Monday, January 12, 2009

di-

dah lame tinggalkan zaman skolah.

walaupun kat blog ni aku lebih selesa guna bahase rojak, tapi bila aku serius, aku tak suke tengok kesalahan bahasa ni, kalau bm tu aku konfiden la yg mane betul, yg mane salah, sbb ini bahasa mother tongue aku. kalau english plak, selalu gak jumpe kesalahan tapi kene tanye org dulu betul ke tak perasaan aku yg bahase yg digunakan tu salah. hehe perasaan tak konfiden selalu je ade....

bile bace sokkabar, iklan, atau kat mane2 yg ade tulisan, kita selalu jumpa imbuhan di-.

mase darjah 1 ke darjah 4 ek, aku pun dah tak ingat, ateh (abg no 5) ade ajar, cemane nak bezakan imbuhan 'di' yg rapat dengan imbuhan 'di' yang jauh. jawapannye ialah: semuanye rapat kecuali kalau melibatkan tempat. itu saje. itu yg aku ingat sampai sekarang.

contoh:
dimakan
ditolak
dikejar
di sekolah (senang je kan, 'sekolah' tu menunjukkan tempat)
di sana ('sana' tu pun merefer kepada tempat. kan aku dah guna bahasa rojak.)

imbuhan 'ke' pun lebih kurang cam 'di' gak la...kalo melibatkan tempat aje, jarakkan.
contoh:
ke pasar
ke sana
ke mana
(eh rasa macam semua imbuhan 'ke-' tu utk tempat ek? ntah, nanti aku cek balik. lagipun fokus entry ini ialah imbuhan 'di-')

ini contoh yg mungkin membuat kite sedikit confused:
ke arah ('arah' menunjukkan tempat)
diarah ('arah' utk yg ni merujuk kepada perbuatan mengarah, mcm disuruh)

so basically, cuma ingat perkataan tu merujuk kepada tempat ke tidak. kalau tempat, jarak, kalau bukan tempat, rapat. simple kan?

tapi yg peliknye, selalu sangat jumpa orang ikut suka aje nak rapat ke nak jarak. kat sokkabar utusan malaysia pun selalu jumpa lak tu. makes me wonder, adekah aku yg dah ketinggalan zaman? adekah dbp dah tukar standard baru?

tapi setau aku tak.

8 comments:

@t00neY r00neY® said...

nakal..
kenakalan dekat...

wa...mau kompius sape amek tatabahasa nih

chucky said...

aku dulu jadi editor semua sokkabar kat msia,
aku benti sbb derang degil,x mo ngaku kesalahan derang

suhanazainal said...

atun:
memang konpius. huhu....

caki:
patutla bahasa kat sokkaba skrg berterabur. ko dah benti jadi editor ghupenye.

nURmALa mAZLan said...

hai sue..
hehehe..saya nak decide dah sapa nak mekap nnt..memang zirin yg akan mekap..hehe..dia mekap cantik kan?

sorry!! komen lari dari tajuk la..hehehe

nURmALa mAZLan said...

sue...
kita ex-change link ye..saya dah link awak tau

suya said...

dididididam didididu

knh said...

fuiyo sueeee...jadi cikgu bahasa..

yg tepatnye, 'di' yg dekat tu, utk perbuatan.
dimakan
ditolak
dikejar

'di' yg jauh utk tmpt..

suhanazainal said...

nurmala:
selamat berkawen.

suya:
ko nyanyi lagu 'lemon tree' ek?

knh:
alamak takot la bile ID cum GD cum programmer mule bersuara. huhu. ha betollah tu.

Related Posts with Thumbnails