Wednesday, February 17, 2010

epik anakanda nujum diraja

2-3 bulan lepas, kalau orang tanya kat aku, cerita melayu apa yg paling aku layan sekali kat tv sekarang ni, aku akan termenung sekejap. semua cite2 yg kawan opis ceritakan mase lunch, almost semuanye aku tak tengok.

biasenye orang tengok cite2 ari kamis malam jumaat, slot cite hantu. pernah gak try tengok, tapi tak berjaya nak minat tengok. so tinggal je la. lagi satu, cam tak paham, kenapala asal malam jumaat je, org nak kaitkan ngan mende2 seram??

kawan2 jugak suke tengok cite ari jumaat malam sabtu. gile kecoh sana-sini org tengok cite ni. asal jumaat je, ramai je tulis status kat fesbuk pasal tak sabar nak tengok drama ni. aku pernah gak tertengok sekali. tak mampu nak minat gak. so, tak tengok jugak.

kirenye last sekali cite melayu yg aku follow sampai abes ialah cite sindarela. tahun 2008. start tengok pon mase kat hospital mase syamiel nak lahir. terus follow sampai abes. 2-3 bulan lepas tu la kot.

susah sebenanye nak suke tengok drama/series melayu ni. bukannye nak jadi poyo tak suke tengok cite bangsa sendiri, tapi kebanyakan (aku tulis kebanyakan ok, bukan semua) cite melayu ni balik2 mende yg sama, kalau yg jahat tu, mesti jahat giler, hati busuk tak ingat, pastu kalau syarikat korporat, mesti bos dia ada title tan sri, dato, etc., kalau orang kampung, mesti lepak kat warung kopi, kalau orang miskin yg bernasib malang, mesti malang datang bertimpa-timpa, wajib pastikan malangnye org tu sampai kene cuba pastikan penonton menangis2 n benci kat orang jahat yg buat dia jadi camtu.

sampaila hujung 2009, aku takde cite melayu yg aku rajin tengok dah, sampaila 'belalang: epik anakanda nujum diraja' start tayang kat astro ceria. mule2 teringin nak tengok sbb hadziq tu kiut. tapi bile dah tengok, hurm...best cite ni. lain dari cite melayu yg lain.


kirenye org2 yg buat cite ni adelah golongan2 out-of-the-box thinker la. sebab dlm cite ni, belalang ni cuba utk setelkan segala masalah2 dalam cerita2 lagenda melayu, cthnye, macamane nak setelkan masalah si tanggang yg taknak ngaku mak sendiri, betapa sebenanye bagus utk jadi org yg kuat berangan macam mat jenin tapi kene pandai la gunakan angan2 tu kpd bende yg logik dan acceptable, macamane nak pastikan mak pekan tak masuk dalam batu belah batu bertangkup (mase tengok cite batu belah ni dulu2 pon, aku pelik kenapa lembab sangat mak dia ni, baru kempunan sikit je terus nak gi masuk dalam batu belah?), n macam2 problem lagilah dia cube setelkan. congrats to opie zami n the team sbb cite yg dia direct ni mmg best. congrats gak kpd adlin aman ramlie sbb skrip pun bagus.

theme song dia pun sedap. first time aku suke lagu yg mawi nyanyi. sebab biasenye, mawi ni suara sedap tapi lagu tahpape. syamiel pun suke. kudos to pencipta lagu n penyanyinye serta backup singers yg comel. anak2 afdlin shauki kot.

kepada yg tak sempat nak tengok cite ni, silelah bukak astro ceria ek. ;-)


8 comments:

Ely Hasrul said...

hahaha aku pon rasa cite tuh besh n menariks.. tapi buat masa nih sama lah xdek cite yg leh tarik aku tiap minggu cuma kadang kalu terbukak kau dan aku tu mmg tgk smpai abis la patu geleng kepala gelak kuat2.. mmg memuaskan hati aku for the wrong reason.. hehehe

suhanazainal said...

ely hasrul:
kan? haha tadi aku baru nak kutuk ko, apsal lak leh suke cite kau dan aku? cite tu lagi hampeh. rupenye tengok untuk gelak. haha. kalau rase nak tengok cite tu, aku rase lagi bagus layan cite halimah jongang. dijamin lagu tu akan terngiang-ngiang kat kepala walaupun citer tu dah abis. ;-)

Che Kay said...

stakat ni tak tertengok sebab tak de astro. cite melayu yang aku kemaruk layan la ni cite blogger boy kat 8tv. hehe

suhanazainal said...

chekay:
blogger boy aku dari dulu nak tengok tapi tak tertengok2. apsal tah? mebi sebab jarang mase tukar2 cenel tu nampak yg mase tu tengah cite blogger boy kat 8tv.

Lynn Nasir said...

aii pun suka belalang..sbb anak2 aii suka joget2 sambil dgr lagu theme dia..

kalau la anak2 aii paham apa yg grasshopper tu ckp, mesti diorg lg tabik spring..

Drama Mama said...

haaa betul..suka la cita tu...that boy is soo cte, apatah nama dia haziq eh?

come join our giveaway for a chance to win our delectable diaper cakes! ;-)

http://twinkywinkystars.blogspot.com/2010/02/join-our-diaper-cupcakes-giveaway_12.html

Nurilhami said...

belalang mmg best. izzuddin ngan insyirah ngan ibu dia sekali mmg suka layan. mula2 dulu dia tayang kat astro prima. la ni jek kat astro ceria

chucky said...

aku layan cite dysebel,
cite ikan duyung pilipina,
mmg x masuk akal
tp..reeeoowwww

Related Posts with Thumbnails