Friday, October 23, 2009

sengkuang kuang kuang

sejak 2-3 bulan lepas, rase teringin sgt nak carik sengkuang ol skool nih. dah diskas ngan ayahsyamiel, ingat tak mase kecik2 dulu ade org jual sengkuang besar tapak tangan pastu ade letak kacang, gula n paste kaler merah? ya allah sedapnye...tapi apsal skrg tak pernah jumpe??

nak mule membelog psl mende ni tapi macam takde gambar utk dimasukkan (kot2 la kawan semua dah tak ingat dah psl sengkuang ni).

tangguh punye tangguh, ahad lepas lepas gi openhaus kengkawan kat putrajaya n kajang, syamiel pun tertido kat umah kepenatan. syamiel bangun tido kul 5.30pm aje, ayah tetibe ajak syamiel pegi playground. jom ke bdr sri permaisuri!!

ini second time syamiel main kat playground. main kat playground tu, bukan syamiel yg penat, tapi mama ngan ayah yg mengah sbb asyik kene angkat syamiel letak kat atas gelongsor. huhu....

lepas main kat playground, tibelah mase utk balik. tetibe nampak budak2 pegang something. nampak dari jauh cam pizza saiz regular. tapi bile tengok dari dekat, eh eh, sengkuang cam mase kecik2 dulu laa!!

nampak ramai beratur kat belakang boot satu kete. dgn hati gumbira, kitorg pun pegi ke kete itew. sampai kat turn kitorg nak order je, akak tu kate dah abes. :-( :-( :-(

so kami bercadang nextwik nak datang awal2 n beli awal2. tetibe tengok kat sepanjang parking tu ade byk kete lain lagi jual mende yg same. wahhhhh. rase cam mejik.

akhirnye, pemengidaman selame beberape bulan lepas dah setel! yey! (ngidam yg dimaksudkan tiada kaitan dgn ape2 perkara. tak perlu tanya ape2. sbb aku mmg sentiasa ngidam makan macam2)


yeyey


9 comments:

helomynameisjaye said...

oahhhh..kacang salut tu nmpk sedap.nak nak plak sengkuang sejuk.agagagaga

KaY FaiZaL said...

Aiyo! Ko buat aku berliur lah! Huhu celah mana la aku nak cari kat sini. Huhuhu

Zaff said...

last year or last 2 years saye pegi downtown cheras, ada org jual sengkuang tu kat sana.. memang betul, teringat masa zaman-zaman kecik2 dulu

suya said...

padayappa...klasikkk

chucky said...

haah
nnt,bg google map,tempat tu kt mne
pastu,time sekali
sentappppp

kuizikel said...

wah nape aku jakun tak pernah makan benda alah ni..nampak sungguh sedap.. harga baper setepek ni?

suhanazainal said...

jay:
itu sejuk la tu. pergh....

kay:
kat sabah lagi byk sengkuang kot. cube tengok kat gunung kinabalu. mesti ade pokok sengkuang.

zaff:
agaknye org tu stay dari petang kat bdr sri permaisuri pastu malamnye sambung jual kat downtown kot....

suya:
yeah...makanan klasik bukan lagi bahulu, tapi sengkuang kacang!

caki:
insya allah!

kuizikel:
aik? tak pernah makan? ko lahir tahun berapa ek? zaman kite same ke tak?

jellyna said...

sedap tak kuah merah dia tu sue? yang aku beli aritu tak sedap, macam nak carik gak yg sedap, nak pegi la nanti.

suhanazainal said...

kuizikel:
harga setepek tu singgit. dulu mase kecik-kecik dulu 40-50 sen rasenye.

jellyna:
erm...rasenye macam mase kecik2 dulu lagi sedap. atau mebi sbb bile dah besar ni dah rase lagi byk makanan, so rase cam kurang sikit dah. entahla. mebi kene pinjam time machine doraemon pastu compare dua2 zaman punye kuah merah kot.

Related Posts with Thumbnails