Monday, August 17, 2009

social network

aritu big boss dalam tempat aku keje ni tanya:

big boss: su, jaringan sosial ni hape bende?

sz: (tgh bz ngan mende lain)...err...jaringan sosial? erm...kejap dato'. (blank kejap. pastu onkan dictionary dalam otak....jaringan sosial = social network)

sz: jaringan sosial ni dato'....err...term yg biasa kite gunakan 'social network'. setiap individu yang ada social network page ni boleh communicate dgn semua kawan2 dia dari seluruh dunia dalam network tu.

(big boss nampak cam tak faham ngan aku nyer explanation)

sz: contoh paling mudah utk social network ni ialah facebook.

big boss: haaa...facebook ni ha ade tulis kat sini ni ha (sambil tunjuk kat slide yg dia pegang). facebook tu menatang ape?

sz: bla bla bla bla bla........ (aku pun citerla panjang lebar pasal fb. big boss ni kalau bab2 it ni, mmg akan tanya anak buah je. tapi dia mmg fast learner).

tetibe rase nak cerita pasal antara social network yg aku pakai dan yg belum pakai:



1. e-circles
- utk kumpulkan group2 tertentu.

- pertama seumpamanya (group) (pada aku je la).

- aku start join: 1999 kot. tak pun 2000.

- best! tapi sekejap je, pastu e-circles tak wujud dah. tak mampu nak tanggung kos tinggi kot bile ramai users.

- skrg pun dah ade e-circles yg baru. tapi cam lain je. ni developer lain lak kot.




2. friendster
- social network yg pertama seumpamanye (personal page).
- aku sign up taun 2003.
- berjaya menjadik the best social network from 2003 - 2008 (pada aku la).
- function paling best: testimonial. kite akan duduk pikir ape nak tulis pasal kawan kite. biasenye yg baik2 la. kutuk2 pun ade gak.
- paling tak best: apabila users dok guna testimonial column tu utk say 'hi' atau tanya khabar. adoiyai.
- skrg, friendster telah lama ditinggalkan. message2 spam pun dah byk.






3. myspace

- aku sign up tahun 2004 kot. pastu dah tak bukak2 sampai skrg. rasenye budak2 skolah yg suke gune myspace.




4. facebook

- ramai dok invite sejak dia start wujud. tapi aku malas nak join. konon2 tak sampai hati nak menduakan friendster.
- entah caner, sejak rudy n jj promote facebook kat hitz.fm (ada lagu), pastu terase nak sign-up plak. august 2008 kot baru aku sign up.
- function plg best: games! dan juga tag2 orang dalam gambar.




5. Ning
- lebih kepada group.
- takde kaitan ngan ning baizura.
- macam best gak. tapi tak ramai user. tapi utk group, mmg suggested la.




6. Linkedin
-utk professional executives.
-ala2 simpan biodata professional la. kalo mane2 bos nak interview org, sebelum interview, bolehla tengok kat linkedin ni.


yg aku tak/belum sign up:

1. twitter - tgh rasa cam nak sign up tapi takde mase la.

2. hi5 - asik dapat invitation, tapi malas. alasan: taknak mentigakan friendster dan facebook.

3. tagged - sama cam atas, taknak mentigakan fs dan fb. tapi rasenye pernah sign-up? ntah? tak ingat.

10 comments:

@tune® said...

aku igt ning tuh fan club ning

Nik said...

jangan2 big bos nak block social network tak ? ko jangan la memandai bagi dia pandai pasal social network nih. kang aku dah takleh chat

suhanazainal said...

atune:
aku da agak dah ko mesti ingat centu.

nik:
mase aku explain tu, aku cite yg baik2 aje psl fb. aku cite pasal PM kite pun ada fb, menteri2 ade fb, segale yg baik2 ajelah. tetibe ade lak yg gatal menyampuk "boleh chat". hangen tul aku. pastu aku tambah balik "chat tu minor function aje". tapi mmg betol pon. aku tak suke chat kat fb. leceh. muahaha.

Nik said...

haha.. PM pun ado fesbuk. haha... pandai la ko. Apsal tak ckp KSN pun ado fesbuk ?

aku chat situ je, pasal Ym takleh. Tapi apsal mamat depan bilik ko tu bleh YM plak ? hampehs...

KaY FaiZaL said...

huhuhu dah lama tak boleh chat. sejak opis blok macam2. sedihnya. huhu

suhanazainal said...

nik:
eh betulla pm pun ade fesbuk. kenapa? tak percaya?
pasal mamat depan bilik aku yg boleh ym plak, ko pun bleh ape? henset canggih ko kan boleh access wifi....

kay:
apelah ertinye bleh chat kalau keje di opis menimbun2?

Nik said...

network protected. dah takleh masuk network dah henpon haku. sad..

chucky said...

bese laa,bos dah tua kan

Nik said...

adakah keranaa kefahaman big bos berkenaan social network telah menyebabkan fesbuk telah di block accessnya di ofis ini ?

suhanazainal said...

Nik:
aku rase kene configure sikit henset ko baru boleh access kot.

caki:
a'ah. bos mestila tua kan? kalo mude remaja cam kite ni, takleh jadik bos lagik.

Nik:
tidak. ketidakaksesan facebook ari ni adalah disebabkan ade kes di Bhg. W kalo tak silap aku.

Related Posts with Thumbnails