Thursday, January 8, 2009

qalqalah wusto?

aku bukanla terel sangat. mmg tak terel pon.

tapi lepas tengok 'mari mengaji' yg pengacara dia ustat zamri 'mantop' tu, terasa byknye yg kite taktau. betul la org ckp "semakin byk mende kite tau, lagi byk kita tak tau".


mase kecik dulu ustazah aku ajar qalqalah ade dua jenis,

1. qalqalah sughra - kat tengah ayat

2. qalqalah qubra - kat hujung ayat atau mane2 yg kite waqafkan.

tapi ustat zamri mantop cam ade sebut lagi satu qalqalah pulak: 'qalqalah wusto'. uish...aku tak pernah dengar yg lagi satu ni.

ade sesape leh explain? mari share supaye lagi ramai akan lebih tau dan lebih rasa taktau.

thanks kpd yg memberi komen.

rasanya susunan dia camni:

1. qalqalah sughra - huruf qalqalah mati kat tengah ayat

2. qalqalah wusto- kat hujung ayat atau mane2 yg kite waqafkan.

3. qalqalah qubra - kat hujung ayat atau mane2 yg kite waqafkan yg ada sabdu.

rasenye la. tapi ini tak konfem sgt. kene tanya direct ngan pakar dulu.

kite boleh belajar lagi kat sini: http://iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=48&thread_id=5328

peringatan: jangan percaya 100% kat sumber internet. belajarla dgn org yg betul.

7 comments:

jelly said...

aku penah belajar qalqalah wusto tu, tapi aku sendiri tak ingat skang ni, tak praktikkan

*terasa cetek ilmu diri ini...

@t00neY r00neY® said...

aku pon cam ko..knal 2 qalqalah jer...yg satu lg pon aku xpenah dgr...terai google la..

chucky said...

iye,mmg dia ade ajor lebih sket dr ape yg kte tau
tp qalqalah wusto ni,ko kne tanye dia,x salah aku,ade kontek email dia tuh,baek ko g carik,
nnt makin sesat lak kite

catz said...

masa akak belajar dulu (giler lama dulu), memang qalqalah terbahagi kepada tiga ...

1) paling kecil - sughra (sama mcm sue)
2) sederhana - qalqalah di hujung kalimah dan wakaq (selalunya ada baris)
3) besar - huruf qalqalah itu bersabdu dan kita wakaqkan

tapinye ... tak sure pulak mana satu wusto & kubro ... heh heh

suya said...

wahh korg mmg terer

aku ingat iqlab ngan wajibul ghunnah...

qolqolah ingat name je...rules die tak ingat.

suhanazainal said...

jelly:
aku mmg first time dgr wusto tu kat cite tu.

atun:
dah gugel. tapi lagi bagus kalo belaja ngan orang yg betul. sumber internet ni takleh percaye 100%.

caki:
nak email dia jugak.... (kpd single-mingle semua, jgn ngorat dia, dia da kawen)

catz:
(sue kecik macam sughra? wahh! hehehe....)
oooo camtu eh? thanks.

suhanazainal said...

suya:
tapi skrg dah ingat2 ayam...wajib belajo balik.

Related Posts with Thumbnails