye konfemkan je lah duduk kat 2nd choice tu, dah malas dah.

Oh ye, kitorg kensel plan nak beli souvenir utk staff travel agent x tadi.

Mood holiday dah sampai. Tapi sebenarnye rase guilty sbb ade miting besar yg dischedulekan mase tgh cuti tu. Nak wat caner, cuti kene apply awal, miting tu plak lambat dikonfemkan tarikhnye. Thanks kat kawan2 yg tolong cover. ;-)

3 comments:

Che Kay said...

selamat bercuti! i pon tengah bercuti di kampung. hehehe

chucky said...

hoh......penat aku baca entry kau
so,ni nk pakai travel agen ke x yah?
tp,dpt free kan?
x yah bayau kan?

suhanazainal said...

chekay:
timakasey. ala ko balik kampung time aku dah balik kl. takleh jumpe. huhu.

caki:
akhirnye kene pakai gak ar. sbb voucher hanye boleh diredeem thru travel agent tuh. tapi kalo bukan disebabkan voucher, jgn harap aku nak pakai travel agent lagi. manage sendiri jauhh lagi senang.

Related Posts with Thumbnails